Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Πάρος: ένα κλασικό κυκλαδονήσι για όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις

Εκτός από τα all time classic χαρακτηριστικά των Κυκλάδων, τον λαμπερό ήλιο, τα λευκά σπιτάκια με τις ασβεστωμένες αυλές με τα γεράνια και τους βασιλικούς και τα γραφικά ξωκλήσια, η Πάρος έχει και τις δικές της, ιδιαίτερες ομορφιές, που δεν αφήνουν ασυγκίνητους, επισκέπτες και ντόπιους.

Στη μέση ακριβώς του Αιγαίου Πελάγους ( http://bit.ly/14KUVh2 ), η Πάρος μοιάζει να «αφεντεύει» τις Κυκλάδες, με σπάνια νησιωτική ομορφιά, αμέτρητες παραλίες και ένα σωρό αξιοθέατα και δυνατότητα για δραστηριότητες, χαλάρωση και ψυχαγωγία, που καλύπτουν όλα τα γούστα. Κοσμική, ήρεμη, παραδοσιακή και γραφική, καταφέρνει και συνταιριάζει κόσμους και κουλτούρες, όπως λίγα νησιά.
Eίναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται δυτικά της Νάξου, αποτελώντας σταυροδρόμι των θαλάσσιων οδών που συνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά του Αιγαίου, τα μικρασιατικά παράλια και ευρύτερα τη Μεσόγειο.
Εκτός από τα all time classic χαρακτηριστικά των Κυκλάδων, τον λαμπερό ήλιο, τα λευκά σπίτια που… μπλέκονται μεταξύ τους στα πλακόστρωτα στενά δρομάκια, τις ασβεστωμένες αυλές με τα γεράνια και τους βασιλικούς και τα γραφικά ξωκλήσια, η Πάρος έχει και τις δικές της, ιδιαίτερες ομορφιές, που δεν αφήνουν ασυγκίνητους, επισκέπτες και ντόπιους.
Οι ακτές του νησιού, από τις οποίες άλλες σχηματίζουν όμορφες παραλίες (κυρίως στην ανατολική πλευρά του) και φυσικά λιμανάκια και άλλες είναι απότομες και βραχώδεις, είναι περισσότερο διαμελισμένες στη βόρεια πλευρά του. Εκεί σχηματίζεται ο μεγάλος κόλπος της Νάουσας, ένα από τα πιο γραφικά λιμάνια του Αιγαίου. Οι άλλοι δύο μεγάλοι κόλποι του νησιού βρίσκονται στα δυτικά (Παροικιά) και στα ανατολικά (Μάρμαρα).

Η Παροικιά, κτισμένη στο μέσο περίπου της δυτικής ακτής της Πάρου, γύρω από έναν μεγάλο και ασφαλή κόλπο, είναι η πρωτεύουσα του νησιού, το διοικητικό και οικονομικό κέντρο και το λιμάνι του. Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη, θα βρείτε ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια που σερβίρουν νόστιμα πιάτα από την τοπική, ελληνική και διεθνή κουζίνα, αλλά και στα δρομάκια γύρω από το Κάστρο (την παλιά αγορά) και στον παραλιακό δρόμο.
Κι όταν ο ήλιος δύει, χαρίζοντας στον ουρανό μαγευτικά χρώματα, ξεκινά η νυχτερινή ζωή της πόλης, με τα δεκάδες μπαράκια, τα cafe και τα club να γεμίζουν ζωή και μουσική.
Η Νάουσα -κακόφημο κάποτε λημέρι πειρατών- κτισμένη σε ασφαλή κόλπο στις βόρειες ακτές της Πάρου, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια στο Αιγαίο, με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, εστιατόρια, καφενεία, αγορά και έντονη νυχτερινή ζωή. Παράλληλα, διατηρεί τη γραφικότητα και τη σημασία της ως το παραδοσιακό ψαροχώρι με τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στις Κυκλάδες. Σήμερα οι παλιές αποθήκες των ψαράδων έχουν μετατραπεί σε μπαράκια, καφενεία και ουζερί που σερβίρουν φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες.
Οι Ναουσαίοι είναι άνθρωποι ζωντανοί που λατρεύουν την διασκέδαση, τον χορό και το τραγούδι. Κάθε καλοκαίρι, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, διοργανώνουν γιορτές κρασιού και ψαριού, ενώ μεγάλη γιορτή είναι και η Κουρσάρικη νύχτα, στις 23 Αυγούστου.

Στα ανατολικά της Πάρου θα βρείτε τη Μάρπησσα, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε έναν λόφο και σε μικρή απόσταση από την θάλασσα. Είναι ένα πανέμορφο χωριό (διάσημο για τους εορτασμούς του το Πάσχα) με ήπιο κλίμα, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και ρυμοτομία, γραφικούς ανεμόμυλους, πανέμορφα σπίτια του 16ου αιώνα και εκκλησίες της ίδιας εποχής. Στην πλατεία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται το Λαογραφικό μουσείο, ενώ κοντά στο χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε αρκετά μοναστήρια.
Από τη Μάρπησσα ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο, μπορείτε να πάτε στο Πίσω Λιβάδι, ένα πανέμορφο ψαροχώρι με αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, στον πανέμορφο οικισμό του Δρυού, με τα τρεχούμενα νερά και σε πολλές παραλίες.
Κοντά στη Μάρπησσα βρίσκεται και το χωριό Μάρμαρα που πήρε το όνομά του απο το πλήθος των μαρμάρων που στόλιζαν τα αρχοντικά και τους ναούς του. Στολίδι του χωριού είναι ο Ιερός Ναός της Παναγίας Μαρμαριανής του 17ου αιώνα, υπέροχο δείγμα αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να θαυμάσει τις μαρμάρινες γούρνες, όπου άλλοτε έπλεναν οι γυναίκες του χωριού και να σεργιανίσει στα «βόλτα».

