Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Από κορμούς δέντρων τα τρόφιμα του μέλλοντος

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που ικανοποιούν την πείνα τους με κορμούς δέντρων ή φλοιό καλαμποκιού, καθώς το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου δυσκολεύεται να διασπάσει την κυτταρίνη στα τοιχώματα των κυττάρων των φυτών.

Ωστόσο, ερευνητές του πανεπιστήμιου της Βιρτζίνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, με επικεφαλής τον Δρ. Percival Zhang, κατάφεραν να μετατρέψουν την κυτταρίνη σε αμυλόζη, πηγή φυτικών ινών, που μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη και παχυσαρκία.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βακτήρια που μεταβολίζουν την κυτταρίνη, για την παραγωγή ενζύμων ικανών να διασπάσουν τους χημικούς της δεσμούς, καθιστώντας τη βρώσιμη.
Αξιοποιώντας για παράδειγμα τα κοτσάνια από τα καλαμπόκια, η νέα τεχνική μπορεί να μετατρέψει το 30% της μάζας σε αμυλόζη και το υπόλοιπο ποσοστό σε γλυκόζη για την παραγωγή αιθανόλης.
Η νέα τεχνική δεν χρησιμεύει μόνο στην παραγωγή τροφών, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και για τη δημιουργία βιοδιασπώμενων συσκευασιών φύλαξης τροφίμων.
Η μέθοδος επεξεργασίας της κυτταρίνης είναι περιβαλλοντικά φιλική, καθώς δεν χρειάζεται ακριβό εξοπλισμό, θερμότητα και χημικά, ενώ δεν παράγει απόβλητα.
Καθιστώντας δυνατή την παραγωγή τροφίμων από οποιοδήποτε φυτό, η τεχνική ενδέχεται να μειώσει την ανάγκη για καλλιεργήσιμες εκτάσεις, άρδευση και φυτοφάρμακα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μετατροπή της κυτταρίνης σε βρώσιμο άμυλο θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών τους συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού, που το 2050 αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια.
econews