10 εκλεκτά γαλλικά τυριά για να μη σας πιάνουν αδιάβαστους...
Ένα ρητό λέει ότι υπάρχει ένα διαφορετικό γαλλικό τυρί για κάθε μέρα του χρόνου, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν περισσότερα από ένα για κάθε μία. Όταν όμως, ψάχνετε κάτι εκλεκτό για να δοκιμάσετε, οι επιλογές σας περιορίζονται...
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε την κάθε περιοχή της Γαλλίας από το να δοκιμάσετε το ξεχωριστό τυρί της καθεμιάς από αυτές. Πλάι στο πασίγνωστο brie και τα πολυαγαπημένα camembert και Roquefort, υπάρχουν αμέτρητα άλλα γαλλικά τυριά. Ας ξεχωρίσουμε 10 από αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε…Morbier, Jura
Beaufort, Savoie
Το Beaufort είναι ένα απαλό και στέρεο κίτρινο τυρί που παράγεται στα ψηλά βουνά και τις κοιλάδες του Savoie των Άλπεων. Είναι συνήθως 50 εκατοστά στη διάμετρο και φτιάχνεται από παστεριωμένο γάλα που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το Beaufort χρειάζεται τουλάχιστον 5 μήνες για να παραχθεί και είναι βασικό συστατικό των σπεσιαλιτέ των Άλπεων.
Saint Nectaire, Auvergne
Saint Marcellin, Dauphine
Αυτό το μικρό λευκό τυρί με βάρος μόλις 80 γραμμαρίων έχει πλούσια γεύση όσο και ιστορία. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στη βασιλική οικογένεια από την εποχή του Λουδοβίκου του 14ου κατά τον 15ο αιώνα και παράγεται από αγελαδινό γάλα στην περιοχή του Dauphine, που καλύπτει τμήματα των δυτικών Άλπεων. Το Saint Marcellin τρώγεται εξαιρετικά σε σαλάτα, με κρουτόν σκόρδου.
Mont d’Or, Haut Jura
Cantal, Auvergne
Το Cantal είναι ένα κυλινδρικό, ψηλό και στέρεο τυρί βάρους μεταξύ 35 και 45 κιλών, που παράγεται στο Cantal της περιοχής της Auvergne και έχει μια έντονη και φρουτώδη γεύση. Το Cantal παράγεται σε σπηλιές, ακριβώς όπως το κρασί και η γεύση του γίνεται πιο πλούσια καθώς ωριμάζει. Τυριά από το Cantal αναφέρθηκαν πρώτη φορά κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Reblochon, Savoie
Charolais, Βουργουνδία
Αυτό το μικρό μαλακό τυρί που παράγεται στους λόφους Charolais της νότιας Βουργουνδίας φτιάχνεται από πλήρες γάλα κατσίκας και έχει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση. Χρειάζεται τουλάχιστον 16 μέρες για να πήξει.
Munster, Αλσατία
Artison, Loire
Το Artison ή artisou είναι ένα μικρό συμπαγές τυρί με διάμετρο περίπου 10 εκατοστών που παράγεται στην ορεινή περιοχή της Loire στην Auvergne. Είναι κατασκευασμένο από ένα μίγμα του πρωινού γάλακτος μαζί με το απογευματινό. Παράγεται από παστεριωμένο γάλα και χρειάζεται από 3 εβδομάδες μέχρι 2 μήνες για να πήξει και να μεταμορφωθεί σε ένα τυρί με μια διακριτική και ελαφρώς όξινη γεύση.
<< Αρχική σελίδα