Τα πιο τέλεια σιροπιαστά γλυκά για όλες τις ώρες και στιγμές !
Τα πιο τέλεια σιροπιαστά γλυκά για όλες τις ώρες και στιγμές !
Υλικά:
- Αλεύρι - 1 κιλό (για όλες τις χρήσεις)
- Καρύδια - 1 φλυτζάνι του καφέ (ή αμύγδαλα , χοντροκομμένα)
- Γάλα - 1 φλυτζάνι τσαγιού
- Λάδι - 1 φλυτζάνι τσαγιού
- Μαγιά νωπή - 70 γρ ( ή ξερή μαγιά)
- Βανίλιες - 2
- Αλάτι - 1/2 κουταλάκι
- Baking powder - 1
- Πορτοκάλι - 1 ( μόνο το ξύσμα)
- Κακάο - 3 κουταλιές σούπας
- Κανέλα - 1 κουταλιά σούπας
- Αυγά - 4
- Για το σιρόπι
- Ζάχαρη - 3 ποτήρια νερού
- Νερό - 2 1/2 ποτήρια
- Λεμόνι - 1/2 (τον χυμό)
- Αρμπαρόριζα - 2 φύλλα
Οδηγίες:
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια
λεκάνη) βάζουμε την μαγιά , το γάλα , το λάδι , το αλάτι , τα αυγά , το
baking powder , το αλεύρι , τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα
ζυμώνουμε όλα μαζί. Αφού τα ζυμώσουμε και γίνει μία ενιαία ζύμη , την
χωρίζουμε στην μέση. Σε ένα άλλο μπολ (ή λεκάνη) , βάζουμε την μισή ζύμη
και ρίχνουμε το κακάο , τα χοντροκομμένα καρύδια ( ή αμύγδαλα) και την
κανέλα και τα ζυμώνουμε όλα μαζί να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Την
χωρίζουμε στην μέση σε τρείς ή τέσσερις μπάλες και το ίδιο κάνουμε και
στην πρώτη μας ζύμη , την άλλη μισή που φυλάξαμε. Παίρνουμε μία μπάλα
από την άσπρη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη ώστε να γίνει ένα
χοντρό φύλλο. Έπειτα παίρνουμε μια μπάλα από την ζύμη με το κακάο και
την πλάθουμε σαν σαλάμι και την τοποθετούμε πάνω στο φύλλο που ανοίξαμε
στην μέση του. Το τυλίγουμε να γίνει σαν ρολό και κόβουμε με το μαχαίρι
σε πάχος περίπου 3 εκ , τεμάχια. ( περίπου βγαίνουνε 12 κομμάτια). Τα
κομμάτια αυτά τα πατάμε λίγο με την παλάμη μας να είναι κάπως στρογγυλά.
Ακριβώς την ίδια διαδικασία κάνουμε και με τις άλλες μπάλες που
χωρίσαμε , οι οποίες πρέπει να είναι ίσος αριθμός απλής και με κακάο
ζύμης. Αφού έχουμε κάνει λοιπόν όλα τα κομμάτια (βγαίνουν περίπου 40) τα
βάζουμε σε ένα ελάχιστα λαδομένο ταψί και το τοποθετούμε στον φούρνο ο
οποίος είχε προθερμανθεί , στους 180 βαθμούς για περίπου 15 - 20 λεπτά.
Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε. Προσοχή , όταν τοποθετούμε τα τεμάχια στο
ταψί να έχουν αρκετή απόσταση το ένα με το άλλο γιατί φουσκώνουν και δεν
θέλουμε να κολλήσουν μεταξύ τους. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε στην άκρη.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι , βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό , την ζάχαρη ,τον χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα για περίπου 7 - 10 λεπτά. Όταν ετοιμαστεί το σιρόπι , περιχύνουμε με ένα ειδικό πινελάκι ή με ένα κουταλάκι τα κομμάτια που αφήσαμε στην άκρη πρώτα από την μια μεριά και έπειτα τα γυρίζουμε να σιροπιαστούν με τον ίδιο τρόπο και από την άλλη τους μεριά. Μπορείτε να τα σιροπιάσετε ενώ είναι και τα τεμάχια και το σιρόπι ζεστά αλλά και αν είναι μόνο το σιρόπι ζεστό και τα κομμάτια κρύα. Τα αφήνουμε να ρουφήξουν σιρόπι και τα σερβίρουμε.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι , βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό , την ζάχαρη ,τον χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα για περίπου 7 - 10 λεπτά. Όταν ετοιμαστεί το σιρόπι , περιχύνουμε με ένα ειδικό πινελάκι ή με ένα κουταλάκι τα κομμάτια που αφήσαμε στην άκρη πρώτα από την μια μεριά και έπειτα τα γυρίζουμε να σιροπιαστούν με τον ίδιο τρόπο και από την άλλη τους μεριά. Μπορείτε να τα σιροπιάσετε ενώ είναι και τα τεμάχια και το σιρόπι ζεστά αλλά και αν είναι μόνο το σιρόπι ζεστό και τα κομμάτια κρύα. Τα αφήνουμε να ρουφήξουν σιρόπι και τα σερβίρουμε.
<< Αρχική σελίδα