Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Ατυχήματα και ταξίδια

   Γράφει η Αναστασία  Μοσχοβάκη (Ειδική Παθολόγος)

Τα ατυχήματα σύμφωνα με μελέτες αποτελούν βασική αιτία θανάτου στα ταξίδια. Ένα μεγάλο μέρος των ατυχημάτων βάσει των μελετών αυτών, οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ, στην νυχτερινή οδήγηση, στην χρήση δικύκλων, στην παραμέληση κανόνων ασφαλείας (π.χ. ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου, κράνη). Υπάρχουν όμως και μικρότερα ατυχήματα. Πολλά από αυτά επιβάλλουν την χορήγηση αντιτετανικού ορού. Καλό είναι ο ταξιδιώτης πριν το ταξίδι να έχει μεριμνήσει για την χορήγηση του αντιτετανικού εμβολίου, εφόσον δεν υπάρχουν απαγορευτικές αντενδείξεις.
Σε περίπτωση αιμορραγίας, σε ελαφρά ή σοβαρότερα ατυχήματα, επιβάλλεται η άμεση παροχή πρώτων βοηθειών από το περιβάλλον.
Στις περιπτώσεις τραυμάτων στον αυχένα, στην ράχη, ή στο κεφάλι δεν πρέπει να μετακινείται καθόλου ο τραυματίας, μέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια.
Οι αιμορραγίες ελέγχονται με κρύο νερό και άμεση πίεση με καθαρό επίδεσμο, μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Χαλαρώνετε περιοδικά την πίεση, κοιτάζοντας εάν ελέγχθηκε η αιμορραγία και επί διακοπής της αιμορραγίας δένετε απαλά με καθαρή επίδεση.
Εάν η αιμορραγία είναι ακατάσχετη, και απειλητική για την ζωή του θύματος εφαρμόζετε σφιχτή περίδεση, δηλαδή με ύφασμα πλάτους τουλάχιστον πέντε εκατοστών όπως λωρίδα από σεντόνι ή μαντήλι δένετε κεντρικά ακριβώς πάνω από το σημείο της ακατάσχετης αιμορραγίας, για να διακόψετε την κυκλοφορία του αίματος στο μέλος που έχει προσβληθεί. Τέτοιο ύφασμα καλό είναι να ευρίσκεται πάντα στο αυτοκίνητο.
Στις περιπτώσεις που έχει κοπεί μεγάλο αγγείο στο πόδι ή στο χέρι, λόγω μεγάλου ατυχήματος -π.χ. τροχαίου - το αίμα αναβλύζει άφθονο, υπό πίεση. Η σφιχτή περίδεση εφαρμόζεται μόνο σε μέλος, όταν η θέση της ακατάσχετης αιμορραγίας είναι στο χέρι ή στο πόδι και ποτέ στον θώρακα, κεφάλι, ή κοιλιά και επειδή ανακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος στο μέλος, μπορεί να προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες από την διακοπή της κυκλοφορίας, που να οδηγήσουν ακόμη και σε απώλεια του άκρου. Η διάρκεια της περίδεσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δεκαπέντε λεπτά, τοποθετείται μόνο ως έσχατη λύση πάντα αμέσως κεντρικότερα από την θέση του τραύματος που αιμορραγεί και πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για γρήγορη μεταφορά στο νοσοκομείο.

  
fe-mail.gr