6... απίστευτοι λόγοι που μπορεί να κάνουν τη σαλάτα σας θερμιδική «βόμβα»
Μπορεί να παραλείπετε το μπέικον και το τριμμένο τυρί στη σαλάτα σας, αλλά μήπως μερικά από τα συστατικά που προσθέτετε, «σαμποτάρουν» κάθε προσπάθειά σας για μια υγιεινή διατροφή;
Μερικές φορές, στην προσπάθειά σας να ακολουθήσετε ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, νιώθετε ιδιαίτερα περήφανοι για τον εαυτό σας, όταν καταφέρνετε και παραγγέλνετε απλά «μια σαλάτα» για μεσημεριανό ή βραδινό. Μπορεί βέβαια αυτή η επιλογή να ακολουθεί ημέρες διατροφικής «κραιπάλης», με πίτσες και σουβλάκια, αλλά ακόμη κι έτσι, είναι μια… πρόοδος.Οι σαλάτες είναι μια ιδανική επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό, είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και χορταστικές και μπορεί να μας δίνουν λίγες μόνο θερμίδες. Μπορεί όμως και όχι…
Ακόμη κι αν έχετε καταφέρει να «αποκλείσετε» γαρνιτούρες όπως το μπέικον, οι λιπαρές σος και το τυρί στην πράσινη κατά τα άλλα σαλάτα σας, υπάρχουν μερικά ακόμη συστατικά που μπορεί να μοιάζουν «αθώα», αλλά μάλλον δεν είναι και τόσο. Και η σαλάτα που θα μπορούσε να είναι ένα θρεπτικό και διαιτητικό γεύμα, αποτελεί ένα παχυντικό πιάτο. Τι φταίει άραγε;
Δείτε μερικά «πονηρά» συστατικά που μπορεί να μετατρέψουν ένα τόσο ελαφρύ και υγιεινό γεύμα σε θερμιδική «βόμβα»…
Αμυλούχα λαχανικά
Αντικαταστήστε τα με… κομμάτια από πιπεριές ή ενταμάμε (φασόλια σόγιας).
Σοταρισμένα λαχανικά
Μπορεί να παραλείψετε λοιπόν τα αμυλούχα λαχανικά, αλλά τι ισχύει για τα σοταρισμένα λαχανικά που δεν ανήκουν στα αμυλούχα; Τα συγκεκριμένα λοιπόν, τείνουν να απορροφούν λάδι καθώς μαγειρεύονται, γεγονός που κάνει παραπάνω λιπαρή τη σαλάτα σας.
Αντικαταστήστε τα με… φρέσκα, ωμά λαχανικά, όπως κρεμμύδι, μπρόκολο, σέλερι ή λίγο τριμμένο μαϊντανό για μερικά πολύτιμα αντιοξειδωτικά.
Χωρίς ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά dressing
Πολλοί ότι τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προϊόντα, αποτελούν υγιεινές επιλογές. Κι όμως, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, συχνά σημαίνει, προσθήκη ζάχαρη, αλατιού ή άλλων υποκατάστατων ζάχαρης.
Και δεν τελειώνει εκεί. Ενώ τα dressing με λίγα ή χωρίς λιπαρά είναι χαμηλότερα σε θερμίδες, η απουσία του λίπους αναστέλλει την ικανότητα του σώματος να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά της σαλάτας σας. Τα καροτενοειδή (ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα καρότα, τις πιπεριές και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) είναι λιποδιαλυτές ουσίες, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούν διατροφικό λίπος για τη σωστή απορρόφησή τους από το σώμα. Προσθέτοντας λοιπόν στη σαλάτα σας dressing χωρίς ή με λίγα λιπαρά, παρακάμπτετε ευεργετικές βιταμίνες.
Αντικαταστήστε τα με… χειροποίητα, σπιτικά dressing με λεμόνι και ελαιόλαδο και αν θέλετε προσθέστε κομμάτια αβοκάντο ή μυρωδικά.
Ελιές (και προϊόντα τουρσί)
Αντικαταστήστε τες με… άλλες ενδιαφέρουσες γεύσεις όπως αγκινάρες ή αβοκάντο, για να νοστιμίσετε τη σαλάτα σας.
Αποξηραμένα φρούτα
Οι σταφίδες, τα δαμάσκηνα και άλλα αποξηραμένα φρούτα, μοιάζουν ιδιαίτερα θρεπτικά, αλλά είναι πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες.
Αντικαταστήστε τες με… φρέσκα φρούτα. Αν θέλετε να προσθέσετε γλυκύτητα στη σαλάτα σας, προτιμήστε φρέσκες φράουλες, φέτες μήλου, μανταρινιού ή πορτοκαλιού, βατόμουρα ή σταφύλια.
Μεγάλες ποσότητες σαλάτας
Έχει σημασία επίσης το ποια λαχανικά επιλέγουμε για τη σαλάτα μας. Αντί για άισμπεργκ ή μαρούλι, προτιμήστε σπανάκι, λάχανο ή μικτά λαχανικά και φυσικά ντομάτες. Ο γενικός κανόνας είναι πως, όσο πιο σκούρα τα πράσινα λαχανικά, τόσο πιο πολλά θρεπτικά συστατικά έχουν.
Προσθέστε… υγιεινές πρωτεΐνες (άπαχο κοτόπουλο και ψάρι) στη σαλάτα σας για να αισθάνεστε πιο πλήρεις και να ελέγχετε το μέγεθος της μερίδας σας.
<< Αρχική σελίδα