Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Το τσάι «Μασάλα»

Το τσάι «Μασάλα»
Γνωρίζετε το τσάι «Μασάλα»; Το τσάι «Μασάλα», κυριολεκτικά μεταφράζεται ως τσάι μίγματος μπαχαρικών. Είναι ένα ρόφημα ευρέως διαδεδομένο στην Ινδία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, το οποίο φτιάχνεται από μαύρο τσάι με γάλα και μίγμα αρωματικών μπαχαρικών και βοτάνων.

Συγκεκριμένα το μαύρο τσάι (για παράδειγμα ποικιλίας ασσάμ), ρίχνεται σε βρασμένο γάλα και στην συνέχεια προστίθεται ζάχαρη και σκόνη από αλεσμένη πιπερόριζα (τζίνζερ), μαύρο πιπέρι, γαρίφαλο και κάρδαμο. Ανάλογα με την περιοχή της Ασίας, και πόσο πικάντικο θέλουμε να γίνει, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές στην συνταγή παρασκευής του, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον μπαχαρικά, όπως σπόροι μάραθου, κόλιαντρου, βανίλια, ακόμα και αλάτι για την ρύθμιση της γεύσης. Εναλλακτικά της ζάχαρης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέλι ή σιρόπια ή άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως η ζάχαρη καρύδας κλπ. Το σουρώνουμε χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι και στην συνέχεια σερβίρεται σε ποτήρια /κούπες.
Στην Αμερική υπάρχει και παραλλαγή του μασάλα τσαγιού, όπου σερβίρεται κρύο με παγωτό, ενώ στο Ιράν το τσάι με μπαχαρικά παρασκευάζεται σε νερό (χωρίς γάλα)


 fytokomia.gr