Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

«Ομοφοβικοί» οι Κύπριοι, σύμφωνα με έρευνα για τις διακρίσεις

Στην τέταρτη θέση σχετικά με τις διακρίσεις και την παρενόχληση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού κατατάσσεται η Κύπρος, σύμφωνα με έρευνα για τις διακρίσεις και τα εγκλήματα μίσους που υφίσταται η ΛΟΑΔ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Διεμφυλικοί) κοινότητα
στην Ευρώπη, που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Fundamental Rights Agency- FRA).

Ανακοίνωση του Γραφείου της Κύπριας Επιτρόπου Διοικήσεως αναφέρει ότι η έρευνα αυτή, η οποία συμπεριέλαβε τις εμπειρίες περισσοτέρων από 93.000 ΛΟΑΔ σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, καταδεικνύει ότι μεγάλος αριθμός λεσβιών, ομοφυλοφίλων και διεμφυλικών αδυνατεί να ζήσει σύμφωνα με το σεξουαλικό του προσανατολισμό.

«Πολλοί υφίστανται διακριτική ή ακόμα και βίαιη μεταχείριση, όταν εκδηλώνουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό, μεγάλος αριθμός ατόμων αποκρύπτουν την ταυτότητά τους και ζουν απομονωμένοι, συχνά υπό το κράτους του φόβου. Οι περισσότεροι ΛΟΑΔ αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, λόγω διακριτικής μεταχείρισης, στο χώρο της εκπαίδευσης και στην εργασία, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι τα διεμφυλικά άτομα αισθάνονται πολύ έντονα τη διακριτική μεταχείριση στο χώρο της απασχόλησης και της υγειονομικής περίθαλψης. Διαπιστώθηκαν επίσης υψηλά ποσοστά διακριτικής μεταχείρισης και εγκλημάτων μίσους τα οποία δεν καταγγέλλονται, καθώς τα μισά από τα θύματα βίας ή παρενόχλησης πίστευαν ότι η αστυνομία δεν θα έκανε τίποτα» σημειώνεται.

Σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως του 2006 αλλά και σχετική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2008, στην Κύπρο οι διακρίσεις στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι ευρέως διαδεδομένες. Όπως αναφέρεται, στην προαναφερθείσα έρευνα του FRA, βάσει των απαντήσεων που έδωσαν οι ερωτηθέντες Κύπριοι ΛΟΑΔ, η Κύπρος κατατάσσεται στην τέταρτη θέση σχετικά με τις διακρίσεις και την παρενόχληση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Υπενθυμίζεται δε ότι η Αρχή κατά των Διακρίσεων έχει κατ’ επανάληψη εισηγηθεί τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας που δυστυχώς είναι διάχυτες σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.

«Αποτελεί πάγια θέση μας ότι η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει, με βάση τα ισχύοντα σε πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση της ομοφοβικής ρητορικής και της βίας καθώς και στη συλλογική αναβάθμιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΔ κοινότητας» προστίθεται, με το Γραφείο της Επιτρόπου να τονίζει ότι «το υφιστάμενο κενό δικαίου δεν μπορεί να συνεχιστεί αφού παράγει ανισότητες και διακρίσεις εις βάρος των ομόφυλων ζευγαριών και παραγνωρίζει ανάγκες ατόμων που είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας».

Υπενθυμίζοντας ότι οι θέσεις της Αρχής κατά των Διακρίσεων συμπορεύονται με τα τρία βασικά αιτήματα της Αccept-ΛΟΑΤ Κύπρου για πρόληψη και αντιμετώπιση της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής, του ομοφοβικού εκφοβισμού και για κατοχύρωση των ομόφυλων συμβιώσεων, το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως χαιρετίζει την υποβολή σχετικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών και την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι προσπάθειες και οι απαραίτητες ενέργειες θα συνεχιστούν για την προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την ψήφιση του από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Ο ρόλος των θεσμικών οργάνων μιας πολιτείας δεν περιορίζεται στην ανταπόκρισή τους στις κρατούσες αντιλήψεις αλλά συνίσταται κυρίως στην εμπέδωση δημοκρατικής κουλτούρας και στην ανάληψη δράσης για προστασία και σεβασμό των δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των προσώπων. Ο αγώνας κατά της ομοφοβίας, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού των ΛΟΑΔ ατόμων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα, η έκβαση του οποίου θα αναδείξει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο του δικαιοκρατικού μας πολιτισμού» καταλήγει η ανακοίνωση.


on-news.gr