Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ο κήπος τη νύχτα.

Ο κήπος αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο χώρο του σπιτιού. Είναι ο ιδιωτικός εξωτερικός χώρος που χρησιμοποιούμε καθημερινά και κυρίως κατά τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Ένας ολοκληρωμένος σχεδιαστικά κήπος έχει οργανωμένο φωτισμό που μπορεί να το μεταμορφώσει τις βραδινές ώρες. Ο τεχνητός φωτισμός έχει το
πλεονέκτημα ότι μπορούμε να επιλέξουμε το είδος του φωτισμού που επιθυμούμε -τόσο όσον αφορά στην εμφάνιση του φωτιστικού σώματος αλλά και κυρίως στο είδος του φωτισμού που θα επιλεχθεί- και να δημιουργηθούν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο φωτισμός του κήπου αποβλέπει στη λειτουργικότητα, στην ασφάλεια αλλά και στην αισθητική του.

Διάχυτος φωτισμός
Ο διάχυτος φωτισμός βελτιώνει την οπτική ευκρίνεια των περιοχών δραστηριοτήτων που χρησιμοποιούνται τις νυχτερινές ώρες. Οι προβολείς είναι τα πιο κατάλληλα φωτιστικά για τους χώρους του κήπου που έχουν έντονη δραστηριότητα. Δε δημιουργούν ατμοσφαιρικό φωτισμό αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως για πρακτικούς λόγους, όπως για παιχνίδι στον κήπο το βράδυ. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περιοχή του γκαράζ για να επιτρέπουν μαστορέματα και άλλες εργασίες το βράδυ, καθώς και στην περιοχή του barbeque. Επειδή οι προβολείς δημιουργούν έντονο φως που «λούζουν» τα χρώματα του κήπου και τα «ξεθωριάζουν», καλό είναι να είναι περιορισμένη η χρήση τους. Παράλληλα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή τοποθέτηση των προβολέων έτσι ώστε να μην «τυφλώνουν» τον επισκέπτη και το χρήστη του κήπου.

Φωτισμός κυκλοφορίας
Ο σωστός νυχτερινός φωτισμός διασφαλίζει την ασφαλή κίνηση πεζών και οχημάτων μέσα στον κήπο, προβάλει τους χώρους κυκλοφορίας, τους κόμβους, τις σκάλες και τα κεκλιμένα εδάφη που μπορεί να κρύβουν «παγίδες». Γι’ αυτή τη λειτουργία χρησιμοποιείται φωτισμός από πάνω προς τα κάτω, ώστε να «μιμείται» λίγο τη λειτουργία του φυσικού φωτισμού. Κατάλληλα για το φωτισμό διαδρόμων είναι φώτα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, σε ύψος 20-80 εκ., είτε σε κολωνάκια είτε επιτοίχια. Σκοπός αυτών των φωτιστικών είναι να φωτίζουν το διάδρομο κάτω από το ύψος των ματιών του ανθρώπου ώστε να μην τον τυφλώνουν. Άλλα φωτιστικά που είναι κατάλληλα για αυτή τη χρήση είναι τα φανάρια σε στύλους. Αυτά φωτίζουν μεγαλύτερη περιοχή από τα προηγούμενα και βρίσκονται αυτή τη φορά πάνω από το ύψος των ματιών σε ύψος γύρω στα 2,5 μ.

Φωτισμός ανάδειξης
Με το βραδινό φωτισμό μπορούμε να αναδείξουμε κάποια στοιχεία του κήπου, δένδρα-φυτά, ή κάποια αντικείμενα όπως π.χ. κάποιο άγαλμα. Ο φωτισμός αυτός επιτυγχάνεται κυρίως με σποτάκια στηριγμένα στον τοίχο ή με μικρό πάσσαλο στο έδαφος που αναδεικνύουν το αντικείμενο είτε από πάνω προς τα κάτω είτε το αντίθετο. Ο φωτισμός αυτός μπορεί να γίνει με δύο τρόπους και αυτό εξαρτάται από το ίδιο το αντικείμενο. Εάν αυτό για παράδειγμα έχει πολύ όμορφα χρώματα και υφές μπορούμε να τοποθετήσουμε το σποτ μπροστά από αυτό ώστε να το φωτίζει άμεσα. Εάν το αντικείμενο έχει όμορφη μορφή και σχήμα και θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε αυτό του το χαρακτηριστικό, μπορούμε να φωτίσουμε τον τοίχο πίσω από αυτό, ώστε να προβληθεί η σιλουέτα του!

