Πώς να μαγειρέψετε χωρίς... «Τσελεμεντέ»
Πολλές φορές ενθουσιαζόμαστε από κάποια συνταγή που διαβάσαμε, ακούσαμε ή είδαμε στην τηλεόραση. Τι γίνεται όμως, όταν δεν διαθέτουμε στο σπίτι μας, τα αναγκαία υλικά για να παρασκευάσουμε το πιάτο που θα θέλαμε; Αλλάζουμε απλά, λίγο τα αρχικά μας σχέδια και ξεκινάμε να μαγειρεύουμε με τα συστατικά που διαθέτουμε στο ψυγείο ή το ντουλάπι μας…
Υγιεινά, εύκολα και νόστιμα με λίγη φαντασία και προσοχή, μπορούμε να έχουμε έτοιμη τη δική μας συνταγή, προσαρμοσμένη στα υλικά που διαθέτουμε, την όρεξη ή το γούστο μας… Απλώς ακολουθούμε μερικά πρακτικά βήματα και είμαστε πολύ κοντά στο να φτιάξουμε μια πολύ γευστική νέα συνταγή…Η ώρα της «απογραφής»
Προτού ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε χωρίς ν’ ακολουθούμε τα βήματα μιας συνταγής, καλό είναι να κάνουμε μια κατά κάποιο τρόπο, σύντομη «απογραφή» των αποθεμάτων του ψυγείου μας. Έχουμε ένα στήθος από κοτόπουλο ή ένα λάχανο που μάλλον, κοντεύει να χαλάσει; Επιλέγουμε το βασικό συστατικό του γεύματός μας και στη συνέχεια, «ερευνούμε» τι άλλο έχουμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας, που θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε στο γεύμα που ετοιμάζουμε. Απλώνουμε όλα τα υλικά που δυνητικά μπορούμε να προσθέσουμε στο πιάτο μας, στον πάγκο της κουζίνας και σχεδιάζουμε στο μυαλό μας, πώς θέλουμε να είναι το τελικό μας πιάτο και τι από όλα όσα έχουμε διαθέσιμα, μπορούμε να συμπεριλάβουμε…
![]() |
Αφού συγκεντρώσαμε όλα τ’ αναγκαία υλικά, αρχίζουμε να εκπονούμε το σχέδιό μας. Εδώ χρειάζεται να έχουμε σε εγρήγορση τη σκέψη μας και παράλληλα, τις βασικές γνώσεις μας γύρω από τη μαγειρική. Για παράδειγμα, όλοι ξέρουμε ότι ένα καρότο χρειάζεται περισσότερο χρόνο να βράσει απ’ ότι ένα κρεμμύδι, οπότε αν διαθέτουμε και από τα δύο υλικά ξεκινάμε με το βράσιμο των καρότων. Αν έχουμε κρέας να ετοιμάσουμε, είναι χρήσιμο να ξέρουμε πόσο χρόνο χρειάζεται το ψήσιμο ή το βράσιμό του, ανάλογα πώς θα το ετοιμάσουμε. Ακόμα όμως κι αν δεν διαθέτουμε την απαιτούμενη εμπειρία γύρω από το πόσο χρόνο θα ξοδέψουμε για να μαγειρέψουμε τα υλικά μας, καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν οδηγό μαγειρικής, χωρίς αναγκαστικά να εφαρμόσουμε κατά γράμμα όσα λέει. Πάρτε απλά μια ιδέα και συνεχίστε…
Προσοχή στη δοσολογία
![]() |
Δοκιμάζουμε απαραιτήτως κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος
Όταν μαγειρεύουμε χωρίς να ακολουθούμε κάποια συνταγή, το μυστικό βρίσκεται στη συνεχή «δοκιμή». Καλό είναι να δοκιμάζουμε καθ΄ όλη τη διάρκεια που μαγειρεύουμε και όχι μόνο όταν ολοκληρώσουμε το γεύμα μας. Από την αρχή, μέχρι και το τέλος, πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς, την εξέλιξη του φαγητού, για να σχηματίσουμε μια σφαιρική εικόνα και να προσθέτουμε ό,τι χρειάζεται κάθε στιγμή. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε αν το φαγητό μας παραμαγειρεύτηκε ή αν χρησιμοποιήσαμε παραπάνω ή λιγότερα συστατικά απ’ όσα έπρεπε. Η δοκιμή είναι πάντοτε ασφαλής οδηγός, είτε ακολουθούμε, είτε όχι κάποια συνταγή. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως όταν μαγειρεύουμε κρέας, όπου ο έλεγχος πρέπει να γίνεται στο τέλος, γιατί έτσι πιστοποιείται και η καλή γεύση αλλά και το μαγείρεμά του.
![]() |
Δεν σημαίνει ότι κάθε φαγητό που ετοιμάζουμε μόνοι μας, αυτοσχεδιάζοντας, θα είναι πάντα επιτυχημένο. Σίγουρα όμως, κάποια από αυτά θα είναι. Αν σας άρεσε το γεύμα που ετοιμάσατε, τότε δεν έχετε παρά να καταγράψετε τη «νέα» σας συνταγή. Δεν είναι εύκολο να θυμόμαστε ακριβώς, όλες τις λεπτομέρειες του πρώτου «επιτυχημένου» μας πιάτου, οπότε σημειώνοντας τη συνταγή, θα έχουμε σίγουρα, περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε το αρχικό καλό αποτέλεσμα.
<< Αρχική σελίδα