Πορεία της γαστρονομίας στο χρόνο
Ας δούμε τους σταθμούς στην ιστορία της γαστρονομίας:
1500000-230000 π.Χ.: Εξέλιξη του Homo
erectus. Υπήρξαν οι πρώτοι πρόγονοι του ανθρώπου που έλεγξαν και
χρησιμοποίησαν τη φωτιά και ενδέχεται να μαγείρευαν μέρος της τροφής
τους.
140000-110000 π.Χ: Πρώτη εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου του Homo sapiens Ευρεία διάδοση της φωτιάς για θέρμανση και μαγειρική. Όστρακα και χελώνες και θαλασσινά κοχύλια ήταν τα πρώτα σκεύη μαγειρικής.
80000-40000π.Χ: Άνθρωποι της παλαιολιθικής εποχής επεξεργάζονταν την τροφή τους με άλεση, στούμπισμα, καβούρντισμα και ψήσιμο.
10000 π.Χ: Έναρξη της αγροτικής καλλιέργειας που βάζει τέλος στην κυνηγετική και τροφοσυλλεκτική περίοδο.
1300 π.Χ: Η παλαιότερη καταγεγραμμένη συνταγή στην Κίνα, μια σαλάτα καρυκευμένου και μαριναρισμένου ψαριού.
780 μ.Χ: Εκδίδεται το πρώτο εγχειρίδιο για το τσάι το "The classic of tea " του Lu Yu. Περιγράφει την καλλιέργεια, επεξεργασία και χρήση του τσαγιού.
800 μ.Χ: Ο μύθος αναφέρει πως ένας Άραβας βοσκός ονόματι Kaldi ανακάλυψε τον καφέ, αφού πρώτα είχε παρατηρήσει τις κατσίκες του να ζωηρεύουν ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση κάποιων σαρκωδών καρπών από άγνωστους θάμνους. Πήγε τους καρπούς αυτούς σε κάποιο τοπικό μάγο ο οποίος τους έβρασε σε νερό και εγένετο θαύμα. Άλλος μύθος θέλει να τον έχει ανακαλύψει ο Άραβας γιατρός Avicenna.
1066 μ.Χ: Νορμανδοί κατακτητές φέρνουν την ιταλική και γαλλική κουζίνα στη Γηραιά Αλβιώνα.
1070 μ.Χ: Σύμφωνα με τοπικούς μύθους έχουμε την «εφεύρεση» του εκλεκτού γαλλικού τυριού Roquefort σε μια σπηλιά. Περίπου την ίδια εποχή βρίσκεται και η πρώτη καταχωρισμένη συνταγή για ζυμαρικά σε βιβλίο. Πρόκειται τια το "De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani" (η τέχνη της μαγειρικής του σικελικού φιδέ και του μακαρονιού), γραμμένο από το Martino Como, που ήταν αρχιμάγειρας στην οικογένεια Aquiletia , για μια από τις ισχυρότερες οικογένειες της εποχής.
1071: Παρουσιάζεται στη Βενετία το πρώτο πιρούνι με δυο δόντια.
1096: Το πρώτο γνωστό κρεοπωλείο ανοίγει στο Παρίσι, εκεί όπου είναι τώρα η πλατεία chatelet.
1191: Το τσάι φτάνει από την Κίνα στην Ιαπωνία. Άραβες δωρίζουν σε ένδειξη ειρήνης στον Βασιλιά Richard της Αγγλίας το charbet χιόνι αρωματισμένο με φρούτα. Η λιχουδιά γίνεται γνωστή στην Ιταλία ως Sorbetto και οι Γάλλοι την μετονομάζουν σε Sorbet.
1226: Η ζάχαρη προσφέρεται σαν δώρο στον Βασιλιά της Αγγλίας Henry III από υπηκόους της Ανατολής.
1295: Η πρώτη «συνταγή» για ένα είδος παγωτού ήρθε στην Ευρώπη από τον Marco Πολο μετά την απάνοδο του από την Άπω Ανατολή. Περιέγραφε ένα παγωμένο επιδόρπιο που περιλάμβανε και γάλα.
