Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Καρδιά από «ατσάλι» για τους χαρούμενους ανθρώπους

Οι χαρούμενοι άνθρωποι, ζουν περισσότερο συνήθιζαν να λένε οι παππούδες μας και μάλλον κάτι παραπάνω ήξεραν, όπως αποκαλύπτει αμερικανική επιστημονική έρευνα. 

Οι χαρούμενοι άνθρωποι, ζουν περισσότερο συνήθιζαν να λένε οι παππούδες μας και μάλλον κάτι παραπάνω ήξεραν, όπως αποκαλύπτει αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Αν είμαστε φύσει αισιόδοξοι και βλέπουμε το «ποτήρι» μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, τότε δεν ωφελούμε μόνο την καθημερινότητά μας αλλά και την υγεία μας, αναφέρουν κορυφαίοι επιστήμονες, που δηλώνουν υπέρμαχοι της αισιοδοξίας.
«Ασπίδα» της υγείας η αισιοδοξία
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ από ομάδα επιστημόνων και δημοσιεύθηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό καρδιολογίας «European Heart Journal», αποκάλυψε, πως η χαρά και η αισιοδοξία, αποτελούν μια μοναδική «ασπίδα» για την υγεία της καρδιάς.
Οι ερευνητές, μελέτησαν για μια δεκαετία 1.739 άτομα, αναλύοντας διεξοδικά τη συναισθηματική τους κατάσταση συγκριτικά με την υγεία της καρδιάς τους. Και εκεί διαπίστωσαν, ότι τα «θετικά» συναισθήματα (ικανοποίηση, επιτυχία, χαρά, ευτυχία, ενθουσιασμός, έρωτας κ.α.), μειώνουν κατά 22% τον κίνδυνο εμφράγματος, στηθάγχης ή εγκεφαλικού επεισοδίου!
Αντίθετα, τα αρνητικά συναισθήματα (μίσος, έχθρα, άγχος, κατάθλιψη, στεναχώρια κ.α.), αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Φυσικά, επειδή είναι πρακτικά αδύνατον να μη νιώθει κανείς αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια της ζωής του, οι επιστήμονες αναφέρουν, πως οι φύσει αισιόδοξοι άνθρωποι, βιώνουν περιστασιακά και με διαφορετική ένταση τα συναισθήματα αυτά, βλάπτοντας ελάχιστα την καρδιά τους.
Η καθημερινότητα επηρεάζει την υγεία
Η έρευνα αυτή, που ανοίγει νέους δρόμους στην επιστήμη, ουσιαστικά συνδέει για πρώτη φορά τα καθημερινά βιώματα και τον τρόπο αντιμετώπισής τους με τις καρδιακές και άλλες παθήσεις. Παρόλο, που όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η κατάσταση της υγείας μας, επηρεάζεται και από μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως π.χ. την κληρονομικότητα, την παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τον τρόπο ζωής κ.α., ωστόσο, τα συναισθήματα είναι αυτά, που καθημερινά μας υποβάλλουν σε ένα «τεστ» αντοχής...
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, πως για την κατάσταση της καρδιάς, ρόλο παίζουν όχι μόνο τα συναισθήματα και οι κληρονομικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής αλλά και το επίπεδο μόρφωσης και το ύψος του εισοδήματος. Χαρακτηριστικά αναφέρεται, πως όσο μεγαλύτερο επίπεδο μόρφωσης και όσο υψηλότερο εισόδημα έχει κάποιος, δίνει μεγαλύτερο βάρος στην πρόληψη παθήσεων και με συχνούς ιατρικούς ελέγχους, προλαμβάνουν μια σειρά ασθενειών, που σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες.
Ποια είναι η λύση;
Το να μην βιώνει κάποιος αρνητικά συναισθήματα είναι σχεδόν ουτοπικό. Οι επιστήμονες ωστόσο αναφέρουν, πως η προσπάθεια εκ μέρους του καθενός μας για την ανάπτυξη και καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς όχι μόνο βελτιώνει την καθημερινότητά μας αλλά παράλληλα ευεργετεί και την υγεία μας.
Οι ερευνητές πιστεύουν, πως τα θετικά συναισθήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς οι άνθρωποι, που νιώθουν έτσι, χαλαρώνουν πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους, ανακάμπτουν ταχύτερα από δυσάρεστα γεγονότα και δεν τα «ξαναζούν» διαρκώς μέσα στο μυαλό τους, δημιουργώντας άγχος και ανασφάλεια στον ίδιο τους τον εαυτό.




click@Life