Κρασί & τυρί: τα πιο ταιριαστά «ζευγάρια» που θα σας ξετρελάνουν
Κρασί και τυρί… δύο προϊόντα με έντονη «φυσιογνωμία» και χαρακτηριστική γεύση. Οι ποικιλίες και τα είδη, αφθονούν και στις δύο περιπτώσεις. Το θέμα είναι να γίνει ένα καλό «πάντρεμα» μεταξύ τους, ώστε η απόλαυση που μας προσφέρει το καθένα ξεχωριστά, να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.
Δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε από πριν τους ιδανικούς συνδυασμούς και τις περισσότερες φορές δεν προσέχουμε καν τις επιλογές που κάνουμε. Υπάρχουν μικρά μυστικά που στηρίζονται στη γεύση και το χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας κρασιού αλλά και τυριού, που μας υποδεικνύουν έμμεσα ποια είναι η καλύτερη επιλογή.
Επιλέξτε το τυρί που σας αρέσει και συνοδέψτε το με το πλέον ταιριαστό του κρασί.
Gouda
![]() |
Cheddar
Διαδεδομένο και σίγουρα όχι καλά προστατευόμενο, το τυρί cheddar, έλκει την καταγωγή του, από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά περιόδους όμως και άλλες χώρες παραγωγής έχουν καταχραστεί την αρχική του προέλευση. Πώς μπορείτε να το απολαύσετε καλύτερα; Συνδυάζοντάς το με ένα ποτήρι καλό κρασί. Το cheddar με ήπια γεύση «δένει» άψογα με ένα ποτήρι Chardonnay ή ακόμα και με σαμπάνια. Το σκληρό και με πιο έντονη γεύση cheddar, μπορεί να συνοδευτεί εξίσου καλά με ποικιλίες Cabernet ή Sauvignon Blanc.
Emmental
![]() |
Brie
Μαλακό τυρί γαλλικής προέλευσης, φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα. Αποκαλείται και «βασίλισσα των τυριών». Το χρώμα του είναι ωχρό με μια ελαφριά γκρίζα απόχρωση, αφού δεν έχει ωριμάσει. Η λευκή αυτή μούχλα, που σχηματίζεται στο εξωτερικό του τρώγεται. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό επιδόρπιο, που καλό είναι να διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και ταιριάζει πολύ με σαμπάνια ή λικέρ, ενώ του πάει επίσης πολύ το Cabernet και το Beaujolais.
Camembert
![]() |
Jarlsberg
Σκληρό, ανθεκτικό και με γλυκιά γεύση, το συγκεκριμένο νορβηγικό τυρί μπορεί να καταναλωθεί είτε σαν επιδόρπιο, είτε και μέσα σε σάντουιτς. Με λίγο κόκκινο κρασί ή μπύρα, θα το απολαύσετε ακόμη καλύτερα.
Φέτα
![]() |
Gruyère
Ημίσκληρο κίτρινο τυρί, που έλκει το όνομα του από την ελβετική πόλη Gruyère. Με πιο σκούρα απόχρωση από εκείνη του έμμενταλ, διακρίνεται για την πυκνή υφή του. Είναι σχετικά υπόγλυκο και κάπως πικάντικο. Συνοδέψτε το με ένα αρωματικό λευκό κρασί για να το αναδείξετε.
Παρμεζάνα
![]() |
Romano
Ένα ακόμη ιταλικό σκληρό τυρί, φτιαγμένο από πρόβειο γάλα. Χρησιμοποιείται, όπως και η παρμεζάνα, σαν τριμμένο τυρί για τα ζυμαρικά. Είναι πάντως πιο αλμυρό στη γεύση κι έχει ιδιαίτερη υφή, ενώ συνδυάζεται με κρασί, όπως ακριβώς και η παρμεζάνα.
Cottage
![]() |
clickatlife.gr
<< Αρχική σελίδα