Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών

Eσπασαν τα κοντέρ οι αφίξεις και τον Ιούλιο. Hρθαν 192.000 περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου οι αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 584.957 άτομα σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012.
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών
Μάλιστα οι αεροπορικές αφίξεις «έσπασαν» και το ρεκόρ του 2011....

-χρονιά που είχαμε 16,5 εκ. τουρίστες-, καθώς ήταν αυξημένες κατά 414.462 επιβάτες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ (από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας), η εικόνα έχει ως εξής: Τον Ιούλιο οι αεροπορικές αφίξεις σημείωσαν άνοδο 8,55% με 2,44 εκ. τουρίστες.
Στο επτάμηνο έχουμε συνολική αύξηση αεροπορικών αφίξεων κατά 9,3% με 6.887.532 αφίξεις, έναντι 6.302.575 το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς, ενδέχεται να καταρριφθεί και ο στόχος των 17 εκ. αφίξεων, καθώς, όπως λένε, οι μέχρι τώρα αφίξεις έσπασαν το καλύτερο προηγούμενο ρεκόρ -που ήταν το 7μηνο του 2011-, αφού ήδη φέτος έχουμε 414.462 περισσότερες αεροπορικές αφίξεις.
Ενώ, όμως, υπάρχει πλημμύρα από ξένους τουρίστες, η απουσία των Ελλήνων είναι αισθητή, περισσότερο από ποτέ.

Φιλοξενία
Ο εσωτερικός τουρισμός βρίσκεται σε κατάσταση βαθιάς κατάψυξης και όσοι έχουν τη δυνατότητα για διακοπές της μίας βδομάδας προτίμησαν να φιλοξενηθούν σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών
Η πλειονότητα των Ελλήνων τουριστών (με εξαίρεση όσους κατάγονται από νησιά) προτίμησαν για τις διακοπές τους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, με προτίμηση στην Πελοπόννησο και τη Μαγνησία.
Η μετακίνηση προς τα νησιά είναι απαγορευτική για το πορτοφόλι της σημερινής ελληνικής οικογένειας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (οικογένεια με 1 παιδί + ΙΧ) είναι υψηλότερα από το κόστος διαμονής. Κατά μέσο όρο τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, προς Κρήτη, Ρόδο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο, για μία οικογένεια ξεπερνούν τα 400 ευρώ, όταν υπάρχουν προσφορές για διαμονή με 40 ευρώ σε τρίκλινο με πρωινό, που σημαίνει μόλις 240 ευρώ κόστος διαμονής.
Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το εξής: Οι tour operators αγόρασαν τα ελληνικά πακέτα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Μάλιστα οι Ελληνες ξενοδόχοι, φοβούμενοι μην μείνουν άδειοι, έδωσαν πρόσθετες εκπτώσεις 20% τον περασμένο Μάρτιο. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ότι από τον Ιούνιο όλες οι μεγάλες μονάδες έχουν πληρότητες 100%, όμως όταν κάνουν ταμείο τα έσοδά τους θα είναι χαμηλότερα.
Παράλληλα, οι πολύ χαμηλές τιμές των πακέτων προσέλκυσαν τουρίστες μεσαίας και χαμηλής οικονομικής επιφάνειας. Και αυτό σημαίνει ότι γεμίσαμε με «all inclusive» τουρίστες που προτιμούν να μένουν «κλεισμένοι» στα ξενοδοχεία. Μάλιστα, οι τουριστικοί φορείς εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την πορεία των τουριστικών εσόδων, τα οποία μετά βίας θα φτάσουν τα 11 δισ. ευρώ. Και. όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, το ζητούμενο δεν είναι το ρεκόρ στις αφίξεις, αλλά το ρεκόρ στα έσοδα.
ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
«Μαγνήτης» η τιμή
«Η τιμή έχει αποτελέσει το βασικό εργαλείο μάρκετινγκ για την προσέλκυση αφίξεων από το 2009 και μετά», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος και συνεχίζει:
«Αυτό εν μέρει είναι απόλυτα κατανοητό δεδομένης της κατάστασης της χώρας την τελευταία 3ετία, από την άλλη όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί έναν πολύ επιθυμητό προορισμό, ειδικά για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες και με δεδομένη τη γενικότερη αναταραχή στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου -που αποτελούν και βασικούς μας ανταγωνιστές-, ήρθε η ώρα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, που υπεραποδίδουν, οι επιχειρηματίες να σκεφτούν αναπροσαρμογή των τιμών προς τα πάνω για το 2014.
«Τιμολογιακά είμαστε σε οριακό σημείο και η διατήρηση των τιμών σε αυτό το επίπεδο εγκυμονεί κινδύνους για τη διατήρηση υψηλής ποιότητας παροχής υπηρεσιών».
Εφη Καραγεώργου
 
 
 
 
efikar@pegasus.gr/i-diadromi.gr
,