Μυστικά για υγιεινό μαγείρεμα
Ας δούμε μερικά μυστικά που πρέπει να ακολουθούμε όταν μαγειρεύουμε :
Αλάτι στο γλυκό; Γιατί;
Βάζοντας μια μικρή πρέζα αλάτι στο γλυκό, αναδεικνύεται η γλυκύτητα της ζάχαρης και δίνει έξτρα γεύση σε γλυκά και ζύμες. Πρόσθεσε λίγο αλατάκι και δε θα χάσεις! Προσοχή βέβαια να μη το παρακάνεις και το γλυκό σου γίνει αλμυρό.
Για τραγανές τηγανητές πατάτες
Για να πετύχετε το ιδανικό αποτέλεσμα,
κόψτε τις πατάτες όσο πιο λεπτές γίνεται και βάλτε τες σε
παγωμένο
αλατισμένο νερό για περίπου 30 λεπτά. Κατόπιν, τηγανίστε τις πατάτες
κατευθείαν στο καυτό λάδι, μέχρι να γίνουν τραγανές.
Τι δεν πρέπει να μαγειρεύουμε στον ατμό
Αναμφισβήτητα, ο υγιεινότερος τρόπος
μαγειρέματος των φυτικών τροφίμων, ιδιαίτερα δε των λαχανικών, αφήνει
αναλλοίωτη τη φυσική γεύση και το χρώμα τους και προστατεύει σε
σημαντικό βαθμό τις βιταμίνες τους. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να
μαγειρεύετε στον ατμό ζωικά τρόφιμα, με εξαίρεση κάποια είδη ψαριών,
γιατί μπορεί τα παθογόνα μικρόβια να μην καταστραφούν στο σύνολό τους.
Τραγανή κρούστα στα ψάρια
Θέλουμε να κάνουμε τραγανή κρούστα στα
τηγανητά ψάρια αλλά το αποτέλεσμα δεν πετυχαίνει;Τότε στο τηγάνισμα των
ψαριών πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καλαμποκάλευρο. Η κρούστα τους γίνεται
πιο τραγανή.
Σοτάρισμα στο γουόκ
Η καλύτερη εναλλακτική λύση αντί του
κλασικού τηγανιού. Τα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, κοτόπουλο, χοιρινό ή
θαλασσινά) ψιλοκόβονται και μαγειρεύονται με πολύ λίγο λάδι (ελαιόλαδο,
σησαμέλαιο, ηλιέλαιο ή σογιέλαιο) σε υψηλή θερμοκρασία, για σχετικά λίγο
χρόνο και με συνεχή ανάδευση, που τα εμποδίζει να κολλήσουν στο σκεύος
και να καούν, ουσιαστικά δηλαδή ψήνονται με την τεχνική του
σοταρίσματος. Επομένως, απορροφούν πολύ λιγότερο λίπος και γίνονται πιο
εύπεπτα και πιο διαιτητικά. Κόβετε πάντα τα υλικά σας σε μικρά κομμάτια,
παρόμοια σε σχήμα και μέγεθος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
Γιατί μπαγιατεύει το ψωμί;
Ο κύριος λόγος είναι ότι το ψωμί περιέχει αρκετό νερό, σε ποσοστό
30-40%, το οποίο εξατμίζεται και χάνεται όταν το ψωμί έλθει σε επαφή με
τον αέρα, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται.Συμβουλή: Το ψωμί διατηρείται για περισσότερο χρόνο φρέσκο και μαλακό εάν το φυλάξετε σε σακούλα με λίγο σέλινο και την κλείσετε καλά.Αλάτι στο γλυκό; Γιατί;
Βάζοντας μια μικρή πρέζα αλάτι στο γλυκό, αναδεικνύεται η γλυκύτητα της ζάχαρης και δίνει έξτρα γεύση σε γλυκά και ζύμες. Πρόσθεσε λίγο αλατάκι και δε θα χάσεις! Προσοχή βέβαια να μη το παρακάνεις και το γλυκό σου γίνει αλμυρό.
Με τι κουτάλι τρώγεται το χαβιάρι;
Το χαβιάρι αλλοιώνεται πολύ εύκολα,
γιατί περιέχει 8-25% λιπαρά. Για να αποφευχθεί, λοιπόν, η αλλοίωση,
διατηρείται σε αλάτι, που μπορεί να υπερβαίνει το 5-10%. Το αλάτι όμως
είναι διαβρωτικό, αντιδρά δηλαδή με το υλικό κατασκευής των συνηθισμένων
κουταλιών και παράγει ίχνη χημικών, που προσδίδουν μεταλλική γεύση στο
χαβιάρι. Γι' αυτό ορισμένοι γευσιγνώστες ισχυρίζονται ότι το χαβιάρι
τρώγεται μόνο με κουτάλι κατασκευασμένο από χρυσό! Ωστόσο, ένα πλαστικό
κουταλάκι μπορεί να κάνει εξίσου καλά τη δουλειά του, αφού το πλαστικό
δεν διαβρώνεται από το αλάτι.
Πώς θα κοκκινίσουν ταχύτερα οι άγουρες ντομάτες;
Μαζί με τις άγουρες πράσινες ντομάτες
βάλτε ένα κόκκινο μήλο και σε 2-3 ημέρες θα ωριμάσουν. Το ίδιο θα συμβεί
αν, αντί για μήλο, χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι ξεφλουδισμένης μπανάνας.
Το μυστικό για τέλειο ζωμό ψαριών
Για να φτιάξετε έναν καλό ζωμό ψαριών
χρησιμοποιήστε τα κεφάλια και κόκκαλα από ψάρια που φιλετάρατε. Θα τα
δέσετε σε τουλουπάνι ή σε τούλι και στη συνέχεια θα τα σιγοβράσετε (για
20 λεπτά μόνο) σε νερό όπου έχετε βράσει προηγουμένως διάφορα λαχανικά.
Αυτό θα τους δώσει όλη τη γεύση που θέλετε και θα είναι εύκολο να
αφαιρέσετε τα κόκκαλα από το ζωμό.
Αφράτα κεφτεδάκια
Για να κάνετε τα κεφτεδάκια σας μαλακά
και αφράτα, προσθέστε στον κιμά πριν τον ζυμώσετε λίγο γνήσιο ξίδι από
κρασί και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο. Εναλλακτικά, προσθέστε μια
κουταλιά σκόνη μπέικιν για κάθε κιλό μείγμα κιμά.
fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα