10 εθνικές εορτές του πλανήτη και οι νοστιμιές τους
Το ορθόδοξο Πάσχα πλησιάζει, το αρνάκι θα μπει στη σούβλα, οι πίτες θα ψηθούν, το τσουρέκι θα φουσκώσει και τα αυγά θα βαφτούν κατακόκκινα. Οι ελληνικές γιορτινές παραδόσεις μας είναι πάνω κάτω γνωστές. Πόσα όμως, γνωρίζουμε για τα γευστικά εορταστικά έθιμα των λαών του κόσμου; Ιστορικές επέτειοι, θρησκευτικές τελετές, εθνικές γιορτές, αποκριάτικα ξεφαντώματα σε κάθε μήκος και πλάτος της γης αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να στηθούν αυτοσχέδια γλέντια, να ανταμώσουν οικογένειες μετά από καιρό, αλλά και για να ανοίξει για τα καλά η όρεξη.
Το γνωρίζουμε άλλωστε και από την δική μας παράδοση. Kάθε γιορτή έχει και το δικό της τυπικό γεύμα. Η ιστορία του, η παράδοσή του, αλλά και η καθιέρωση του εκάστοτε πιάτου, είναι χαρακτηριστικό δείγμα του πολιτισμού της κάθε περιοχής. Μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και κουβαλά έναν ιδιαίτερο μύθο…Ξεκινώντας το «οδοιπορικό» γεύσεων από την Κίνα και διασχίζοντας νοητά όλο το χάρτη του πλανήτη, για να καταλήξουμε στην Αργεντινή, θα ανακαλύψουμε τα εθνικά φαγητά κάθε τόπου και τις γιορτές που συνδέονται με αυτά.
Moon Cakes, Κίνα
Πέρα όμως, από τα λατρευτικά στοιχεία του φεστιβάλ, οι Κινέζοι συνηθίζουν να τρώνε αυτή την ημέρα τα γνωστά moon cakes. Είναι μικρά χρυσαφένια γλυκά, που φτιάχνονται με σπόρους από λωτούς και είναι συνώνυμα της καλοτυχίας. Τα μικρά αυτά κεϊκάκια αναπαριστούν ουσιαστικά, το λαμπερό φεγγάρι, ενώ πάνω τους είναι χαραγμένα κινεζικά σύμβολα για τη μακροζωία και την αρμονία.
Hamantaschen - Εβραϊκό Purim
Το παραδοσιακό τους έδεσμα για την ημέρα είναι τα μικρά τριγωνικά γλυκά hamantaschen. Πρόκειται για μπισκότα γεμισμένα με σπόρους παπαρούνας, μικρά φρούτα, δαμάσκηνα, ξηρούς καρπούς, κομματάκια σοκολάτας, μαρμελάδα κ.ά.
«Ψωμί των νεκρών», Μεξικό
Κυρίως προσφέρουν φαγητά, γλυκά ή και αγαπημένα αντικείμενα των νεκρών τους, τα οποία πιστεύεται ότι θα τα χρησιμοποιήσουν στον Άλλο κόσμο. Ιδιαίτερα διαδεδομένα είναι οι ζαχαρωτές ή σοκολατένιες νεκροκεφαλές, τα παραδοσιακά tamales φτιαγμένα με καλαμποκάλευρο και τυλιγμένα σε φύλλο μπανάνας, το λικέρ, αλλά και το φημισμένο «ψωμί των νεκρών», που πασπαλίζεται συχνά με κόκκινη ζάχαρη, που συμβολίζει το αίμα. Το σχήμα του ποικίλει και μπορεί να αναπαριστά ακόμα και ανθρώπινες μορφές ή ζώα.
Besan Burfi, Ινδία
Το πιο χαρακτηριστικό τοπικό έδεσμα του Diwali είναι τα Besan burfi. Ουσιαστικά πρόκειται για μικρά φοντάν φτιαγμένα από ρεβιθάλευρο, ζάχαρη, βούτυρο και κάρδαμο, ενώ η γεύση τους συμπληρώνεται με την προσθήκη φιστικιών και λοιπών ξηρών καρπών.
