Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον θυρεοειδή αδένα;

Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί μέρος του ενδοκρινολογικού συστήματος. Βρίσκεται στο μέσο της βάσης του λαιμού, μπροστά και πιο κάτω από λάρυγγα. Έχει βάρος περίπου 200γρ και αποτελείται από δύο λοβούς, τον δεξιό και τον αριστερό, που ενώνονται μεταξύ τους με τον ισθμό.

Ο θυρεοειδής αδένας, ρυθμίζει… με τις ορμόνες, θυροξίνη (Τ4), τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και καλτσιτονίνη, τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η ανάπτυξη, οι καύσεις, ο μεταβολισμός και έμμεσα την ψυχική μας υγεία και ισορροπία. Ο θυρεοειδής αδένας, χρειάζεται ιώδιο για να συνθέσει αυτές της ορμόνες. Η έλλειψη του ιωδίου – κυρίως σε εμβρυική και βρεφική ηλικία – οδηγεί σε σωματική και πνευματική καθυστέρηση (Κρετινισμός).
Οι γυναίκες είναι αυτές που επηρεάζονται περισσότερο από τις ασθένειές του θυρεοειδούς που μπορεί να σχετίζονται με αυξημένη δραστηριότητα του αδένα και να έχουμε υπερθυρεοειδισμό ή με ελαττωμένη παραγωγή ορμονών που προκαλεί υποθυρεοειδισμό. Σε ορισμένες καταστάσεις, μπορεί να υπάρξει διόγκωση του αδένος, όπως π.χ. η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, που οφείλεται σε φλεγμονή και ονομάζεται βρογχοκήλη. Επίσης, στον θυρεοειδή αδένα μπορεί να εμφανιστούν οζίδια ή και μάζες.
Διάγνωση παθήσεων του θυρεοειδούς
Χρήσιμες παρακλινικές εξετάσεις για την διάγνωση των παθήσεων του θυρεοειδούς είναι:
● Εξέταση αίματος για μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών Τ4, Τ3, TSH
● Υπέρηχος θυρεοειδούς
● Σπινθηρογράφημα
● C.T.
● M.R.I.
● FNAb Βιοψία με λεπτή βελόνη
Θεραπεία παθήσεων του θυρεοειδούς
Η θεραπεία καθορίζεται ανάλογα με τον ιστοπαθολογικό τύπο του καρκίνου και μπορεί να είναι χειρουργική αντιμετώπιση, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και συνδυασμός αυτών.
Μιχαήλ Ν. Βοργιάς, MD, FACS
Γενικός Χειρουργός
Γενική & Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής «Mediterraneo Hospital»
ygeiaonline.gr