Συνεχίζοντας προς τα εσωτερικά του νησιού, θα βρείτε τις Λεύκες (11 χλμ. από την Παροικιά), ένα πανέμορφο, καταπράσινο, ορεινό χωριό, κτισμένο αμφιθεατρικά στο κέντρο της Πάρου, σε υψόμετρο 250 μέτρων. Το χωριό διατηρεί το καθαρό κυκλαδίτικο χρώμα του που δεν έχει αλλοιωθεί από τον τουρισμό. Παντού διακρίνονται δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής που παντρεύουν αρμονικά τον νεοκλασικισμό με την αιγαιοπελαγίτικη αισθητική. Στις Λεύκες, τα αυτοκίνητα σταματάνε στο πάρκινγκ, στην είσοδο του χωριού και οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια.
Τέλος, στο νότιο άκρο του νησιού θα βρείτε την Αλυκή, ένα ήρεμο ψαροχώρι, που προσελκύει ειδικά εκείνους που αναζητούν γαλήνιες και ξεκούραστες διακοπές. Εκεί είναι μαζεμένες και οι ωραιότερες παραλίες της Πάρου, προστατευμένες από τα δυνατά μελτέμια του Αιγαίου.
Η… παριανή Παναγιά
Το ιερό στολίδι της Πάρου είναι ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ελλάδας, που πρέπει να οικοδομήθηκε τον 4ο αιώνα. Ο ναός αυτός ωστόσο καταστράφηκε κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος του, πιθανότατα εξαιτίας πυρκαγιάς, και ανακατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού, κατά τη διάρκεια του 6ου αι. Βρίσκεται στο Β.Α. τμήμα της πόλης της Πάρου, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι.

Αποτελεί το μεγαλύτερο ιερό προσκύνημα, όχι μόνο στη περιφέρεια της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας, όπου υπάγεται, αλλά και όλου του ελληνικού χώρου, μετά το συγκρότημα του Αγίου Όρους. Η δε ιερή εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής που είναι έργο του 17ου αιώνα, αποτελεί τη δεύτερη προσκυνηματική εικόνα των Κυκλάδων μετά την ιερή εικόνα της Παναγίας της Τήνου.
Στην Εκατονταπυλιανή στεγάζεται και το βυζαντινό μουσείο της Παροικιάς με σπάνιας τέχνης εικόνες, ξυλόγλυπτα και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια από την περίοδο του βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας.
Η μεγαλύτερη γιορτή του νησιού είναι η γιορτή της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου, οπότε ο θρησκευτικός εορτασμός συνοδεύεται από μεγάλο λαϊκό πανηγύρι.
Παραλίες

Η Πάρος έχει αμέτρητες παραλίες, οργανωμένες και μη, με βότσαλο ή αμμουδιά, που μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα. Σας προτείνουμε τη Χρυσή Ακτή στα νοτιοανατολικά του νησιού, με την τεράστια αμμουδιά και το beach bar, τη μικρή Σάντα Μαρία και την παραλία Λάγγερη στα βορειοανατολικά, κοντά στη Νάουσα, την παραλία Φάραγγας κοντά στην Αλυκή και την παραλία Μαρτσέλο, κοντά στην Παροικιά.
Άλλες παραλίες είναι οι Κολυμπήθρες, με τι ιδιαίτερο τοπίο τους, ο Μώλος, η Πούντα με το διάσημο beach bar, η εκπληκτική παραλία Κριός, η παραλία Παρασπόρος και πολλές ακόμη.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις παραλίες της Πάρου στο: www.paros.gr/default.asp?catid=4374 .
Η «Παρία λίθος»
Περίπου 5 χλμ από την πρωτεύουσα Παροικία, στη θέση «Μαράθι», βρίσκονται τα αρχαία λατομεία της Πάρου, που είναι γνωστά από το εξαιρετικής ποιότητας λευκό μάρμαρο, την «Παρία λίθο», που εξορυσσόταν εκεί από τον 7ο π.Χ. αιώνα και ήταν πηγή πλούτου για το νησί της Πάρου. Από το μάρμαρο αυτό έχουν κατασκευαστεί πασίγνωστα γλυπτά όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλους και η Νίκη της Σαμοθράκης. Στην περιοχή σήμερα σώζονται ερείπια κτηρίων υποδομών και δυο στοές σε σχετικά επισκέψιμη κατάσταση.

Πού να φάτε (tips από ντόπιους):
-«Μπουνταράκι» για μαγειρευτά, «Κοράλι» και «Αποστόλης» για ψάρια στην Παροικιά.
-«Μελτέμι» στη Νάουσα.
-«Μαράθι» για κρεατικά στο Μαράθι.
-«Μουράγιο» για ψάρια στην Αλυκή.
-«Θαλάμι» για ψάρια στον Αμπελά.
Περισσότερες πληροφορίες για την Πάρο, θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.paros.gr .
Πόπη Αθανασοπούλου
pathan@clickatlife.gr