Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Οσκαρικές ερμηνείες της Βασιλικής Οικογένειας

Η Helen Mirren ως Βασίλισσα Ελισάβετ στην ταινία «Βασίλισσα» (2006) του Stephen Frears. Photo: IMDb

 Ο ερχομός του διαδόχου της Kate και του William έχει προκαλέσει φρενίτιδα στα βρετανικά, κι όχι μόνο, μέσα. Δεν προκαλεί έκπληξη όμως, καθώς η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας πάντα ήταν από τις πιο «προβεβλημένες», τόσο τηλεοπτικά όσο και κινηματογραφικά.

Από τις πρώτες ταινίες που εισχώρησαν στα άδυτα του παλατιού ήταν το «Elizabeth» (1998) του Shekhar Kapur με την Cate Blanchett και τον Geoffrey Rush. Το φιλμ που μας συστήνει την νεαρή Elizabeth, γνωστή ως «Παρθένος Βασίλισσα», μιας και δεν παντρεύτηκε ποτέ, ξεκινά με την ενθρόνισή της, μετά το θάνατο της ετεροθαλούς αδελφής της Μαρίας, γνωστή ως «Αιμοσταγής (Bloody) Μαρία» λόγω της σκληρής στάσης της απέναντι στους προτεστάντες και τις διώξεις εναντίον τους. Το «Elizabeth» προτάθηκε για 7 βραβεία Oscar, ανάμεσα στα οποία και αυτά της καλύτερης ταινίας και ερμηνείας για τη Blanchett, και εκτός από τα μέλη της Ακαδημίας κινηματογράφου και τους κριτικούς κέρδισε και το κοινό, με συνολικές εισπράξεις ύψους 82 εκατομμυρίων.
Εννέα χρόνια μετά την επιτυχία της «Elizabeth», κυκλοφόρησε το σίκουελ «Elizabeth: Η Χρυσή Εποχή» (2007), ξανά σε σκηνοθεσία του Kapur και με την Blanchett να φτάνει για ακόμα μια φορά μέχρι την πηγή των Οscar ως βασίλισσα Ελισάβετ. Παρά την άριστη ερμηνεία της ηθοποιού, η ταινία δεν κατόρθωσε να εντυπωσιάσει. Χαρακτηριστικά ο R. Ebert ανέφερε στην κριτική του ότι «τα κοστούμια είναι τόσο πολυτελή, τα πλατό τόσο τεράστια κι η μουσική τόσο επίμονη, που χάνει κανείς τα άτομα, πίσω από την εκτυφλωτική παραγωγή». Έντονες υπήρξαν και οι διαμαρτυρίες για τον «αντι- καθολικισμό» της ταινίας.
Η αφίσα της ταινίας «Elizabeth» (1998) του Shekhar Kapur
Πιο συγκεκριμένα, οι χαμηλόφωνες αντιδράσεις εναντίον της πρώτης ταινίας, κορυφώθηκαν, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι το μήνυμα που στέλνει «Η Χρυσή Εποχή» είναι ενάντια στην καθολική εκκλησία. Ο κριτικός κινηματογράφου του National Catholic Register film, ο Steven D. Greydanus παρομοίασε το έργο με τον «Κώδικα DaVinci» και έγραψε: «πώς είναι δυνατόν αυτό το όργιο αντι-καθολισμού να περνά απαρατήρητο».
Ένα χρόνο αργότερα, το 2008, η κινηματογραφική βιομηχανία, κλείνοντας το κεφάλαιο «Εlizabeth», έστρεψε την προσοχή της στους γονείς της, με την ταινία «Η Άλλη Ερωμένη του Βασιλιά» με τους Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana και την Kristin Scott Thomas. Ωστόσο το ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στις δύο αδερφές, Mary και Anne Boleyn, και του Ερρίκου του 8ου , που σκηνοθέτησε ο Justin Chadwick, δεν αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό κι απέσπασε χλιαρές κριτικές. «η ταινία δεν μπορεί να αποφασίσει αν είναι σοβαρή ή κωμική, και υπόσχεται έναν αισθησιασμό που δεν βγαίνει ποτέ. Είναι καλαίσθητη αλλά άγευστη», σχολίασε η Telegraph.