1300: Το τεμαχισμένο βοδινό κρέας γίνεται γνωστό από τους Τούρκους στην Γερμανία. Στο Αμβούργο το αποκαλούν Hambourg Steak και αποτελεί πρόγονο του.
1311: Σε ένα κείμενο του ο επίσκοπος της Αμιένης κάνει αναφορά στην σφολιάτα.
1432: Αναφέρεται το χαβιάρι σαν ορεκτικό στο έργο του Rabelais "Pantgruel".
1488: Πορτογαλικά πλοία φτάνουν στην Ινδία για να αγοράσουν και να εμπορευτούν μπαχαρικά.
1519: Ο Hernando Cortez δοκιμάζει σοκολάτα στην αυλή του Αζτέκου Αυτοκράτορα Montezuma. Η σοκολάτα σε στερεή μορφή δεν θα κάνει την εμφάνιση της πριν από τα μέσα του 1600μ.Χ.
1553: Κάνει την εμφάνιση της στην Ευρώπη η πατάτα
1554: Καλλιεργείται ντομάτα από τη Νότιο Αμερική στην Ευρώπη.
1600: Η ντομάτα γίνεται δημοφιλής στην Ιταλία. Η σάλτσα σόγιας έρχεται στην Ευρώπη από Ολλανδούς εμπόρους (ήτανε γνωστή στην Κίνα από την εποχή της δυναστείας των Zhou -1134-264π.Χ).
1651: Εκδίδεται το "Le Curisinier Frannnois" από τον Piere Frannois de la Varenne, τo πρώτο βιβλίο που περιέχει συνταγές αλφαβητικά.
1676: Γεννιέται το αναψυκτικό. Στο Παρίσι ιδρύεται η εταιρία, Compagni de Limonadiers και αποκτά το μονοπώλιο για την πώληση των προϊόντων της. Μικροπωλητές κουβαλούν τα δοχεία στην πλάτη τους και σερβίρουν λεμονάδα στους Παριζιάνους.
1683: Δημιουργείται το croissant στη Βιέννη για τον εορτασμό της νίκης επί των Τούρκων. Το σχήμα του παρέπεμπε στην ημισέληνο.
1840: Πρώτη χρήση γκαζιού στη μαγειρική.
1860: Εμφανίζεται στην αγορά η μαργαρίνη.
1884: Κάνει την εμφάνιση του στις ΗΠΑ το γάλα εβαπορέ
1886: Ο φαρμακοποιός John Pemberton πουλά ως τονωτικό την coca cola.
1914: Η ηλεκτρική κουζίνα εμφανίζεται στην αγορά.
1930: Γεννιέται ο πρώτος στιγμιαίος καφές.
1945: Ο Εαρλ Ταπερ, κατασκευάζει το Tupperware για την συντήρηση των τροφών.
1954: Ανοίγει το πρώτο McDonald's στην Καλιφόρνια.
Δεκαετία 1980: Οι φούρνοι μικροκυμάτων γίνονται προσιτοί στην τιμή και επιταχύνουν την παραγωγή προπαρασκευασμένων γευμάτων από τη βιομηχανία τροφίμων.
Δεκαετία 1990: Αυξάνεται η ανησυχία από την εμφάνιση μεταλλαγμένων προϊόντων που απειλούν τη συνοχή της διατροφικής αλυσίδας. Γίνεται ευρύτερα γνωστή η χρησιμότητα της Μεσογειακής διατροφής ως παράγοντα αποτρεπτικού μιας σειράς ασθενειών που οφείλονται στις διατροφικές συνήθειες.
2000... Παγκοσμιοποίηση, τρελές αγελάδες, γρίπη των πτηνών, αλλαγές κλιματολογικών συνθηκών. Παζλ μιας καθόλου ελκυστικής πραγματικότητας.
athlisis.gr/fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα