Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Πίτσα Αλλαντικών

 Οι σπιτικές πίτσες είναι περισσότερο υγιεινές και δεν συγκρίνονται γευστικά με καμία «έτοιμη».


Βασική συνταγή για ζύμη
Τι θα χρειαστείτε
-500 γρ. αλεύρι
-350 ml χλιαρό νερό
-1 φακελάκι μαγιά
-1 πρέζα ζάχαρη
-4 κ.σ. ελαιόλαδο
-1½ κ.γλ. αλάτι

Τι θα κάνετε: Σε ένα μπολ τοποθετείτε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύετε. Στη συνέχεια ρίχνετε λίγο -λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας. Όταν το μίγμα αρχίσει να παίρνει μορφή, ζυμώνετε για περισσότερο από 5 λεπτά. Αν η ζύμη κολλάει ακόμα στα χέρια, βάλτε λίγο ακόμα αλεύρι. Αντίθετα αν είναι πολύ σκληρή, βάλτε λίγο νερό. Τοποθετείτε το μίγμα σε ένα μπολ και το σκεπάζετε με μια νωπή πετσέτα για περίπου μια ώρα ώστε να φουσκώσει. Στη συνέχεια τη χωρίζετε σε 2 κομμάτια έτσι ώστε να βγουν δύο πίτσες. Ανοίγετε τη ζύμη, πιέζοντας με τα δάχτυλα ή χρησιμοποιώντας πλάστη.

Πίτσα Αλλαντικών
Τι θα χρειαστείτε
-20 φέτες ζαμπόν
-20 φέτες γκούντα
-5 φέτες μπέικον
-2 πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
-μανιτάρια. (Τα υλικά της γέμισης μπορούν να μετατραπούν ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
-μουστάρδα

Τι θα κάνετε: Απλώνετε με ένα πινελάκι πάνω στη ζύμη μουστάρδα (μην είστε διστακτικοί δίνει μια ωραία γεύση στη ζύμη), έπειτα στρώνετε τις φέτες του ζαμπόν, πάνω από το ζαμπόν ρίχνετε την κέτσαπ (όσο χρειαστεί για να αλειφτούν όλες οι φέτες του ζαμπόν) ή το κουτί με τις ψιλοκομμένες ντομάτες αφού όμως τις έχετε βράσει με λίγη ζάχαρη και αλάτι και έχουν φύγει τα πολλά υγρά. Πασπαλίζετε με ρίγανη (προσοχή μην το παρακάνετε και σας πικρίσει), συνεχίζετε με το μπέικον, τα μανιτάρια και τις πιπεριές και στο τέλος στρώνετε από πάνω το γκούντα. Μπορείτε αν θέλετε να ρίξετε και κομματάκια βούτυρο στο τέλος, δεν το κρίνω όμως απαραίτητο μιας που το τυρί βγάζει αρκετό.Βάζετε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς και την αφήνετε στην ίδια θερμοκρασία μέχρι να δείτε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει, τότε ανεβάζετε θερμοκρασία στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις πάνω κάτω, ο αέρας δεν είναι συνιστάται γιατί ξεραίνει την πίτσα). Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα τον τύπο κουζίνας, η πίτσα είναι έτοιμη όταν το ζυμάρι από κάτω καθώς και η επιφάνεια του τυριού έχει πάρει ένα χρυσοκαφετί χρώμα.


mama365.gr/fytokomia.gr