7 «εναλλακτικά» υγιεινά έλαια για μαγείρεμα
Ας δούμε μερικά «εναλλακτικά» έλαια που μπορείτε να προσθέσετε στην κουζίνα σας και πώς πρέπει να χρησιμοποιήσετε το καθένα για να μετατρέψετε το σώμα σας σε μια… καλολαδωμένη μηχανή.
Αυτό που ίσως κάνετε ήδη, είναι να εξετάζετε την ποικιλία του ελαιόλαδου που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα. Όμως, χρησιμοποιώντας και διάφορα άλλα λάδια στην κουζίνα σας, θα εκμεταλλευτείτε ένα ευρύτερο φάσμα υγιεινών λιπαρών, θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ουσιών, που καταπολεμούν πολλές ασθένειες.Φυσικά, δεν είναι όλα τα έλαια κατάλληλα για τις ίδιες χρήσεις. Ορισμένα είναι καλύτερα για τηγάνισμα, άλλα για σοτάρισμα ή ψήσιμο, ενώ άλλα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για σάλτσες. Ας δούμε λοιπόν μερικά «εναλλακτικά» έλαια που μπορείτε να προσθέσετε στην κουζίνα σας και πώς πρέπει να χρησιμοποιήσετε το καθένα για να μετατρέψετε το σώμα σας σε μια… καλολαδωμένη μηχανή.
Λάδι από αβοκάντο
![]() |
Καλύτερη χρήση: Η υψηλότερη θερμοκρασία για λάδι από φυτά είναι περίπου στους 270 βαθμούς, οπότε το λάδι του αβοκάντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις μαγειρικές σας ανάγκες υψηλής θερμοκρασίας, όπως το ψήσιμο στη σχάρα ή το τηγάνισμα. Είναι επίσης ιδανικό για να προστίθεται σε σαλάτες, ως γαρνιτούρα σε σούπες ή πάνω σε σπιτική πίτσα.
Λάδι κάνναβης
![]() |
Καλύτερη χρήση: Το λάδι κάνναβης είναι πολύ ευαίσθητο στη θερμότητα, οπότε κρατήστε το για σάλτσες και dressings.
Φουντουκέλαιο
![]() |
Καλύτερη χρήση: Μην το χρησιμοποιείτε στο τηγάνι, αλλά για να μαγειρέψετε ρύζι, κινόα ή πλιγούρι. Χτυπημένο με χυμό λεμονιού, είναι νόστιμο πάνω από ζυμαρικά, ψητά λαχανικά και σε χόρτα στον ατμό. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά με σοκολάτα.
Λάδι από κουκούτσια σταφυλιού
![]() |
Καλύτερη χρήση: Η ουδέτερη γεύση του, κάνει το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού ιδανικό για πολλά είδη φαγητών και για το σοτάρισμα του κρεμμυδιού ή όταν ψήνετε πατάτες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή μαγιονέζας και για διάφορες άλλες κρεμώδεις σάλτσες. Το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού, μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το βούτυρο σε πολλές συνταγές.
Αμυγδαλέλαιο
![]() |
Καλύτερη χρήση: Προσθέστε λεπτές φλούδες αμυγδάλου σε ψημένες τροφές, όπως τα μπισκότα, το ψωμί και τα muffins. Τα σπιτικά δημητριακά γίνονται απολαυστικά όταν συνδυάζονται με αμυγδαλέλαιο, ενώ μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας βούτυρο ξηρών καρπών αναμιγνύοντας μαζί ολόκληρα αμύγδαλα και αμυγδαλέλαιο. Το ψητό αμυγδαλέλαιο έχει πιο ισχυρή γεύση ξηρών καρπών και μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, ζυμαρικά και σούπες.
Λάδι από σπόρους τσαγιού
![]() |
Καλύτερη χρήση: Το λάδι τσαγιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υψηλές θερμοκρασίες και έτσι μπορείτε να το αξιοποιήσετε όταν φτιάχνετε πιάτα εμπνευσμένα από την Ασία. Η ελαφριά και απαλή γεύση του, δε θα καλύψει τη γεύση των φαγητών σας κι έτσι μπορείτε να το δοκιμάσετε και σε μαρινάδες ή ψητά λαχανικά.
Κόκκινο φοινικέλαιο
Αυτό το έντονα χρωματισμένο λάδι, είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή (βήτα-καροτίνη και άλφα-καροτίνη). Στο σώμα η βήτα-καροτίνη μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α, η οποία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει την όραση, τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η μεγαλύτερη πρόσληψη άλφα-καροτίνης, μπορεί επίσης να είναι προστατευτική έναντι της θνησιμότητας από καρδιακή νόσο.
Καλύτερη χρήση: Το φοινικέλαιο είναι σταθερό στη θερμότητα, οπότε είναι μια καλή επιλογή για το τηγάνι σας ή για να αντικαταστήσετε το βούτυρο. Η πλούσια γεύση του μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά κάρι, ρύζι, ψάρια και σάλτσες, αλλά και ποπ κορν και ψητές πατάτες.
Τα παραπάνω έλαια μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, είτε να τα παραγγείλετε μέσω διαδικτύου.
<< Αρχική σελίδα