Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ και φέρνει φτώχεια, πείνα και καταστροφές

Η πρωτεύουσα της Ταϋλάνδης Μπανγκόκ θα μπορούσε να καλυφθεί από νερό τα επόμενα είκοσι χρόνια εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη διατηρηθεί σε σταθερή τροχιά, η οποία συνοδεύεται από αύξηση της στάθμης των ωκεανών και συχνότερη εκδήλωση κυκλώνων και άλλων ακραίων καιρικών
φαινομένων.
Η εκτίμηση ανήκει στην Παγκόσμια Τράπεζα που ανέφερε την καταβύθιση της Μπανγκόκ μεταξύ δεκάδων αντίστοιχων περιπτώσεων που θα γίνουν πραγματικότητα εάν ο κόσμος θερμανθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου, όπως προβλέπει το πιθανότερο σενάριο.
Υπό την προεδρία του Τζιμ Γιονγκ Κιμ, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υιοθετήσει πιο επιθετική στάση ως προς τη λήψη μέτρων ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, ο Κιμ υποστηρίζει ότι η καταπολέμηση της φτώχειας θα είναι αδύνατη σε έναν θερμότερο κόσμο.
Η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας δημοσιεύεται σε συνέχεια εκείνης του προηγούμενου Νοεμβρίου που προέβλεπε μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου ως το 2100.
Η σημερινή έκθεση εστιάζει στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας, όπου κατοικούν οι φτωχότεροι άνθρωποι παγκοσμίως.
Καλλιέργειες όπως το σιτάρι, το ρύζι και το αραποσίτι θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν σε ένα θερμότερο κλίμα με συνέπεια το 25-90% των πληθυσμών της υποσαχάριας Αφρικής να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υποσιτισμού ως το 2050.
Η νότια Ασία θα αντιμετωπίσει συχνότερα κύματα καύσωνα, ενώ ξηρασίες θα χτυπήσουν Ινδία, Πακιστάν και Αφγανιστάν όπου θα περιοριστούν τα αποθέματα πόσιμου νερού.
Η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει ακόμα τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις παραγκουπόλεις οι οποίες βρισκόμενες στην άκρη των πόλεων και χωρίς υποδομές είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε πλημμύρες και καύσωνες.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας καλεί για άμεση δράση, όχι μόνο για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και ώστε να μπορέσουν οι χώρες να προετοιμαστούν για έναν θερμότερο κόσμο όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι καθημερινότητα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι διπλασίασε τη χρηματοδότηση δράσεων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στα 4,6 δισ. δολ. το 2012, ενώ δάνεισε για τον ίδιο λόγο 7,1 δισ. δολ.
econews