Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Διώρυγα του Σουέζ: η μεγαλύτερη διώρυγα ναυσιπλοΐας στον κόσμο

Φωτογραφία: http://www.suezcanal.gov.eg

Η σημασία της διώρυγας του Σουέζ για την Παγκόσμια Ναυσιπλοΐα είναι τεράστια, καθώς η διώρυγα συντομεύει κατά 44% την απόσταση που ήταν πριν υποχρεωμένα να διανύσουν τα πλοία. Ενώνοντας τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, δημιουργεί μια πραγματικά εμπορική αρτηρία Ευρώπης και νότιας Ασίας μέχρι την Άπω Ανατολή και αποτελεί τη μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου. 

Τα 163 χλμ. (προσθέτοντας τα σημεία αγκυροβολίων και το μήκος της ενδιάμεσης λίμνης, φθάνει τα 190 χλμ.) υδάτινης οδού που ενώνουν τη Μεσόγειο με την Ερυθρά θάλασσα και χωρίζουν την Αίγυπτο σε δύο μέρη, αποτελούν τη μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου, εκείνη που ξεκινά από το Port Said, λιμένα εισόδου στη Μεσόγειο και καταλήγει στον λιμένα Σουέζ (από τον οποίο παίρνει και το όνομά της), που βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου κόλπου της Ερυθράς ( http://bit.ly/17gN5xc ).
Η πρωταρχική σκέψη διάνοιξης διώρυγας στη περιοχή, φέρεται να έγινε επί Φαραώ Σέτη Α΄ περί τον 13 αιώνα π.Χ., για την ένωση του δέλτα του ποταμού Νείλου με την Ερυθρά θάλασσα. Όμως το μεγάλο έργο δεν ξεκίνησε πριν το 1854, όταν ο Γάλλος διπλωμάτης και μηχανικός Κόμης Ferdinand de Lesseps, πήρε την εντολή της διάνοιξης της διώρυγας. Στις 25 Απριλίου του 1869, τα έργα ολοκληρώθηκαν και στις 17 Νοεμβρίου 1869 η διώρυγα δόθηκε ελεύθερη στην ναυσιπλοΐα, ενώ στην κατασκευή της συμμετείχαν χιλιάδες Αιγύπτιοι, αλλά και κάποιοι έλληνες Δωδεκανήσιοι από την Κάσο και το Καστελόριζο, μερικοί από τους οποίους εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην περιοχή.

Όπως είναι φυσικό, η ιστορία της διώρυγας ταυτίσθηκε με εκείνη της Χώρας. Το 1956 ο Νάσερ την κρατικοποίησε, θέτοντας τέρμα στη βρετανική κυριαρχία, με συνέπεια να ξεσπάσει παγκόσμια κρίση, λόγω της επίθεσης του Ισραήλ κατά της Αιγύπτου και της απόβασης αγγλογαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα, γεγονός που κράτησε κλειστή τη διώρυγα μέχρι το 1957. Μετά τον «πόλεμο των έξι ημερών» το 1967, το κανάλι έκλεισε και πάλι, έως τις 5 Ιουνίου του 1975.
Σήμερα η διώρυγα ανήκει και διοικείται από την Αρχή της διώρυγας του Σουέζ Αρχής (Suez Canal Authority-SCA) της Αιγύπτου ( www.suezcanal.gov.eg ). Σύμφωνα με διεθνή συνθήκη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί «σε καιρό πολέμου και σε καιρό ειρήνης, από κάθε εμπορικό ή πολεμικό σκάφος, χωρίς διάκριση σημαίας».
Η σημασία της διώρυγας
Η ολοκλήρωση του καναλιού άλλαξε ριζικά το εμπόριο και τις μετακινήσεις στον κόσμο, καθώς για να φτάσει κανείς από την Ευρώπη στην Ασία ακτοπλοϊκώς δεν χρειαζόταν πλέον να κάνει το γύρω της Αφρικής. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η διώρυγα συντομεύει κατά 44% τη θαλάσσια διαδρομή από το Λονδίνο στις Ινδίες.
Σήμερα, περίπου 15.000 πλοία διαπλέουν κάθε χρόνο το κανάλι του Σουέζ, το οποίο καλύπτει περίπου το 8% της παγκόσμιας κίνησης των πλοίων.
Η πλεύση

Η Μεσόγειος και η Ερυθρά θάλασσα δεν παρουσιάζουν μεταξύ τους υψομετρική διαφορά, ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η διώρυγα είναι πλεύσιμη κατά μία κατεύθυνση. Επιτρέπει τη διέλευση των πλοίων, φορτωμένων μέχρι 150.000 dwt, ενώ τα έμφορτα δεξαμενόπλοια άνω των 150.000 dwt καθώς και εκείνα των 200, 300 και 400 χιλ.τον., παραπλέουν το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος, επιβαρυνόμενα σημαντικά τη μεγάλη διαφορά απόστασης.
Χρειάζονται περίπου 11 με 16 ώρες για τη διέλευση της διώρυγας και τα πλοία πρέπει να ταξιδεύουν σε χαμηλή ταχύτητα για την πρόληψη της διάβρωσης των οχθών του καναλιού από τα κύματα.
Οι πόλεις της διώρυγας
Κατά μήκος των 163 χλμ. της διώρυγας, υπάρχουν τρεις σημαντικές πόλεις:

Το Port Said είναι η βόρεια είσοδος-έξοδος της διώρυγας στη Μεσόγειο θάλασσα. Τελευταία η σημασία του λιμανιού έχει αυξηθεί μετά από τον προσδιορισμό του ως ζώνη αφορολόγητων αγαθών. Η πόλη κατέχει δεύτερη θέση μεταξύ των αιγυπτιακών πόλεων, σύμφωνα με το Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης για το 2009 και το 2010 και η οικονομία της στηρίζεται στην αλιεία και τη βιομηχανία.
Στο μέσον σχεδόν της διώρυγας, στη δυτική όχθη της διώρυγας, βρίσκεται η Ismaïlia, στη σχηματιζόμενη λίμνη Timsah, όπου και αντιπαρέρχονται οι νηοπομπές (κομβόια των πλοίων - ανόδου και καθόδου). Είναι μια ήσυχη πόλη 750.000 κατοίκων, με πολλούς κήπους και ήρεμες λεωφόρους (συγκριτικά με εκείνες του Καΐρου).
Τέλος, το Σουέζ είναι η νότια είσοδος-έξοδος της διώρυγας στον ομώνυμο κόλπο της Ερυθράς. Το Σουέζ έχει όμορφες παραλίες που εκτείνονται νότια της ακτογραμμής.
Πόπη Αθανασοπούλου
pathan@clickatlife.gr

click@Life