Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Κατεβάζουν ρολά την ερχόμενη εβδομάδα Δήμοι και νοσοκομεία

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και εργαζομένων στο Δημόσιο

«Καυτή» σε επίπεδο κινητοποιήσεων και απεργιών αναμένεται να είναι η ερχόμενη εβδομάδα ενώ κορυφώνεται η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος μιλώντας σε πολύ υψηλούς στη Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έχει απειλήσει με σκουπίδια στις γειτονιές και λουκέτο στους δήμους ενώ μετά από απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου έως και την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, οπότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας οι δήμοι που αντιδρούν στην κινητικότητα.

Θα λειτουργήσουν μόνο οι κοινωνικές δομές, με εξαίρεση την Τρίτη, 16 Ιουλίου οπότε δεν θα λειτουργήσει απολύτως τίποτα.

Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου όλοι οι αιρετοί θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα στον πρόεδρο και τα πολιτικά κόμματα. Άμεσα, η ΚΕΔΕ θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για όλα τα επίμαχα θέματα και συνολικά για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα.

Εν τω μεταξύ, κατά τη χθεσινή έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ, οι περισσότεροι δήμαρχοι έθεσαν τις παραιτήσεις τους στο ΔΣ της Ένωσης. Σύμφωνα με το τελικό ψήφισμα της κρίσιμης συνέλευσης, όπου τελικά καταμετρήθηκαν 200 από τους 325 δημάρχους της χώρας, οι δήμαρχοι προτίθενται να θέσουν θέμα παραίτησης των ιδίων και των μελών των δημοτικών συμβουλίων τους, εάν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί τις προτάσεις τους.

Το Σαββατοκύριακο όλοι οι εργαζόμενοι στην ΠΟΕ - ΟΤΑ θα απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Για τη Δευτέρα, παραμονή ψήφισης του πολύ-νομοσχεδίου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος ενώ την Τρίτη θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στο νέο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εργασιακά, οι διαθεσιμότητες, η κινητικότητα και εν τέλει οι απολύσεις, η ανεργία που έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, οι συνεχείς επιστρατεύσεις, τα νέα χαράτσια που προωθούνται με το νέο φορολογικό, τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο νέος μηχανισμός υπονόμευσης της συλλογικής διαπραγμάτευσης κι όλα όσα έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και έχουν στερήσει βασικά δημοκρατικά δικαιώματά τους, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα», αναφέρουν οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην απεργία.

Εικοσιτετράωρες απεργίες έχουν κηρύξει όμως γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τις δομές της πρόνοιας τόσο την Τρίτη 16 Ιουλίου, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, όσο και την Τετάρτη 24 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αν και φαίνεται προς στιγμήν ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα στέκονται δίπλα στους συναδέλφους και συνεργάτες τους, που απειλούνται με απόλυση.

Μάλιστα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Στην 24ωρη γενική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει Την Τρίτη 16 Ιουλίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών με ματαιώσεις δρομολογίων από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη. 
 
 
 newsbeast.gr