Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ο πρώην μπασκετμπολίστας που εκθρονίζει τον Σαλί Μπερίσα

Από τα παρκέ των γηπέδων μεταπήδησε στη ζωγραφική και από εκεί στα «πολιτικά σαλόνια»Με τα πινέλα του, ταξιδεύει σ’ έναν άλλο κόσμο, τον κόσμο της ελπίδας, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. Με τα αγαπημένα του χρώματα, το κίτρινο, το πράσινο και το μοβ, έδωσε μία άλλη πνοή στην οικιστική
ανάπλαση της πόλης του, όπως είχε δεσμευτεί θέτοντας υποψηφιότητα για δήμαρχος των Τιράνων. Οι συμπολίτες του τον πίστεψαν και το 2004 ο Έντι Ράμα αναδείχθηκε ως ο καλύτερος δήμαρχος του κόσμου. Ως πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας είχε κι άλλες φορές αντιληφθεί το τι σημαίνει να είσαι νικητής. Είχε, όμως, αφήσει οριστικά πίσω του τα παρκέ των γηπέδων για τον στίβο της πολιτικής. Όπου τα μέσα είναι διαφορετικά.

Στον βρώμικο πόλεμο των αντιπάλων του εντάσσονται οι γυμνές φωτογραφίες του, που κυκλοφόρησαν στην Αλβανία το 2007, όταν το «άστρο» του άρχισε να λάμπει και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Φορώντας μόνο τα γυαλιά ηλίου, απολάμβανε τη θάλασσα σε παραλία γυμνιστών στη νότια Γαλλία αγνοώντας επιδεικτικά τους παπαράτσι και αποκαλύπτοντας την ψηλόλιγνη φιγούρα του.

Ο 48χρονος Ράμα, ο πρώτος Αλβανός πολιτικός που ανακάλυψε τα επικοινωνιακά χαρίσματα των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης Twitter/Facebook, απεχθάνεται τις γραβάτες και δεν διστάζει να δηλώσει ότι στεναχωρήθηκε αφάνταστα, όταν έχασε το σκουλαρίκι που κοσμούσε το αυτί του.

Ο άνθρωπος που εκθρόνισε τον Σαλί Μπερίσα δηλώνει εκσυγχρονιστής με ευρωπαϊκό προφίλ. Έχοντας στο πλευρό του τη δεύτερη σύζυγό του επικράτησε άνετα στις πρόσφατες εκλογές της Αλβανίας ως επικεφαλής ενός συνασπισμού συνολικά 37 κομμάτων με την ονομασία «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία», και με τη στήριξη και της ελληνικής μειονότητας.

Γιος ενός γλύπτη και μιας ιατρού, ο Ράμα ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας... μπάσκετ, φτάνοντας μέχρι και την Δυναμό Τιράνων, προτού στραφεί στις τέχνες. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μετανάστευσε στη Γαλλία όπου έκανε βόλτες στη Μασσαλία ως ζωγράφος. Ήταν το 1994, όταν χώρισε την ηθοποιό Ματίλντα Μακότσι, με την οποία έχουν αποκτήσει τον Γκρέγκορ Ράμα, για να εγκατασταθεί στη νότια Γαλλία. Το 1998 αποδέχεται την πρόσκληση του σοσιαλιστή τότε πρωθυπουργού Φάτος Νάνο (με τον οποίο στην πορεία έμελλε να συγκρουστούν), για να αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Πολιτισμού. Το 2000 μεταπήδησε στη δημαρχία των Τιράνων, όπου παρέμεινε επί έντεκα χρόνια.

Ως δήμαρχος, κατεδάφισε εκατοντάδες αυθαίρετα κτίσματα, διαπλάτυνε τους δρόμους, μεγάλωσε τα πάρκα, φύτεψε χιλιάδες δέντρα και προσέθεσε χρώμα στην πόλη βάφοντας τις προσόψεις πολλών παλαιών κτιρίων. Το 2004 τιμήθηκε ως ο καλύτερος δήμαρχος στον κόσμο από την οργάνωση CityMayors και το 2005 ως ένας από τους «Ευρωπαίους ήρωες» του περιοδικού «Time». Παράλληλα, ωστόσο, δέχτηκε τα πυρά των επικριτών του καθώς δεν κατάφερε να καταπολεμήσει ουσιαστικά προβλήματα, όπως οι ελλείψεις σε νερό και ηλεκτρικό. Επιπλέον, κατηγορήθηκε για διαφθορά και κακοδιαχείριση χρημάτων.

Το 2005 αναλαμβάνει την ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος μετά την παραίτηση του Νάνο. Πέντε χρόνια αργότερα ενώνεται με τα δεσμά του γάμου για δεύτερη φορά. Η μελαχρινή ακτιβίστρια Λιντίτα Μπάσα, γνωστή ως Lindita Xhillari παίρνει θέση και επισήμως στο πλευρό του.

Το 2009 ως υποψήφιος πια του Σοσιαλιστικού Κόμματος χάνει τις εκλογές στο παραπέντε από το Δημοκρατικό Κόμμα και κατηγορεί τον Μπερίσα για νοθεία. Δύο χρόνια αργότερα το κλίμα επιβαρύνεται σοβαρά. Στις εκλογές για τον Δήμο Τιράνων ο Ράμα είναι ξανά υποψήφιος. Στην πρώτη καταμέτρηση φαίνεται ότι επανεκλέγεται με μόλις δέκα ψήφους διαφορά. Τελικά θα διαταχθεί επανακαταμέτρηση και το αποτέλεσμα ανατρέπεται, με αποτέλεσμα να εκλεγεί ο εκλεκτός του Μπερίσα. Τώρα ο Ράμα παίρνει τη εκδίκησή του.

Η προσπάθειά του να προσεγγίσει τους Έλληνες της Αλβανίας απέδωσε καρπούς. Προχώρησε σε μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική σε θέματα δημοκρατίας και της συγκρότησης ενός κράτους δικαίου, καταφέρνοντας εν τέλει να υπερισχύσει του εθνικισμού και του αλβανικού αλυτρωτισμού που προέβαλλε η πολιτική του Σαλί Μπερίσα.

Ο Ράμα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις εκλογές από τον κατά 20 χρόνια μεγαλύτερο αντίπαλο του, λόγω της επικοινωνιακής πολιτικής του, καθώς είναι ο πρώτος Αλβανός πολιτικός που αξιοποίησε τα πλεονεκτήματα του facebook και του twitter, τα οποία ενίσχυσαν το ανανεωτικό προφίλ του το οποίο γοήτευσε τους Αλβανούς.



on-news.gr