Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Κεφτεδάκια με αρωματική σάλτσα από φρέσκια ντομάτα

Προετοιμασία: ½ ώρα και άλλη τόση το μαγείρεμα. Κάντε τα κεφτεδάκια όσο μαγειρεύεται η σάλτσα. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
½ κιλό κιμάς μοσχαριού
200 γραμ. ξερό ψωμί μουλιασμένο σε νερό και στυμένο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.σ. μαντζουράνα ξερή
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλ. Αλεύρι
2/3 φλ. περίπου ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
4 κλαράκια δυόσμου για το γαρνίρισμα
Για τη σάλτσα
8-10 ντομάτες ψιλοκομμένες (σε μικρά κυβάκια)
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μαντζουράνα ξερή
1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο (μέτρια φωτιά) και προσθέτετε τα κρεμμύδια. Τα τσιγαρίζετε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας ώστε να μαραθούν χωρίς να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτετε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά, ανακατεύετε, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύετε για 20-25 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει και να είναι πηχτή χωρίς υγρά. Προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι πιπέρι, αν χρειάζεται. Μαγειρεύετε για άλλα 3-5 λεπτά και αποσύρετε.
Ετοιμάζετε τα κεφτεδάκια: Σε μεγάλο μπολ βάζετε τον κιμά και προσθέτετε το ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε πολύ καλά και πλάθετε τους κεφτέδες.
Βάζετε σε πιάτο ή σε μικρό ταψάκι το αλεύρι και μετά τους κεφτέδες, κουνώντας κυκλικά να αλευρωθούν παντού.
Τηγάνισμα: Σε τηγάνι και μέτρια φωτιά ρίχνετε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτετε τους κεφτέδες. Τηγανίζετε για 3 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς τους να πάρουν χρώμα παντού. Τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
Σερβίρισμα: Μοιράζετε τους κεφτέδες σε πιάτα (απαραιτήτως ζεστά τις κρύες εποχές) και προσθέτετε πάνω τους τη σάλτσα.


Πηγή Συνταγές Pandespani