Φωτισμός υφής
Για το φωτισμό υφής χρησιμοποιούνται φωτιστικά, συνήθως σποτ, τα οποία τοποθετούνται παράλληλα κατά μήκος ενός τοίχου ή δαπέδου. Αυτός ο φωτισμός δημιουργεί πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα τονίζοντας την υφή ενός όμορφου υλικού, όπως για παράδειγμα ενός πέτρινου τοίχου.

Ατμοσφαιρικός φωτισμός
Ο βραδινός φωτισμός μπορεί επίσης να προσδώσει έναν ατμοσφαιρικό χαρακτήρα στον κήπο και να μεταλλάξει την εικόνα του τις βραδινές ώρες. Το καλύτερο παράδειγμα του ατμοσφαιρικού φωτισμού είναι αυτός που επιτυγχάνουν τα κεριά ή οι πυρσοί μέσα στον κήπο. Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός είναι οπωσδήποτε απαλός και επιτυγχάνεται με φωτιστικά μικρής ισχύος. Για έναν ατμοσφαιρικό κήπο σημαντικό ρόλο παίζει το χρώμα του φωτισμού που δημιουργούν οι λαμπτήρες. Ανάλογα την περίσταση χρησιμοποιούνται κυρίως λαμπτήρες που δημιουργούν ζεστό φως ή ακόμα και χρωματιστό φως που θα ήταν ίσως πολύ όμορφο σε ένα bar ή σε έναν εξειδικευμένο σχεδιαστικά χώρο.

Φωτισμός ασφαλείας
Δημιουργεί ένα πνεύμα ασφάλειας κατά τις νυχτερινές ώρες. Το σκοτάδι παραμονεύει κινδύνους, άλλοτε υπαρκτούς και άλλοτε φανταστικούς. Ο φωτισμός ασφαλείας δεν προσδίδει κάποια αισθητική αξία στον κήπο αλλά μπορεί να αποτρέψει την προσέγγιση των ανεπιθύμητων. Τα φωτιστικά που χρησιμοποιούνται σε αυτή την περίπτωση είναι προβολείς που διαθέτουν ανιχνευτή κίνησης και τοποθετούνται σε εισόδους σπιτιού, γκαράζ και παράθυρα. Σε μεγάλους κήπους μπορούν τα τοποθετηθούν -για τον ίδιο λόγο- και ψηλά φανάρια σε στύλους.

Σημεία που πρέπει να προσέχουμε
• Να μη χρησιμοποιείται πολύς και πολύ έντονος φωτισμός. Ο έντονος φωτισμός ξεθωριάζει τα χρώματα του κήπου. Εξάλλου είναι συγκεκριμένα τα σημεία του κήπου που απαιτούν έντονο φωτισμό αφού η χρήση του κήπου κατά τις νυχτερινές ώρες είναι πιο ήπια από αυτή της ημέρας. Αν έχετε ήδη πολλά φώτα εγκατεστημένα στον κήπο μπορείτε να προμηθευτείτε λάμπες μικρότερης ισχύος για να γίνει ο φωτισμός πιο απαλός.
• Να δίνεται σημασία στην ποιότητα των φωτιστικών σωμάτων καθώς και στην ευκολία συντήρησής τους.
• Να παραμένετε συνεπείς σε έναν τύπο-σχέδιο φωτιστικού, γιατί αυτό θα προσδώσει μια συνέχεια και μια ενότητα στην αισθητική του κήπου.
• Εάν ο κήπος σας δεν είναι μεγάλος μην προσπαθείτε να αναδείξετε πολλά σημεία του. Αν το κάνετε αυτό, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσετε μια σύγχυση αντί να επιτύχετε τις εντυπώσεις που θέλετε.
• Σε μεγάλους κήπους, καλό είναι για λόγους οικονομίας και πρακτικότητας, να χωρίζεται ο φωτισμός σε ζώνες. Για παράδειγμα μια ζώνη περιμετρικού φωτισμού να είναι ανεξάρτητη από μια ζώνη διάχυτου φωτισμού ή μια ζώνη φωτισμού ανάδειξης. Έτσι, θα μπορείτε να επιλέγετε ποια φώτα είναι απαραίτητα ανάλογα την περίσταση.
Πηγή:topmagazine