Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Συμβουλές για την πρόληψη της ουλίτιδας

Πώς να την αντιμετωπίσετε

Ένα υγιές χαµόγελο δεν ορίζεται µόνο από τα δόντια αλλά και από τα ούλα µας. Γι’ αυτό και η αντιµετώπιση της ουλίτιδας που µπορεί να τα ταλαιπωρεί, είναι απαραίτητη.

Η ουλίτιδα είναι µια φλεγµονή των ούλων η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται από ερυθρά και διογκωµένα ούλα που µπορεί να µατώνουν είτε από µόνα τους, είτε στο βούρτσισµα. Μπορείτε όµως να την προλάβετε ή να την αντιµετωπίσετε.

Ποιοι είναι οι ένοχοι

Ελλιπής υγιεινή: Το κακό βούρτσισµα, η παράλειψη του νήµατος και του καθαρισµού στον γιατρό προκαλούν πέτρα που οδηγεί σε ουλίτιδα.

Εγκυµοσύνη: Στη διάρκειά της πολλές γυναίκες αναπτύσσουν ουλίτιδα εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ορµονών.

Κακή διατροφή: Ελλιπής λήψη σιδήρου και βιταµίνης B και C αλλά και υπερβολικό κάπνισµα µπορεί να ευθύνονται για έντονες φλεγµονές των ούλων.

Άλλες αιτίες: Η λήψη φαρµάκων όπως τα αντισυλληπτικά, κάποιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι ορµονικές διαταραχές αλλά και οι κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες (σφραγίσµατα, στεφάνες, γέφυρες κ.λπ.) µπορούν επίσης να προκαλέσουν ουλίτιδα.

Η λύση στο γιατρό

Πρώτο βήµα για την αντιµετώπισή της είναι ο καθαρισµός από τον οδοντίατρο ώστε να αφαιρεθεί πλήρως η πέτρα. Στη συνέχεια επιστρατεύεται η τεχνολογία, αφού γίνεται χρήση laser ή υπέρηχων.

Ωστόσο, οι δεύτεροι θεωρούνται προτιµότεροι, καθώς πρόκειται για ένα εργαλείο γρήγορο, αποτελεσµατικό και ανώδυνο στα χέρια ενός έµπειρου περιοδοντολόγου - οδοντιάτρου.

Βέβαια, όταν το πρόβληµα οφείλεται σε κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες, το laser ή οι υπέρηχοι δεν µπορούν να είναι αποτελεσµατικά παρά µόνο αν γίνει αντικατάσταση των εργασιών. Κατά τη θεραπεία και για περιορισµένο διάστηµα που ορίζει ο γιατρός µπορούν να δοθούν και στοµατικά διαλύματα.

Προλάβετε την ουλίτιδα

- Βουρτσίζετε τα δόντια σας καθηµερινά πρωί - βράδυ αλλά και ενδιάµεσα στα γεύµατα, ακόµα και µετά τον καφέ.

- Χρησιµοποιείτε καθηµερινά οδοντικό νήµα. Συχνά το βούρτσισµα δεν αρκεί για να αποµακρύνει τις τροφές από τα δόντια σας.

- Κάνετε τουλάχιστον κάθε 6 µήνες ένα προληπτικό check up.

- Αλλάζετε οδοντόβουρτσα περίπου κάθε 2 µήνες, προτιµώντας αυτές µε µέτρια σκληρότητα..