20 διεθνή πιάτα που αξίζουν το ταξίδι
Σε κάποιους αρέσουν τα μουσεία, σε κάποιους αρέσουν τα τοπία και σε κάποιους αρέσουν οι σφραγίδες του τελωνείου στο διαβατήριο. Για κάποιους άλλους όμως, ταξίδι είναι η ζωή των ντόπιων σε μια χώρα, η εξερεύνηση της καθημερινότητας μιας πόλης. O ιδανικότερος τρόπος να νιώσει κανείς την πραγματική ταυτότητα μιας χώρας είναι μέσω της τοπικής κουζίνας...
Τα πιάτα που έχουν επιλέξει οι ντόπιοι σε κάθε γωνιά της γης, είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παράδοσης και της εθνικής τους ταυτότητας και ένας γευστικός τρόπος να γνωρίσετε τον τόπο που επισκέπτεστε. Το καλό είναι όμως, ότι αυτό ισχύει και αντίστροφα.Οι πυραμίδες δεν θα μεταφερθούν με κανένα μαγικό τρόπο στην Αθήνα, αλλά νόστιμα φαλάφελ θα βρείτε. Ούτε ο πύργος του Άιφελ θα ανεγερθεί στη γειτονιά σας, αλλά φρέσκο μιλφέιγ σίγουρα θα δοκιμάσετε σε πολλά σημεία. Το σνίτσελ στο συνοικιακό εστιατόριο ωστόσο, δεν θα είναι ποτέ το ίδιο με εκείνο που θα τρώγατε στη Βιέννη. Ας απολαύσουμε λοιπόν, νοητά ή κυριολεκτικά 20 διεθνή πιάτα που αξίζουν το ταξίδι…
1. Αυστρία: Σνίτσελ
![]() |
2. Μπαχάμες: Conch
Το conch είναι μια ποικιλία σαλιγκαριού της θάλασσας. Το κρέας του βράζεται σε σούπα, τηγανίζεται όπως οι λουκουμάδες, γίνεται burger ή γαρνίρεται πάνω στις τοπικές σαλάτες. Αν είστε από εκείνους που θα καταφέρουν ένα ταξίδι στις Μπαχάμες, τότε μη διστάσετε να δοκιμάσετε και αυτή την λιχουδιά. Τόσα χιλιόμετρα και τόσα λεφτά στα μεταφορικά, φροντίστε να ζήσετε τουλάχιστον όλη την εμπειρία του νησιού…
3. Αίγυπτος: Φαλάφελ
![]() |
4. Κίνα: Πάπια Πεκίνου
Μπορεί να την έχετε δοκιμάσει και στην Chinatown της Αθήνας, αλλά επειδή η Chinatown απέχει χιλιάδες μίλια από το Πεκίνο, να είστε σίγουροι ότι το ίδιο ισχύει και για την πάπια. Το πιάτο σερβίρεται παραδοσιακά με λεπτές πιτούλες και φρέσκα κρεμμυδάκια.
5. Αιθιοπία : Kifto
![]() |
6. Λευκορωσία: Draniki
Το draniki έχει δυο εκδοχές, μια γλυκιά και μια περισσότερο ξινή και αλμυρή. Πιο συγκεκριμένα, draniki είναι οι τηγανίτες από πατάτα, που σερβίρονται είτε με ξινή κρέμα, είτε με γλυκό πουρέ μήλου.
7. Ελ Σαλβαδόρ: Pupusas
![]() |
8. Γαλλία: Κρέπες και μοσχάρι μπουργκινιόν
Η γαλλική κουζίνα αξίζει όχι μόνο τα χρήματα που απαιτεί για να τη δοκιμάσετε, αλλά φυσικά και το ταξίδι μέχρι εκεί για να γευθείτε τις βουτυρένιες κρέπες και το διάσημο βραστό της Βουργουνδίας με το κρασί, τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμύδια και το άρωμα από το θυμάρι, τον μαϊντανό και τη δάφνη, στο αντίστοιχο παριζιάνικο περιβάλλον.
