Οι «κρυμμένες παγίδες» των μενού
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα μενού είναι απλά ένας κατάλογος των όσων προσφέρει ένα εστιατόριο, με μια κάπως… στρωτή σειρά. Η αλήθεια όμως, είναι ότι τα μενού των εστιατορίων είναι… ολόκληρη επιστήμη.
Οι εστιάτορες και οι σύμβουλοί τους ισχυρίζονται εδώ και χρόνια, ότι οι πελάτες διαβάζουν τα μενού με «προβλέψιμο» τρόπο. Δηλαδή, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα «γνώση» τους, ο θαμώνας ξεκινά να κοιτά τη δεξιά πλευρά του δίφυλλου μενού, λίγο πάνω από τη μέση της σελίδας και τελικά, εστιάζει στην πάνω δεξιά γωνία.Στη συνέχεια, θα «πεταχτεί» στην κορυφή της αριστερής πλευράς/σελίδας, θα κατέβει την αριστερή σελίδα και μόνο στο τέλος, θα καλύψει το κενό της κάτω δεξιά γωνίας και του κέντρου.
Φαίνεται όμως, πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι καθώς, νέες έρευνες από το κρατικό Πανεπιστήμιο του San Francisco που δημοσιεύθηκαν στη Guardian, φαίνεται να ανατρέπουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Άνθρωποι «καλωδιώθηκαν», τους παρουσιάστηκαν διάφοροι κατάλογοι εστιατορίων και αφού οι ερευνητές μελέτησαν την κίνηση των ματιών τους, τελικά διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες διάβαζαν τα μενού από τα αριστερά προς τα δεξιά, σαν κανονικό βιβλίο δηλαδή.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα μπορεί να έχουν σημαντικότατη επίπτωση στο σχεδιασμό των μενού και τελικά, στον τρόπο που παραγγέλνουμε σε ένα εστιατόριο. Το menu design είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Το μενού αντανακλά το πνεύμα του εστιατορίου, τις πεποιθήσεις και τις αξιώσεις του, μέσα από τη γραμματοσειρά, το στυλ και τη δομή που επιλέγονται κάθε φορά.
Τα πραγματικά καλά μενού παρουσιάζουν έξυπνα την αίσθηση ότι τα λεφτά του πελάτη πιάνουν τόπο, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το μενού είναι το «παράθυρο» προς την κουζίνα και άρα πρέπει να είναι σωστά φτιαγμένο ώστε να προβάλει τα «ατού» του εστιατορίου.
Οι εστιάτορες έχουν σκαρφιστεί διάφορα τεχνάσματα. Γνωρίζοντας ότι τα κουτάκια τραβούν πάντα το μάτι του πελάτη, φροντίζουν να τονίζουν συχνά ορισμένα πιάτα τους παρουσιάζοντάς τα με αυτόν τον τρόπο. Αν κάτι είναι μέσα σε κουτάκι, μπορείτε να συμπεράνετε είτε ότι από το συγκεκριμένο πιάτο το μαγαζί μαζεύει καλό κομπόδεμα ή ότι η κουζίνα είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για το πιάτο αυτό.
Ένα άλλο μυστικό που αφορά τα σχετικά πιο ακριβά προϊόντα είναι είτε να τα τοποθετούν ανάμεσα σε φθηνότερους πειρασμούς, είτε να υπερτιμολογούν ορισμένα άλλα, έτσι ώστε συγκρίνοντάς τα με τα πραγματικά ακριβά, τα δεύτερα να φαντάζουν… φθηνά.
Δε μένει λοιπόν, παρά να κάνoυμε τη δική μας επιτόπια έρευνα… Στο κάτω-κάτω, το τελικό κριτήριο για κάθε εστιατόριο είναι η σχέση ποιότητας και τιμής! Για αυτό καλό θα ήταν να μελετάμε με προσοχή τον κατάλογο πριν παραγγείλουμε, ώστε να αποφεύγουμε τις κρυμμένες παγίδες του…
clickatlife.gr
<< Αρχική σελίδα