Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Αρνί στην γάστρα με κληματόβεργες

Αρνί ή κατσίκι σε πήλινο ή σε γάστρα σε συνδυασμό με κληματόβεργες..
 
Χρόνος προετοιμασίας: 40 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 2 Ώρες
 
 συστατικά
  • Αρνί - 5 κιλά ή κατσίκι
  • Κληματόβεργες - 5-6 τεμ φρέσκιες ή ξερές
  • Αλάτι - 1 1/2 κουτάλι της σούπας
  • Πιπέρι - 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Σκόρδο - 4-5 σκελίδες
  • Ψωμί - 4-5 φέτες χοντροκομμένες
  • Ελαιόλαδο - 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Δεντρολίβανο - 1 κουτάλι της σούπας ή ρίγανη
  • Μουστάρδα - 2 κουταλάκια του γλυκού
  • Πατάτες - 2 κιλά μικρές τις baby
  • Νερό - 3 ποτήρια
  • Σπάγγος για δέσιμο
  • Χοντρή κλωστή για ράψιμο
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το αρνί ή το κατσίκι και το αφήνουμε να στραγγίξει. Κόβουμε το ψωμί σε κύβους, καθαρίζουμε το σκόρδο (το θέλουμε ολόκληρο). Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά του αρνιού ή του κατσικιού εσωτερικά και εξωτερικά και γεμίζουμε την κοιλιά με τους κύβους ψωμιού και το σκόρδο, με ελάχιστη ρίγανη ή δεντρολίβανο και λίγη μουστάρδα.

Ράβουμε με την χοντρή κλωστή την κοιλιά, δένουμε τα πόδια με τον σπάγγο για να διπλώσει το κρέας και να χωρέσει στο πήλινο ή στην γάστρα και το αλείφουμε με το λάδι, την μουστάρδα και την ρίγανη ή το δεντρολίβανο. Στον πάτο από το πήλινο ή την γάστρα βάζουμε τις κληματόβεργες και τοποθετούμε το κρέας πάνω σε αυτές. Προσθέτουμε και το νερό. Σκεπάζουμε το κρέας και το βάζουμε στον φούρνο για 10-15 λεπτά στους 220 βαθμούς. Στην συνέχεια χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς για να ψηθεί σιγά-σιγά.

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις ανακατεύουμε με το λάδι, την μουστάρδα και την ρίγανη ή δεντρολίβανο. Τις βάζουμε μέσα στο σκεύος με το κρέας μετά από 1 ώρα που έχει ψηθεί το κρέας και τις αφήνουμε να ψηθούν. Όταν ψηθεί το κρέας το τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα μαζί με τις πατάτες.




Πηγή: chefoulis.gr
clickatlife.gr