Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Καινούργια δουλειά; 5 σημεία αναφοράς για να ξεκινήσετε με «το δεξί»

Ναταλία Κακούρου, MSc
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Το ξεκίνημα σε μια νέα δουλειά μπορεί να είναι μία λαμπρή ευκαιρία να πάτε την καριέρα σας ένα βήμα παρακάτω, κάνοντας μία νέα αρχή, αξιοποιώντας τις εμπειρίες σε προηγούμενα εργασιακά
περιβάλλοντα και μαθαίνοντας μέσα από τα λάθη του παρελθόντος. Τα σημεία που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να εντυπωσιάσετε από την πρώτη κιόλας μέρα και να καθιερωθείτε στη νέα σας δουλειά:

1.   Φροντίστε να είστε έγκαιρα στη δουλειά σας!
Το να είστε συνεπείς στην ώρα προσέλευσης θα μετρήσει υπέρ σας και θα αξιολογηθεί θετικά από την πρώτη ημέρα στη νέα σας δουλειά. Για να μην έχετε το άγχος μήπως καθυστερήσετε ή ακόμα χειρότερα καταλήξετε να φτάσετε αργοπορημένες προτιμήστε να ξεκινήσετε νωρίτερα από το σπίτι και να πιείτε έναν καφέ κάπου κοντά στη δουλειά σας σε περίπτωση που έχετε φτάσει αρκετά πιο πριν και έχετε χρόνο.

2.   Μη διστάζετε να ρωτάτε
Το πρώτο διάστημα στη νέα δουλειά θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές ερωτήσεις  προκειμένου να λύσετε τις απορίες σας και να προσαρμοστείτε πλήρως στο νέο εργασιακό περιβάλλον. Προτιμήστε να κάνετε περισσότερες ερωτήσεις τον πρώτο καιρό παρά να κάνετε λάθη επειδή διστάζετε να εκφράσετε τις απορίες σας. Ειδικότερα, μη διστάσετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ώρα της εκπαίδευσης ή την ώρα που κάποιος παλιότερος συνάδελφος θα σας δείξει τη δουλειά και μην παραλείπετε να κρατάτε σημειώσεις ώστε να μη ρωτάτε συνεχώς τα ίδια πράγματα.

3.   Βάλτε τα δυνατά σας!
Η διερεύνηση για τον τρόπο λειτουργίας του νέου εργασιακού περιβάλλοντος και υλοποίησης της δουλειάς, το επαγγελματικό ντύσιμο, η συνεπής εκπλήρωση των υποχρεώσεων, η δημιουργία ομαλού συνεργατικού κλίματος και η τήρηση επαγγελματικής στάσης θα συνεκτιμηθούν θετικά από τους συνεργάτες σας και θα σας βοηθήσουν να δείξετε πως είστε σωστή επαγγελματίας και πως ενδιαφέρεστε να ανταποκριθείτε επιτυχώς στη νέα σας θέση.

4.   Να είστε ευγενικές και συγκρατημένες
Αν και οι πρώτες μέρες σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να επιφυλάσσουν κάποιο άγχος μέχρι να προσαρμοστείτε πλήρως σε αυτό, φροντίστε να βρείτε τρόπους διαχείρισης του, είναι ένα στοιχείο που θα συνεκτιμηθεί, όπως και να δείχνετε ειλικρινές ενδιαφέρον να γνωρίσετε τόσο τους καινούργιους συνεργάτες σας όσο και την νέα σας εργασία. Αναλάβετε τη πρωτοβουλία να συστηθείτε όταν χρειάζεται, προσπαθήστε να συγκρατήσετε ονόματα και διατηρείστε την ευγένεια και τον επαγγελματισμό σας. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι το πρώτο διάστημα αποτελεί περίοδο προσαρμογής για σας, κατά την οποία καλείστε να γνωριστείτε και να αναπτύξετε σχέσεις με τους συνεργάτες σας, να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τους προϊσταμένους, για τη θέση σας καθώς και τον τρόπο λειτουργίας και την κουλτούρα της εταιρείας.

5.   Αναπτύξτε σχέσεις με τους συνεργάτες σας
Το χτίσιμο ομαλών συναδελφικών σχέσεων θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε πιο γρήγορα και πιο εύκολα στο καινούργιο εργασιακό σας περιβάλλον και να αναδείξετε τις ικανότητες σας στη νέα σας δουλειά. Γι’ αυτό αφιερώστε χρόνο στο να δημιουργήσετε καλές σχέσεις με τους συνεργάτες, δείχνοντας υπομονή και ειλικρινές ενδιαφέρον απέναντι τους χωρίς όμως να το παρακάνετε. Διερευνήστε τον εργασιακό σας περίγυρο για να καταλήξετε με ποιους ταιριάζετε περισσότερο και με ποιους όχι, αντιμετωπίστε όλους με ευγένεια και επαγγελματισμό, αξιοποιήστε ευκαιρίες που σας παρουσιάζονται για να γνωρίσετε καλύτερα τους συνεργάτες σας ακόμα και εκτός εργασιακού περιβάλλοντος, αποφύγετε τα αρνητικά σχόλια και μη μοιράζεστε άκριτα προσωπικές σας πληροφορίες με όλους. 


fe-mail.gr