Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Γίδα Βραστή

για 4 άτομα
 
 συστατικά
  • 2 κιλά γίδα
  • 5 πατάτες μεγάλες
  • 8 καρότα
  • 1 πράσο
  • 1 κ. σούπας αλέυρι
  • 1/2 ματσάκι σέλινο
  • 1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
  • θυμάρι, δενδρολίβανο
  • αλάτι, πιπέρι
  • φύλλο δάφνης
  • ένα ξύλο κανέλας
  • λίγο σκόνη γαρίφαλο
  • ένα κομμάτι ύφασμα τούλι
Με ένα ίσιο κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε πολύ καλά τη γίδα από τα κόκαλα και από τα λίπη. Βάζουμε τα κόκαλα που αφαιρέσαμε μαζί με τα λίπη στο τούλι και το δένουμε. Κόβουμε σε κομμάτια την υπόλοιπη γίδα.

Καθαρίζουμε, πλένουμε τα λαχανικά μας και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, τα καρότα στα δύο, το πράσο σε λωρίδες και το σέλινο σε μεγάλα κομμάτια.

Βάζουμε σε μία μεσσαία κατσαρόλα κρύο νερό και προσθέτουμε το τούλι με τα κόκαλα και το κρέας. Μόλις πάρει βράση θα αρχίσει να αφρίζει τότε το ξαφρίζουμε με τη βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας). Το αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά και με τη κουτάλα αφαιρούμε το κρέας και το τούλι με τα κόκαλα. Κρατάμε το νερό από το βρασμό και το κρέας, πετάμε τα κόκαλα.

Σε μία αλλη μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεάς να τσιγαριστεί, το θυμάρι και το δενδρολίβανο. Μόλις πάρει χρώμα απ' όλες τις πλευρές προσθέτουμε το πράσο, το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 3 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το νερό που έχουμε φυλάξει, αλάτι, πιπέρι, λίγο γαρίφαλο, τη δάφνη, το ξύλο κανέλας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά (το νερό να κοχλάζει ελαφρώς), για μιάμιση ώρα.

Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα σέλινα, νερό αν χρειάζεται και συνεχίζουμε για 40 λεπτά ακόμα.

Δοκιμάζουμε τα καρυκεύματα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε για 30 λεπτά να κρυώσει και μετά σερβίρουμε.



click@Life