Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Ψωμί πολύσπορο

Νόστιμο, σπιτικό πολύσπορο ψωμί. Και θα μυρίσει όμορφα το σπίτι!

Υλικά (για μια μεγάλη φραντζόλα)
-300 γραμμ. (1¼ φλιτζ.) κρύο νερό
-20 γραμμ. (2 κ.σ.) σουσάμι
-20 γραμμ. (2 κ.σ.) λιναρόσπορο
-20 γραμμ. (2 κ.σ.) φαγόπυρο σε κόκκους ή καβουρδισμένο(σε καταστήματα με βιολογικά και σε μεγάλα σουπερμάρκετ)
-20 γραμμ. (2 κ.σ.) ηλιόσπορους, ελαφρά καβουρδισμένους (προαιρετικά)
-500 γραμμ. (4 φλιτζ.) αλεύρι ολικής αλέσεως
-10 γραμμ. (2 κ.γ.) αλάτι
-8 γραμμ. νωπή μαγιά ή 4 γραμμ. (1¼ κ.γ.) ξηρή μαγιά
-80 γραμμ. (⅓ φλιτζ.) χλιαρό νερό


Εκτέλεση
1. Ρίχνετε το κρύο νερό και τους σπόρους σε μπολ και ανακατεύετε. Αυτό είναι το υγρό μείγμα. Το σκεπάζετε με ένα μικρότερο, αναποδογυρισμένο μπολ. Το αφήνετε σε δροσερό σημείο αποβραδίς.
2. Την επόμενη μέρα, βγάζετε το υγρό μείγμα από το ψυγείο. Χρησιμοποιείτε το μικρότερο μπολ για να αναμείξετε το αλεύρι και το αλάτι. Αυτό είναι το ξηρό μείγμα.
3. Ρίχνετε τη μαγιά σε μικρό μπολ. Προσθέτετε το χλιαρό νερό και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.
4. Αναμειγνύετε το μείγμα μαγιάς με το υγρό μείγμα, κατόπιν προσθέτετε το ξηρό μείγμα και το ζυμώνετε με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Σκεπάζετε με το μικρότερο μπολ όπου ετοιμάσατε το ξηρό μείγμα. Το αφήνετε κατά μέρος για 10'.
5. Μετά από 10', η ζύμη είναι έτοιμη για ζύμωμα. Αφήνοντάς την στο μπολ, τραβάτε τη ζύμη από την άκρη και τη διπλώνετε στο κέντρο. Περιστρέφετε το μπολ και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία σε άλλο μέρος της ζύμης. Επαναλαμβάνετε 8 φορές. Όλη η διαδικασία πρέπει να πάρει 10'' και η ζύμη θα αρχίσει να σφίγγει.
6. Ξανασκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε κατά μέρος για 10'.
7. Επαναλαμβάνετε τα Βήματα 5 και 6 δύο φορές, μετά ξανά το Βήμα 5. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.
8. Χτυπάτε τη ζύμη με τις γροθιές.
9. Αλευρώνετε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας. Τοποθετείτε τη ζύμη στην επιφάνεια. Διπλώνετε τη μία άκρη της ζύμης στο κέντρο. Διπλώνετε την απέναντι άκρη στο κέντρο.
10. Τώρα τυλίγετε τη ζύμη σε ρολό περίπου δύο φορές το μήκος του ταψιού.
11. Πλάθετε το ρολό σε αναποδογυρισμένο «υ».
12. Πλέκετε τα 2 κορδόνια μαζί, μετά τοποθετείτε τη ζύμη στο προετοιμασμένο ταψί.
13. Πασπαλίζετε το ψωμί με λίγο αλεύρι. Το σκεπάζετε και το αφήνετε να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 45'.
14. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 240° C. Τοποθετείτε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου. Γεμίζετε ένα φλιτζάνι με νερό και το αφήνετε κατά μέρος.
15. Τοποθετείτε το φουσκωμένο ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο. Ρίχνετε το φλιτζάνι νερό στο ζεστό ταψί και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220° C. Ψήνετε το ψωμί περίπου για 30' ή μέχρι να ροδίσει.


elle.gr/ fytokomia.gr