9. Γεωργία: Khinkali
![]() |
10. Ουγγαρία: Γκούλας
Η γνωστή σούπα γκούλας παρασκευάζεται από κρέας (μοσχάρι ή χοιρινό), ντομάτα και λαχανικά. Οι παραλλαγές και εδώ φυσικά, είναι πολλές, αλλά όλες περιλαμβάνουν πατάτα και μπόλικη πάπρικα. Η σούπα αυτή είναι ιδανική για το χειμώνα.
11. Κόστα Ρίκα: Gallo Pinto
![]() |
12. Πράσινο Ακρωτήρι: Cachupa
Το cachupa είναι το εθνικό πιάτο και σύμβολο του Πράσινου Ακρωτηρίου και αποτελείται από φασόλια, καλαμπόκι, κασάβα (είδος πατάτας), γλυκοπατάτα, χοιρινό, λουκάνικο και τόνο. Το πιάτο απαιτεί αρκετό χρόνο για το μαγείρεμα και το κάθε νησί της χώρας έχει τη δική του εκδοχή. Ακόμα και τα υλικά ποικίλουν ανάλογα με τη ετήσια σοδειά.
13. Ιαπωνία: Ramen noodles
![]() |
14. Ισλανδία: Hakarl
Το παραδοσιακό πιάτο της Ισλανδίας δεν είναι φυσικά, ένα απλό πιάτο με χοιρινό ή μοσχάρι, αλλά ένα πιάτο με καρχαρία. Το κρέας του καρχαρία αρχικά, θάβεται μέσα σε άμμο και χαλίκι για να «ψηθεί» και στη συνέχεια, διατηρείται κρεμασμένο μέχρι να στεγνώσει τελείως, για διάστημα περίπου τεσσάρων ή πέντε μηνών, προτού να κοπεί σε κομμάτια και να σερβιριστεί κρύο. Αν τυχόν βρεθείτε στη μακρινή και παγωμένη Ισλανδία, θα βρείτε το hakarl σε υπαίθριες καντίνες, αλλά και συσκευασμένο σε σούπερ μάρκετ.
15. Ολλανδία: Stamppot
![]() |
16. Μεξικό: Tamales
Αυτός ο μεξικανικός μεζές είναι τόσο δημοφιλής στην χώρα του, που μέχρι και παρελάσεις γίνονται προς τιμήν του. Το tamale είναι φτιαγμένο από ζύμη καλαμποκάλευρου, μαζί με κοτόπουλο ή/και τυρί, το οποίο στη συνέχεια βράζεται αφού έχει τυλιχτεί σε φύλλα καλαμποκιού. Τα καλύτερα tamales θα τα βρείτε στους υπαίθριους μικροπωλητές, αν και θα τα συναντήσετε και σε μεξικανικά εστιατόρια.
17. Νέα Ζηλανδία: Πάβλοβα
![]() |
18. Παραγουάη: Sopa Paraguaya
Το όνομα του εθνικού πιάτου της Παραγουάης παραπέμπει ηχητικά σε σούπα (Sopa), αλλά αυτό είναι ένα ψέμα. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα καλαμποκόψωμο ή αλλιώς μπομπότα, με τυρί και συνήθως συνοδεύει πιάτα με κρέας.
19. ΗΠΑ – Τέξας: Τηγανιτή μπριζόλα από κοτόπουλο
![]() |
20. Ουγκάντα: Matoke
Το εθνικό πιάτο της Ουγκάντα είναι και το απλούστερο από όλα τα προηγούμενα, αφού πρόκειται για μπανάνες μαγειρεμένες στον ατμό. Οι μπανάνες συλλέγονται όταν ακόμα είναι άγουρες και πράσινες και αφού πρώτα βράσουν στον ατμό, στη συνέχεια γίνονται πουρές.
click@Life
<< Αρχική σελίδα