Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Γιατί οι Κυπριακές τράπεζες αγόραζαν ελληνικά ομόλογα

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το πώς έφτασαν στο μνημόνιο

Αποκαλύψεις για την έρευνα των κυπριακών αρχών σχετικά με το πώς οι τράπεζες της χώρας αγόραζαν μαζικά ελληνικά ομόλογα την ώρα που φούντωνε η ελληνική κρίση και οι ευρωπαϊκές τράπεζες άδειαζαν τα χαρτοφυλάκιά τους κάνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters.

Όπως αποκαλύπτει τον περασμένο Οκτώβριο ένα στικάκι που περιείχε προγράμματα για διαγραφή αρχείων από υπολογιστές τοποθετήθηκε σε κομπιούτερ της Τράπεζας Κύπρου.

Μέσα σε μερικά λεπτά διαγράφηκαν 28.000 αρχεία, επισημαίνουν οι ερευνητές που προσπάθησαν να αντιγράψουν τα αρχεία.

Τα διαγραφέντα αρχεία περιείχαν emails που ελήφθησαν ή εστάλησαν την κρίσιμη περίοδο στα τέλη του 2009 όταν η Τράπεζα Κύπρου, η μεγαλύτερη της χώρας, ξόδεψε δισεκατομμύρια για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, την ώρα που οι διεθνείς επενδυτές μείωναν την έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Οι απώλειες αυτές, σύμφωνα με το Reuters, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κυπριακή κρίση, καθώς όταν οι τράπεζες χρειάστηκαν στήριξη στράφηκαν στη Λευκωσία, η οποία με τη σειρά της ζήτησε διεθνή διάσωση.

Τώρα οι πολίτες ζητούν να μάθουν τι έγινε, όμως η αποκάλυψη στοιχείων είναι δύσκολη υπόθεση. Στελέχη των τραπεζών υποστηρίζουν ότι οι επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα φαίνονταν πολύ καλή επιλογή τότε, ωστόσο οι ευρωπαίοι τραπεζίτες έκαναν το ακριβώς αντίθετο – απέφευγαν την Ελλάδα.

Το εμπιστευτικό έγγραφο, που έχει στη διάθεσή του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, και που φτιάχτηκε από την εταιρεία συμβούλων Alvarez and Marsal για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δείχνει ότι οι Κύπριοι τραπεζίτες ήταν εξαιρετικά πρόθυμοι τότε να επενδύσουν σε υψηλού ρίσκου ελληνικά ομόλογα.

Αναφέρει επίσης ότι τα στελέχη των τραπεζών απέφευγαν να αποκαλύψουν στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας τις απώλειες από τα ομόλογα και, μάλιστα, καθυστέρησαν τις έρευνες.

Το Δεκέμβριο του 2009, οι διευθυντές είπαν στα μέσα ενημέρωσης ότι είχαν πουλήσει τα ελληνικά ομόλογα, όμως δεν αποκάλυψαν ότι την ίδια στιγμή είχαν αγοράσει πολύ περισσότερα.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2010 ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου δήλωνε στο Stockwatch ότι η τράπεζα διαθέτει «ελάχιστη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα», καθώς μείωσε τη θέση της από τα 1,8 δισ. ευρώ στα 0,1 δισ. ευρώ.

Την ίδια μέρα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου έδινε εντολή στο οικονομικό τμήμα να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων.

Αφού παρουσιάζει σειρά τέτοιων περιστατικών, η έρευνα επισημαίνει ότι δεν ενημερωνόταν το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας γι’ αυτές τις κινήσεις. 
 
 
 
newsbeast.gr