Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Κατσικάκι με μαστίχα

Κατσικάκι με μαστίχα
Κατσικάκι σιγοψημένο με μαστίχα! Ένα απόλυτα καλοκαιρινό πιάτο (τη συνταγή μας την έδωσε η ένωση μαστιχοπαραγωγών), όπου η χρήση της Μαστίχας δεν καλύπτεται από τις έντονες γεύσεις αλλά προφέρει στο πιάτο μια φινετσάτη και δροσερή γευστική πλευρά.


Υλικά:
-1κιλό Κατσικάκι
-10γρ κρυστάλλους μαστίχας
-½ φλιτζάνι λάδι
-2 φύλλα δάφνης
-2 σκελίδες σκόρδο
-κύμινο
-60ml χυμό τομάτας
-½ κουταλιά πάστα τομάτας
-½ φλιτζάνι νερό
-2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο
-1 κ. ντοματίνια
-2 κρεμμύδια
-2 κοτσάνια σέλινο
-2 μέτρια καρότα
-200gr ξινό τραχανά
-αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση: 
Μαρινάρουμε το κρέας από την προηγούμενη μέρα, μαζί με τους κρυστάλλους της ματίχας, το μισό ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, μία σκελίδα σκόρδου και τους σπόρους κύμινου. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μία μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και την πάστα ντομάτας. Προσθέτουμε το νερό, το ζωμό, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα καρότα και τα ντοματίνια. Τα αφήνουμε να βράσουν, κατεβάζουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με το καπάκι και τα σιγοβράζουμε για 2-3 ώρες, προσθέτοντας περισσότερο νερό εάν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Θα πρέπει να υπάρχουν συνέχεια στην κατσαρόλα τουλάχιστον 5-6 φλιτζάνια υγρού. Όταν το κρέας είναι τρυφερό, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βγάζουμε το κρέας με μία τρυπητή κουτάλα και σουρώνουμε τα υγρά της κατσαρόλας μέσα από ένα σινουά ή ένα λεπτό σουρωτήρι. Ρίχνουμε το μισό από το υγρό που μόλις σουρώσαμε (περίπου 3 φλιτζάνια), σε ένα άλλο τηγάνι. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και προσθέτουμε τον τραχανά. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει και ανακατεύουμε συνεχώς για 10-14 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε το υπόλοιπο υγρό που έχουμε σουρώσει πάλι στην πρώτη κατσαρόλα, μαζί με το κρέας. Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι  και τη σκόνη Μαστίχας Χίου. Σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί η σάλτσα και να γίνει πιο παχύρρευστη για 10 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε το κρέας πάνω από τον τραχανά και περιχύνουμε με λίγες σταγόνες ωμού ελαιόλαδου.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ


athinorama.gr/fytokomia.gr