Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

4+1 νόστιμοι τρόποι να απολαύσετε το χοιρινό

Το χοιρινό είναι από τα είδη κρέατος που καταναλώνουμε αρκετά συχνά. Είτε σε μορφή ψητής μπριζόλας, είτε στην κατσαρόλα, ακόμα και στον φούρνο. Ας δούμε όμως, 5 τρόπους για να το απολαύσουμε στην απόλυτη γευστική του μορφή.


Το χοιρινό κρέας είναι αλήθεια ότι δεν είναι τόσο αλμυρό όσο το μοσχαρίσιο, ενώ είναι ελαφρώς πιο γλυκό από αυτό. Μερικές πινελιές λοιπόν, όπως ο γλυκάνισος, το λευκό πιπέρι και τα καραμελωμένα κρεμμύδια, μπορούν να δώσουν βάθος στη γεύση του κρέατος και να το νοστιμίσουν ακόμα περισσότερο.
Χοιρινό με μπέικον

Το μπέικον είναι ένα αγαπημένο έδεσμα που προέρχεται από χοιρινό κρέας. Είναι αρκετά λιπαρό κομμάτι κι εμπλουτίζει τη γεύση του χοιρινού κρέατος, όταν συνδυάζεται μαζί του. Αποτελεί επίσης, τη βάση για το English breakfast και είναι άψογο συνοδευτικό για τα τηγανητά μας αυγά. Στη Γαλλία συνηθίζουν να συνδυάζουν το καπνιστό χοιρινό κρέας με μπέικον και άλλα αλλαντικά, μαζί με πατάτες και λουκάνικα και το ονομάζουν «choucroute garnie». Από την άλλη, ο συνδυασμός χοιρινής ωμοπλάτης και ισπανικού λουκάνικου chorizo κι όλα αυτά μέσα σε μια παχύρρευστη φασολάδα, είναι η λεγόμενη fabada που λατρεύεται στην Αστούρια της βόρειας Ισπανίας. Επιπλέον, μια αγαπημένη ιρλανδική κλασική κρεατόπιτα, η Steak and Guinness pie, γίνεται με χοιρινό, μπέικον, κρεμμύδια και μαύρη μπίρα. Το μπέικον κι εδώ ενισχύει τη γεύση του χοιρινού και δίνει μια πιο πικάντικη πινελιά.
Χοιρινό με μοσχαρίσιο κρέας

Για να φτιάξουμε τα αγαπημένα μας κεφτεδάκια, χρειάζονται πάντα 2-3 είδη κιμά. Είναι συνηθισμένο να συνδυάζουμε χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά που δίνει μια ιδιαίτερα νόστιμη γεύση και κρατά τις ισορροπίες λιπαρού και γλυκού. Το ίδιο γίνεται και στα μπιφτέκια σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου χρησιμοποιούνται παραπάνω από ένα είδος κιμά, για περισσότερη νοστιμιά και καλύτερη υφή.
Χοιρινό με πράσο

Στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα το χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο, είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα. Έτσι δεν είναι τυχαίο που το πράσο έχει περίοπτη θέση και στην παραγωγή πολλών αλλαντικών. Διάσημα είναι τα λουκάνικα με πράσο, ενώ στη γαλλική charcuterie, δηλαδή στην παραγωγή αλλαντικών και εδεσμάτων όπως είναι η τερίνα, η ζελατίνη, το πατέ και άλλα, συνδυάζεται συχνά το χοιρινό με το πράσο. Το πράσο έχει μια γλυκιά γεύση που συνδυάζεται άψογα με την επίσης γλυκιά γεύση του χοιρινού και απελευθερώνει αρώματα που ταιριάζουν πολύ με το συγκεκριμένο κρέας. Την ίδια γλυκύτητα έχει και ο γλυκάνισος ή ο μάραθος, για αυτό πολλές φορές μπορείτε να προσθέσετε στο χοιρινό σας μερικά από αυτά τα αρωματικά.
Χοιρινό με κύμινο

Το κύμινο είναι ένα μπαχαρικό που ταιριάζει υπέροχα στο χοιρινό. Πολλές χώρες άλλωστε που φτιάχνουν παστό χοιρινό, το τυλίγουν σε μια στρώση από αλατοπίπερο και μπόλικο κύμινο. Έτσι γίνεται η ελληνική νησιωτική λούζα στις Κυκλάδες, η λούντζα στην Κύπρο, το αμερικανικό smoked ham, τα αγγλικά χοιρινά παϊδάκια ή το ιταλικό speck. Πασπαλίστε επίσης, το ψαρονέφρι ή τις μπριζόλες σας με μια μαρινάδα με μπόλικο κύμινο και άλλα μυρωδικά και αφήστε το κρέας να ποτίσει μέσα στη σάλτσα. Ιδανικά ανακατέψτε ένα κουταλάκι μέλι, 2 κουταλάκια κύμινο, λίγο κόκκινο κρασί, λίγο λάδι και ένα κουταλάκι ξύδι. Κατά το ψήσιμο μπορείτε να αλείφετε το κρέας σας με τη μαρινάδα για ένα ακόμα πιο ζουμερό αποτέλεσμα.
Χοιρινό με πατάτες

Το χοιρινό στον φούρνο με πατάτες, δεν είναι φυσικά μόνο ελληνικό προνόμιο. Στην Τοσκάνη αγαπούν πολύ να συνδυάζουν το χοιρινό τους μαζί με ψιλοκομμένα λουκάνικα Φρανκφούρτης, κόκκινη σάλτσα από κρασί και πατάτες. Από την άλλη, στο Περού έχουν την carapulcra, μια συνταγή με χοιρινό κρέας, με αποξηραμένη πατάτα, chili και φιστίκια που αποτελεί την περουβιανή εκδοχή μιας παραδοσιακής συνταγής των Άνδεων. Στην Κορέα επίσης, φτιάχνουν την σούπα gamjatang, στην οποία συνδυάζουν τη ραχοκοκαλιά του χοιρινού ή χοιρινά παϊδάκια με πατάτες και πικάντικα μπαχαρικά. Η ονομασία της σούπας προέρχεται από τη λέξη gamja που θα πει πατάτα, ενώ η σούπα αυτή σερβίρεται συχνά, αργά το βράδυ, μετά από κατανάλωση αλκοόλ και βοηθάει το στομάχι να επανέλθει.

  
click@Life