Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: ειδικό αφιέρωμα στον Καβάφη

Με αιχμή το Έτος Καβάφη και τιμώμενη χώρα τη Μεγάλη Βρετανία θα ανοίξει τις πύλες της στη Ηelexpo η δέκατη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη από τις 16-19 Μαϊου.

Πλούσιο το πολιτιστικό πρόγραμμα του τετραημέρου περιλαμβάνει περίπου 170 εκδηλώσεις ενώ το «παρών» θα δώσουν περισσότεροι από 200 εκδοτικοί οίκοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Περίπου 100 Έλληνες και 30 ξένοι συγγραφείς θα συμμετάσχουν στην καθιερωμένη αυτή γιορτή του βιβλίου που φέτος διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τη Διεύθυνση Γραμμάτων, τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού (του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού), τη Helexpo, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, το Δήμο Θεσσαλονίκης (με την υποστήριξη επίσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας).
Στο πλαίσιο του θεσμού της τιμώμενης χώρας θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά μερικούς από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς της Βρετανίας, πολλοί από τους οποίους διαθέτουν ενθουσιώδες αναγνωστικό κοινό και στη χώρα μας. Πρόκειται για τους : Jonathan Coe, Celia Ress, David Nicholls, Andrew Crumey , David Harsent, Susanne Joinson, Michael Arditti, Rachel Cusk και Victoria Hislop.

Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης
Το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης που διοργανώνει για 2η χρονιά η Εταιρεία Συγγραφέων στο πλαίσιο της έκθεσης, προσκαλεί ποιητές από εννέα βαλκανικές χώρες: Οι Ranko Risojecić (Βοσνία), Radu Vancu (Ρουμανία), Patricia Nikolova (Βουλγαρία), Zoran Anchevski (ΠΓΔΜ), Ana Pepelnik (Σλοβενία), Jasmina Topic (Σερβία), Milos Djurdjevic (Κροατία), Metin Cengiz (Τουρκία), Afroviti Gusho (Αλβανία) θα συναντήσουν τους Έλληνες ομότεχνούς τους. Θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και οι: Σπύρος Βρεττός, Διονύσης Καρατζάς, Ηρώ Νικολοπούλου, Μανώλης Πρατικάκης, Κλαίτη Σωτηριάδου κ.α.
Ξένοι συγγραφείς
Στους προσκεκλημένους λογοτέχνες από το εξωτερικό συμπεριλαμβάνονται ακόμη οι: Kai Hensel, Rüdiger Schaper (Γερμανία, Goethe-Institut), Jean Marc Moura, Ygit Bener, Alessia Magliacane (Γαλλία), Jean-Luc Hadji-Minaglou (εκδότης του Lis et Parle), ο Βάσκος Bernado Atzaga (Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνας),η Ιταλίδα Chiara Gamberale (Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης), η Αυστραλή Swami Sivamurti Saraswati, η Αμερικανή Nicole Krauss, ο Αιγύπτιος ελληνιστής και μεταφραστής του Κ. Π. Καβάφη Δρ. Χάμντι Ιμπραχίμ.
Τιμώμενο πρόσωπο στη φετινή διοργάνωση θα είναι ο Δημήτρης Μαρωνίτης και θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της συνολικής προσφοράς του στα γράμματα από πανεπιστημιακούς, εκδότες και συνεργάτες του.
Με επίκεντρο τον Καβάφη
Το ειδικό αφιέρωμα στον Καβάφη για την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννησή του περιλαμβάνει συζητήσεις, έκθεση σπάνιου αρχειακού υλικού, προβολή ταινιών για τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή, ακροάσεις ηχογραφημένων και μελοποιημένων ποιημάτων του κ.α.. Πιο αναλυτικά, ο Αιγύπτιος μεταφραστής του Καβάφη Δρ. Χάμντι Ιμπραχίμ, πρ. αντιπρύτανης Πανεπιστημίου του Καΐρου και βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας θα συζητήσει με τον Δρ. Χάσαν Μπάνταουι, Καθηγητή Βυζαντινολογίας και Αραβολογίας του ΑΠΘ, με θέμα: «Οι μεταφράσεις του Κωνσταντίνου Καβάφη στην Αραβική Γλώσσα».
Θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με μελοποιημένη ποίηση του Κ.Π. Καβάφη με την Νάντια Φιόρου, καθηγήτρια Μονωδίας στο ΚΩΘ με τη συνοδεία πιάνου και μικρού μουσικού συνόλου, σε οργάνωση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης
Παράλληλα, θα παρακολουθήσουμε την προβολή του ντοκιμαντέρ «Διαβάζοντας Καβάφη: ο γέρων ποιητής 1863-1933» («Reading Kavafy Forteen Poems». Την ταινία θα παρουσιάσουν ο σκηνοθέτης της ταινίας Carl- Henrik Svenstedt και ο Γιώργος Κορδομενίδης, διευθυντής των εκδόσεων Εντευκτηρίου.
Προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ για τον Καβάφη θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα Ολύμπιον, στο σχετικό αφιέρωμα που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα φιλμ: Καβάφης, του Γιάννη Σμαραγδή (1996), Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη, του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου (ντοκιμαντέρ, 2008), Η δε πόλις ελάλησεν: Αλεξάνδρεια, Κ.Π. Καβάφης, του Γιάννη Σμαραγδή (αρχείο ΕΡΤ, τηλεοπτική παραγωγή, 1989), Εποχές και συγγραφείς: Η παγκοσμιότητα του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Τάσου Ψαρρά (αρχείο ΕΡΤ, τηλεοπτική παραγωγή, 2001), Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης: Κ.Π. Καβάφης, του Κώστα Μαχαίρα (αρχείο ΣΚΑΪ, τηλεοπτική παραγωγή, 2012).
Στη φετινή διοργάνωση θα συναντήσουμε την καθιερωμένη «Παιδική γωνιά», για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ενώ θα φιλοξενηθούν αρκετές ενδιαφέρουσες ημερίδες για επαγγελματίες που σχετίζονται με το χώρο του βιβλίου.
Πληροφορίες: Δέκατη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις 16-19 Μαϊου.


clickatlife.gr