20 διεθνή πιάτα για τις... μεγάλες ζέστες
Σε κάποιες χώρες τα καλύτερα φαγητά για το καλοκαίρι είναι τα γλυκά και παγωμένα, ενώ σε άλλες τα πιο πικάντικα και αλμυρά. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, σίγουρα αξίζει να γνωρίσετε τα καλύτερα καλοκαιρινά φαγητά που προτιμούν οι λαοί του κόσμου για να νικήσουν τις... μεγάλες ζέστες.
Elote - Μεξικό
Η μεξικανική έκδοση του ψητού καλαμποκιού, μπορεί να έχει περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές, αλλά μόνο για τη γεύση του αξίζει τον κόπο. Αφού ψηθούν στη σχάρα, τα καλαμπόκια γεμίζουν με επικάλυψη τυριού ή μαγιονέζας, ενώ τσίλι σε σκόνη ή χυμός λάιμ πέφτουν στην κορυφή.
Kulfi - Μουμπάι, Ινδία
Naeng myeon – Σεούλ, Νότια Κορέα
Αυτά τα κρύα κορεατικά noodles σερβίρονται με παγάκια στο ζωμό για να διατηρηθεί το πιάτο παγωμένο όσο το καταναλώνετε. Τα noodles αναμιγνύονται με λωρίδες από αγγούρι, αχλάδι, βραστό αυγό ή βοδινό κρέας και βυθίζονται σε παγωμένο ζωμό για να δημιουργήσουν μια συνταγή που ολοκληρώνεται με λίγη μουστάρδα.
Gazpacho - Σεβίλλη, Ισπανία
Vichyssoise – Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
Η Vichyssoise είναι μια κομψή κρύα σούπα φτιαγμένη από πατάτες, πράσο, κρέμα γάλακτος και ζωμό κοτόπουλου. Διαθέτοντας ένα όμορφο χρώμα βανίλιας και μια ιδιαίτερη λάμψη χάρη στη βαριά της κρέμα, σερβίρεται σε κρύα θερμοκρασία, η οποία διατηρεί την αναζωογονητική και ελαφριά της γεύση.
Som tum – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Acarajé και vatapá - Salvador de Bahia, Βραζιλία
Ερχόμενο από τη χώρα του αιώνιου καλοκαιριού, το acarajé είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό του street food της Βραζιλίας. Προέρχεται από τις βορειανατολικές περιοχές της χώρας όπου η κουζίνα έχει επηρεαστεί από την αφρικανική κουλτούρα. Τα μαυρομάτικα φασόλια συνθλίβονται για να γίνουν μια ενιαία μπάλα και μετά τηγανίζονται για να διαμορφωθούν σε μια βάση ψωμιού και να κρατήσουν το vatapá, ένα κρεμώδες μείγμα από γαρίδες, φιστίκια και γάλα καρύδας.
Halo halo – Μανίλα, Φιλιππίνες
Bun cha – Ανόι, Βιετνάμ
Δύο αγαπημένα συστατικά του καλοκαιριού, το ψητό κρέας και η σαλάτα ενώνονται ιδανικά σε αυτό το πιάτο. Η εκρηκτική γεύση έρχεται από τη βιετναμέζικη σάλτσα nuoc mam pha, η οποία φτιάχνεται από ζωμό ψαριών, τσίλι, χυμό λεμονιού, σκόρδο και μια γερή δόση από αλάτι.
Spam musubi – Χαβάη, Η.Π.Α.
Bruschetta -Ιταλία
Ένα ορεκτικό που μπορεί να καταναλωθεί σαν ελαφρύ γεύμα το καλοκαίρι. Δεν υπάρχουν πολλοί καλύτεροι τρόποι για να επιδείξετε το καλοκαίρι μέσα από το φαγητό, αφού βασικό συστατικό είναι οι ώριμες ντομάτες με κατακόκκινο χρώμα και γεμάτο άρωμα.
Γρανίτα με γάλα – Ταϊπέι, Ταϊβάν
Μείγμα Chongqing – Chongqing, Κίνα
Μια από τις πιο καυτές γωνιές της Κίνας είναι η πόλη της Chongqing, όπου οι κάτοικοι πιστεύουν ότι οι το κινεζικό πικάντικο φαγητό κάνει τους πελάτες να ιδρώνουν βοηθώντας τους έτσι να αποβάλλουν θερμότητα και υπερβολική υγρασία ώστε το σώμα να διατηρηθεί δροσερό. Κάπως έτσι το μείγμα Chongqing είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό για τους ντόπιους και περιέχει πικάντικο ζωμό γεμάτο με κόκκινο τσίλι και πιπέρι Σετσουάν, που μουδιάζει το στόμα.
Ceviche – Λίμα, Περού
Zaru Soba –Τόκιο, Ιαπωνία
Για να φτιάξετε Zaru Soba, τα noodles πρέπει να τρέξουν μέσα από παγωμένο νερό και μετά να στραγγιχτούν σε ένα κόσκινο μπαμπού γνωστό ως «zaru». Τα noodles σερβίρονται με ένα κάλυμμα από τεμαχισμένα φύκια και μια πικάντικη σάλτσα.
Affogato – Ιταλία
Φλούδα καρπουζιού – Πεκίνο, Κίνα
Όταν έξω έχει ζέστη, το καρπούζι είναι ένα από τα τρόφιμα που αναζητούμε περισσότερο. Τη φλούδα και το λευκό σκληρό κομμάτι κάτω από αυτή, εμείς συνηθίζουμε να τα πετάμε, αλλά μπορεί να μας χρησιμεύσει για να φτιάξουμε πίκλες ή μια ωραία σαλάτα. Το έξτρα αυτό τραγανό τμήμα του καρπουζιού είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για το βαρετό μαρούλι. Τρώγεται επίσης, τηγανητό ή ψητό. Συνηθίζεται να σερβίρεται στα εστιατόρια του Πεκίνου κατά τη διάρκεια του θρυλικού καύσωνα της πόλης.
Peach cobbler –Τζόρτζια, Η.Π.Α.
Satay – Ιάβα, Ινδονησία
Το satay είναι το εθνικό πιάτο της Ινδονησίας και φτιάχνεται από οποιοδήποτε είδος κρέατος. Προστίθεται κουρκούμη για να δώσει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στο κρέας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσαρμογή των ινδικών κεμπάπ, όπως έγιναν δημοφιλή από την εισροή των Ινδών μεταναστών κατά τον 19ο αιώνα.
<< Αρχική σελίδα