Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Μοσχαράκι στιφάδο

Υλικά:

  • 1 κιλό μοσχαράκι κομμένο μερίδες
  • 1 κιλό μικρά κρεμμύδια για στιφάδο
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα
  • 1/2 φλ. κόκκινο ξύδι
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 2 ξυλάκια κανέλλας
  • 5 γαρίφαλλα
  • 1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη
  • αλάτι και πιπέρι 
Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια, χωρίς να κόψουμε τη βάση τους και μας διαλυθούν στο βράσιμο και τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπωλ με κρύο νερό.
  2. Βάζουμε το μισό λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές. Κατόπιν ρίχνουμε τα μπαχαρικά να ζεσταθούν κι αυτά, το κρασί και το ξίδι και μετά τα ντοματάκια χονδροκομμένα, χωρίς το χυμό τους.
  3. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για λίγο. Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει σκεπασμένο, έως ότου μαλακώσει. Προσθέτουμε λίγο νερό όταν χρειάζεται.
  4. Ζεματίζουμε τα κρεμμύδια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε καλά.
  5. Όταν το κρέας έχει αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα ζεματισμένα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τη ρίγανη και λίγο νερό, ανακινώντας την κατσαρόλα να καλυφθούν τα κρεμμύδια από την σάλτα.
  6. Συνεχίζουμε το βράσιμο, προσέχοντας πάντα την ποσότητα της σάλτσας που πρέπει να είναι λίγη.
  7. Δέκα λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι.
  8. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, πρέπει η σάλτσα του να είναι πυκνή.


BeU.com.cy