Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης
photo credit :Klearchos Kapoutsis
Επιτέλους καλοκαίρι
Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι διακοπές...λευκό, γαλάζιο , βουτιές και ουζάκι δίπλα στο κύμα.
Η αλήθεια είναι οτι όπου και να πάω καλοκαιρινές διακοπές, αν δεν είναι σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί δεν το ευχαριστιέμαι. Ατέλειωτες ώρες στην θάλασσα για βουτιές και μετά στο κοντινότερο μαγαζάκι όπου θα δοκιμάσουμε όλες τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού.
Οι Κυκλάδες είναι νησιά με πεντανόστιμη κουζίνα που αν και φτωχή σε ντόπια υλικά είχε πλούσιες σε δημιουργικότητα νοικοκυρές. Η εμπειρία μου με έχει διδάξει ότι σε αυτά τα ξερονήσια όπως χαρακτηρίζονται μπορεί κανείς να βρει την πιο νόστιμη πρώτη ύλη, όπως για παράδειγμα τις ντομάτες στην Σαντορίνη. Οι οποίες εκτός από λιαστές κ ψητές στα κάρβουνα γίνονται και μοναδικοί ντοματοκεφτέδες. Ένα άλλο παράδειγμα μαγειρικής δημιουργικότητας είναι οι μαραθοκεφτέδες ή μαραθοτηγανίτες από τη Σέριφο που γίνονται με τόσο λίγα υλικά!
Κάποιος που δεν το έχει ψάξει και πολύ ή δεν έχει πάει ποτέ στις Κυκλάδες θα νομίζει ότι επειδή είναι σε νησί το μόνο που αξίζει να δοκιμάσει κανείς είναι τα νόστιμα αιγαιοπελαγίτικα ψάρια. Κι όμως... τα πιο νόστιμα κρέατα στις πιο γκουρμέ εκδοχές τους βρίσκονται εκεί, μαστέλο από την Σίφνο και ένα σωρό λιχουδιές σε Τζιά, Μύκονο και Αμοργό... αμέτρητες γκουρμεδιές για όλα τα γούστα.
Και για να περάσουμε στο προκείμενο θα ήθελα να σας κεράσω άλλο ένα πανεύκολο κυκλαδίτικο μεζεδάκι που γίνεται πολύ γρήγορα και είναι ότι πρέπει για τον ουζομαραθώνιο του καλοκαιριού.
2.Ζεσταίνουμε το λάδι και βάζουμε με ένα κουτάλι λίγη λίγη ζύμη για να τηγανιστεί. Τηγανίζουμε τους ντοματοκεφτέδες για 4-5 λεπτά και τους σερβίρουμε.
Επιτέλους καλοκαίρι
Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι διακοπές...λευκό, γαλάζιο , βουτιές και ουζάκι δίπλα στο κύμα.
Η αλήθεια είναι οτι όπου και να πάω καλοκαιρινές διακοπές, αν δεν είναι σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί δεν το ευχαριστιέμαι. Ατέλειωτες ώρες στην θάλασσα για βουτιές και μετά στο κοντινότερο μαγαζάκι όπου θα δοκιμάσουμε όλες τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού.
Οι Κυκλάδες είναι νησιά με πεντανόστιμη κουζίνα που αν και φτωχή σε ντόπια υλικά είχε πλούσιες σε δημιουργικότητα νοικοκυρές. Η εμπειρία μου με έχει διδάξει ότι σε αυτά τα ξερονήσια όπως χαρακτηρίζονται μπορεί κανείς να βρει την πιο νόστιμη πρώτη ύλη, όπως για παράδειγμα τις ντομάτες στην Σαντορίνη. Οι οποίες εκτός από λιαστές κ ψητές στα κάρβουνα γίνονται και μοναδικοί ντοματοκεφτέδες. Ένα άλλο παράδειγμα μαγειρικής δημιουργικότητας είναι οι μαραθοκεφτέδες ή μαραθοτηγανίτες από τη Σέριφο που γίνονται με τόσο λίγα υλικά!
Κάποιος που δεν το έχει ψάξει και πολύ ή δεν έχει πάει ποτέ στις Κυκλάδες θα νομίζει ότι επειδή είναι σε νησί το μόνο που αξίζει να δοκιμάσει κανείς είναι τα νόστιμα αιγαιοπελαγίτικα ψάρια. Κι όμως... τα πιο νόστιμα κρέατα στις πιο γκουρμέ εκδοχές τους βρίσκονται εκεί, μαστέλο από την Σίφνο και ένα σωρό λιχουδιές σε Τζιά, Μύκονο και Αμοργό... αμέτρητες γκουρμεδιές για όλα τα γούστα.
Και για να περάσουμε στο προκείμενο θα ήθελα να σας κεράσω άλλο ένα πανεύκολο κυκλαδίτικο μεζεδάκι που γίνεται πολύ γρήγορα και είναι ότι πρέπει για τον ουζομαραθώνιο του καλοκαιριού.
Υλικά
- 3-4 μέτριες ντομάτες ή 750 γρ ντοματάκια Σαντορίνης, ψιλοκομμένες (χωρίς τα σποράκια και πολλά ζουμιά)
- 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- 2-3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
- 2-3 κουταλιές ξερό δυόσμο
- 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει ( ή 1 κούπα αλεύρι με 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα)
- αλάτι και πιπέρι
- λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
1.Σ’ενα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμα καλά με ένα πιρούνι. Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι για να δημιουργήσουμε ενα πηχτό μίγμα.2.Ζεσταίνουμε το λάδι και βάζουμε με ένα κουτάλι λίγη λίγη ζύμη για να τηγανιστεί. Τηγανίζουμε τους ντοματοκεφτέδες για 4-5 λεπτά και τους σερβίρουμε.
<< Αρχική σελίδα