Kahk, Αίγυπτος
Στη γιορτή αυτή κυριαρχούν τα γλυκά kahk, μικρά δηλαδή μπισκότα αμυγδάλου, πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη. Και σε άλλες αραβικές κοινότητες όμως, συναντάμε τα γλυκά kahk, σε διάφορες εκδοχές ή παραλλαγές, που προσφέρονται ως δώρα.
Hákarl, Ισλανδία
Ανάλογο με τον χαρακτήρα των γιορτών είναι και το συνοδευτικό παραδοσιακό τους φαγητό. Πρόκειται για το «Hákarl», που είναι το κρέας από καρχαρία, το οποίο έχει θαφτεί για αρκετό διάστημα στο υπέδαφος προκειμένου να αφυδατωθεί, έχει υποστεί ζύμωση, έχει κοπεί σε λεπτές φέτες και έχει παραμείνει κρεμασμένο στον αέρα για να αποξηρανθεί πλήρως. Η συγκεκριμένη διαδικασία απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα βαρύ, πικάντικο ψάρι με έντονη μυρωδιά αμμωνίας. Επειδή το πιθανότερο είναι ότι στους περισσότερους η δοκιμή θα προκαλέσει κάποια στομαχική διαταραχή, οι Ισλανδοί έχουν προνοήσει και προσφέρουν παράλληλα και το παραδοσιακό ποτό τους «brennivín», προκειμένου να διευκολύνουν την πέψη.
King Cake - Απόκριες (Mardi Gras)
Στις περισσότερες περιοχές, όπου φτιάχνεται το «βασιλικό κέικ», μέσα στο ζυμάρι «μπερδεύεται» ένα μικρό πορσελάνινο κουκλάκι, με τη μορφή βασιλιά ή ενός μωρού ή ενός επίχρυσου φασολιού. Ο τυχερός που θα το βρει, θα έχει καλή τύχη. Το κέικ είναι σίγουρα, το πιο δυναμωτικό επιδόρπιο πριν ξεκινήσει η μεγάλη περίοδος της νηστείας, όπου τέτοιες λιχουδιές είναι απαγορευμένες.
Haggis, Σκωτία
Την μέρα αυτή συνηθίζεται να σερβίρεται και το παραδοσιακό σκωτσέζικο πιάτο, Haggis. Το ιδιαίτερα βαρύ αυτό γεύμα περιλαμβάνει κομμάτια από καρδιά, συκώτι και πνεύμονες προβάτου ανακατεμένα με κρεμμύδια, μυρωδικά και αλεύρι, που ψήνονται μέσα σε στομάχι προβάτου για αρκετές ώρες, δημιουργώντας ένα λαχταριστό, για πολλούς, έδεσμα.
Banh Chung/Banh Day, Βιετνάμ
Ψητοί σπόροι καρπουζιού, αποξηραμένα φρούτα, ρολά με ρύζι και κρέας ή φασόλια τυλιγμένα σε φύλλα από μπανάνα, έχουν την τιμητική τους και καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Τα μικρά αυτά «δεματάκια» λέγονται banh chung, όταν το σχήμα τους είναι τετράγωνο και συμβολίζουν τη γη, ενώ όταν είναι κυλινδρικά αναπαριστούν τον ουρανό και λέγονται banh day. Είναι γευστικά, εντυπωσιακά και άρρηκτα συνδεδεμένα με τη συγκεκριμένη γιορτή.
Pastelitos del 25 de Mayo, Αργεντινή
Παραδοσιακά συνηθίζουν να σερβίρουν τα αφράτα «παραφουσκωμένα» τηγανιτά μπισκότα, γνωστά ως Pastelitos,τα οποία περιέχουν μέσα στα πολλαπλά τους φύλλα πάστα από κυδώνι, ενώ είναι εμπλουτισμένα με σιρόπι και ζάχαρη (ή μερικές φορές και με μικρούς πολύχρωμους ζαχαρένιους κόκκους).
<< Αρχική σελίδα