Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Σκάμνα, γλυκό του κουταλιού

Από την όμορφη Λέσβος έχουμε την συνταγή για: Σκάμνα (μούρα) γλυκό του κουταλιού. Σαν βρεθείς στη Λέσβο στο άκουσμα «σκαμιά» το μυαλό σου πάει κατευθείαν στον μεγάλο συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη και δη στον τόπο καταγωγής του την περίφημη Σκαμιά ή Συκαμνιά. Ωστόσο η γευστική
διάσταση της λέξης περικλείει εκείνα τα λαχταριστά γλυκόξινα λευκά ή κόκκινα φρούτα που φιγουράρουν κάθε τελείωμα άνοιξης με αρχές καλοκαιριού στις ψηλές και αγέρωχες συκαμιές. Στη Λέσβο τα σκάμνα ή κατά κόσμον μούρα ξυπνούν αναμνήσεις αλλά και τη διάθεση για γευστικούς πειραματισμούς. Ελάτε να σας φιλέψουμε σκάμνα λοιπόν σε μορφή γλυκού του κουταλιού…

ΥΛΙΚΑ:
-500 γραμμάρια σκάμνα
-500 γραμμάρια ζάχαρη
-2 κούπες νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε τα κοτσάνια και πλένουμε καλά τα σκάμνα ενώ βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε και τα σκάμνα και σβήνοντας το μάτι σχεδόν αμέσως. Κλείνουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε όλη νύχτα με το καπάκι ζεστό. Την επόμενη μέρα βράζουμε ξανά μέχρι να δέσουν τα υλικά ενώ αφαιρούμε το στρώμα αφρού που πιθανότατα να δημιουργηθεί. Μόλις είναι έτοιμο αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφού κρυώσει φυλάμε το γλυκό σε αποστειρωμένο βάζο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


 fytokomia.gr