Σαφράν: οι ευεργετικές του ιδιότητες
Ο
κρόκος Κοζάνης το γνωστό μας σαφράν, είναι γνωστός από τη Μεσόγειο
μέχρι τις Ινδίες από τα πανάρχαια χρόνια. Ο μύθος λέει ότι το φυτό με
το όμορφο αυτό χρώμα, δημιουργήθηκε από τις σταγόνες από το αίμα του
Κρόκου που τον τραυμάτισε ο Ερμής. Το φυτό Crocus Sativus είναι γνωστό
στην Ελλάδα από την εποχή του
Μινωικού πολιτισμού, και στην Κρήτη
καλλιεργούσαν και χρησιμοποιούσαν το μπαχαρικό αυτό συστηματικά, μέχρι
και τον προηγούμενο αιώνα.Σε πολλές εποχές η ζαφορά άξιζε περισσότερο από το βάρος της σε χρυσάφι, ακόμη δε και σήμερα είναι ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο.
Ξεχωρίζει για την εξαιρετική θρεπτική του αξία, καθώς περιέχει τα καροτενοειδή κροκίνη και κροκετίνη, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και της σύγχρονης ιατρικής για τον κρόκο.
Η συστηματική χρήση του σαφράν σχετίζεται με:
• ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες (επηρεάζοντας τη δραστηριότητα της σεροτονίνης του εγκεφάλου)
• βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και ιδιαίτερα τη μνήμη (στην Ιαπωνία κυκλοφορεί ήδη επίσημα σχετικό σκεύασμα)
• ενισχύει τη διαδικασία της πέψης
Γιατρικό για το Αλτσχάιμερ ο κρόκος Κοζάνης
Το σαφράν είναι γνωστό και για την αντιοξειδωτική του δράση Σε φυσικό «όπλο» στη μάχη κατά της άνοιας αναδεικνύεται ο κρόκος ή σαφράν.
Επιστημονικές έρευνες έδειξαν την ευεργετική επίδραση του φυτού, που καλλιεργείται ευρέως στην περιοχή της Κοζάνης, στην αντιμετώπιση των δύο κυριότερων μορφών άνοιας, της αγγειακής και του Αλτσχάιμερ. Oπως αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, αιματολόγος, Ζ. Σινάκος, στην εισήγησή του στο πλαίσιο του 7ου Πανελλήνιου Ιατρικού Διεπιστημονικού Συνεδρίου Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, έρευνες του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης έδειξαν πως ο κρόκος ασκεί στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ δράση ανάλογη της γαλανταμίνης, δηλαδή της φαρμακευτικής ουσίας που χρησιμοποιείται σήμερα για τη νόσο.
Παράλληλα, μελέτη που έγινε στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με το Θεαγένειο Νοσοκομείο, έδειξε πως τα παράγωγα του κρόκου αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου, της ακετυλοχολιστεράσης, το οποίο σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Εξάλλου, το φυτό, που είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση, φαίνεται πως έχει θετική επίδραση και στους ασθενείς με αγγειακή ή «μικροεμφραγματική» άνοια, η οποία σε υψηλό ποσοστό οφείλεται στο οξειδωτικό στρες και επηρεάζεται από την αθηροσκληρωτική κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου.
Εφαρμογή
«Επειδή ο κρόκος έχει βρεθεί ότι ασκεί γενικότερα μια αντιθρομβωτική δράση, περιμένουμε ότι θα έχει ευνοϊκή δράση και στην αγγειακή άνοια. Νομίζω ότι ο κρόκος μπορεί να έχει μια πρακτική εφαρμογή στη βελτίωση της κατάστασης των αρρώστων που πάσχουν από αγγειακή άνοια ή Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο κ. Σινάκος στο περιθώριο του συνεδρίου.
Φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ο κρόκος αποτελεί αντικείμενο συστηματικής έρευνας τα τελευταία χρόνια. Οι μέχρι σήμερα σχετικές παρατηρήσεις αναφέρονται κυρίως στην ευνοϊκή επίδρασή του στη θρόμβωση, στον καρκίνο και στις διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Το σαφράν είναι γνωστό και για την αντιοξειδωτική του δράση Σε φυσικό «όπλο» στη μάχη κατά της άνοιας αναδεικνύεται ο κρόκος ή σαφράν.
Επιστημονικές έρευνες έδειξαν την ευεργετική επίδραση του φυτού, που καλλιεργείται ευρέως στην περιοχή της Κοζάνης, στην αντιμετώπιση των δύο κυριότερων μορφών άνοιας, της αγγειακής και του Αλτσχάιμερ. Oπως αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, αιματολόγος, Ζ. Σινάκος, στην εισήγησή του στο πλαίσιο του 7ου Πανελλήνιου Ιατρικού Διεπιστημονικού Συνεδρίου Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, έρευνες του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης έδειξαν πως ο κρόκος ασκεί στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ δράση ανάλογη της γαλανταμίνης, δηλαδή της φαρμακευτικής ουσίας που χρησιμοποιείται σήμερα για τη νόσο.
Παράλληλα, μελέτη που έγινε στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με το Θεαγένειο Νοσοκομείο, έδειξε πως τα παράγωγα του κρόκου αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου, της ακετυλοχολιστεράσης, το οποίο σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Εξάλλου, το φυτό, που είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση, φαίνεται πως έχει θετική επίδραση και στους ασθενείς με αγγειακή ή «μικροεμφραγματική» άνοια, η οποία σε υψηλό ποσοστό οφείλεται στο οξειδωτικό στρες και επηρεάζεται από την αθηροσκληρωτική κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου.
Εφαρμογή
«Επειδή ο κρόκος έχει βρεθεί ότι ασκεί γενικότερα μια αντιθρομβωτική δράση, περιμένουμε ότι θα έχει ευνοϊκή δράση και στην αγγειακή άνοια. Νομίζω ότι ο κρόκος μπορεί να έχει μια πρακτική εφαρμογή στη βελτίωση της κατάστασης των αρρώστων που πάσχουν από αγγειακή άνοια ή Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο κ. Σινάκος στο περιθώριο του συνεδρίου.
Φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ο κρόκος αποτελεί αντικείμενο συστηματικής έρευνας τα τελευταία χρόνια. Οι μέχρι σήμερα σχετικές παρατηρήσεις αναφέρονται κυρίως στην ευνοϊκή επίδρασή του στη θρόμβωση, στον καρκίνο και στις διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Χρήση
Μπορεί να προστεθεί πρακτικά σε όλα τα
βραστά φαγητά (ειδικά στις σούπες) και στο ρύζι, χαρίζοντας γεύση και
ένα ζωηρό κίτρινο χρώμα.
fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα