Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ποντιακοί λαχανοντολμάδες

Πολύ νόστιμοι οι ποντιακοί λαχανοντολμάδες. Αξίζει να τους δοκιμάσετε, θα σας ενθουσιάσουν.


Υλικά
- 1 λάχανο μεγάλο
για το αυγολέμονο
- 1 και 1/2 κουταλιά της σούπας γεμάτη κορν φλάουρ
- 1 και 1/2 ποτήρι γάλα
- 2 φλιτζάνια ζωμό από οτιδήποτε φτιάχνουμε
- 2 λεμόνια
- 2 κρόκους
- αλάτι
για τη γέμιση
- 1 κιλό κιμά ανάμεικτο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση
-Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε λίγο λάδι. Προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσέχουμε να μην αφήσουμε κομματάκια μεγάλα. Προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο και το ρύζι τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά ακόμα και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.
-Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο λάχανο και τυλίγουμε τους σαρμάδες βάζοντας γέμιση στο κέντρο με ένα κουτάλι.
-Ρίχνουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα και στρώνουμε κάτω λίγα φύλλα λάχανο. Τοποθετούμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα.
-Έπειτα ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα μέχρι τη μέση και παραπάνω.
-Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω στους λαχανοντολμάδες πριν κλείσουμε την κατσαρόλα και βράζουμε το φαγητό μας σε χαμηλή θερμοκρασία για μία ώρα περίπου.



fytokomia.gr