Οι Βρετανοί αναλαμβάνουν δράση
Κι αν το Hollywood έχει αποδείξει πως ο αγγλικός θρόνος δεν του «πάει», οι Άγγλοι φαίνονται να κατέχουν το αντικείμενο, με μεγάλες και επιτυχημένες παραγωγές. Η «Βασίλισσα» (2006) του Stephen Frears με Helen Mirren, ομολογουμένως εντυπωσίασε τους κινηματογραφόφιλους. Η Mirren, είχε ήδη υποδυθεί στην καριέρα της τρεις φορές κάποια Βρετανίδα βασίλισσα. Το 1994, τη Βασίλισσα Charlotte, σύζυγος του Γεωργίου του 3ου στο «Η Τρέλα του Γεωργίου του 3ου», το 2005 την Ελισάβετ στο τηλεοπτικό «Elizabeth I» και το 1980 είχε παίξει μια αστυνομικό που σε μυστική αποστολή «προσποιείται» τη Βασίλισσα, στο «Τα Σατανικά Κόλπα του Fu Manchu». Η τέταρτη λοιπόν εμφάνιση της ως Elizabeth η 2η, τοποθετημένη χρονικά μετά το θάνατο της Diana, ήταν κι η πιο γούρικη μιας και της χάρισε Oscar A’ Γυναικείου Ρόλου.
O Colin Firth και η Ηelena Bonham Carter στην πολυβραβευμένη ταινία «Ο λόγος του Βασιλιά»
Oscar-ική επιτυχία είχε και ο Colin Firth χάρη στην ερμηνεία του ως Γεώργιος ο 6ος, στο «Ο λόγος του Βασιλιά» (2010) του Tom Hooper. Η ιστορία του τραυλού βασιλιά που ξεπέρασε το πρόβλημά του με την βοήθεια του γιατρού του (Geoffrey Rush), σε συνδυασμό με την άψογη ερμηνεία του Firth, συγκίνησε τους σινεφίλ, και ανακηρύχτηκε «η πιο πετυχημένη εισπρακτικά ανεξάρτητη βρετανική παραγωγή», με 138 εκατομμύρια δολάρια μόνο στις ΗΠΑ. «Πρόκειται για ένα ιστορικό δράμα που ταυτόχρονα είναι και προσωπικό», έγραψε ο R. Ebert, «επιβραβεύοντας» την ταινία με τέσσερα αστέρια. Εκτός όμως από τα αστέρια του «τσιγκούνη» κριτικού κινηματογράφου, το φιλμ στην 83η απονομή των Oscar, κέρδισε 4 αγαλματάκια: ερμηνείας για τον Firth, ταινίας και σκηνοθεσίας για τον Hooper και σεναρίου για τον Seidler, από τις 12, συνολικά, υποψηφιότητές του.
Φέτος αναμένουμε ακόμα μια «βασιλική» ταινία, για την ακρίβεια τη βιογραφία της Diana. Την «πριγκίπισσα του λαού» θα ερμηνεύσει η Naomi Watts, κι ένα από τους άντρες με τους οποίους συνδέθηκε, τον Hasnat Khan, θα υποδυθεί ο Naveen Andrews, γνωστός από το ρόλο του στο τηλεοπτικό «Lost: Οι αγνοούμενοι». Το φιλμ, σε σκηνοθεσία του Oliver Hirschbiegel θα εστιάζει στα 2 τελευταία χρόνια της ζωής της, μετά το διαζύγιό της από τον Κάρολο. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, και η ταινία θα κυκλοφορήσει στο τέλος του ίδιου μήνα. Η βασιλική οικογένεια δεν έχει κάνει καμία δήλωση σχετικά με το φιλμ.
ΝΑΝΤΙΑ ΚΑΚΛΗ 
click@Life