Όλη η αλήθεια για τις πιο συγκεχυμένες έννοιες της απώλειας βάρους
Κατακράτηση υγρών, λευκό λίπος, αρνητικές θερμίδες κ.λπ. Μήπως γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνουν όλες αυτές οι διατροφολογικές έννοιες; εκτός από το να χάσουμε κιλά, καλό είναι να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας.
Κατακράτηση υγρώνΘα έχετε ακούσει να λένε οι ειδικοί, ότι όταν χάνετε βάρος γρήγορα, στην ουσία χάνετε υγρά και όχι λίπος. Αυτό είναι αλήθεια και ο λόγος είναι ο εξής: όταν ανεβαίνετε στη ζυγαριά, αυτή δε μετρά μόνο το σωματικό λίπος και τους μυς, αλλά και τα οστά, τα όργανα, τα σωματικά υγρά, τα απόβλητα μέσα στο πεπτικό σας σύστημα που δεν έχετε αποβάλλει ακόμα και το γλυκογόνο, έναν πολυσακχαρίτη, που θεωρείται άμεσα διαθέσιμη και εύκολα εξαντλήσιμη μορφή ενέργειας.
Τα τελευταία τρία στοιχεία (υγρά, απόβλητα και γλυκογόνο), διακυμαίνονται και μπορούν να αλλάξουν γρήγορα και δραστικά ανάλογα με τη διατροφή. Για παράδειγμα, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες ή η αποφυγή όλων των υδατανθράκων, προκαλεί την απώλεια του γλυκογόνου και του νερού, που αποθηκεύεται με αυτό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύετε ακόμη και από αφυδάτωση.
Ωστόσο, μόλις δύο μικρά μπουκαλάκια νερό ζυγίζουν 1 λίτρο, με αποτέλεσμα αν τα καταναλώσετε πριν ζυγιστείτε, η ζυγαριά να δείχνει πιο πολλά κιλά ( ή γραμμάρια καλύτερα).
Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο τύποι λίπους: το λευκό και το καφέ. Το καφέ λίπος αιματώνεται και είναι γεμάτο με περισσότερα μιτοχόνδρια, τα μικροσκοπικά «στοιχεία» στο εσωτερικό των κυττάρων που καίνε θερμίδες.
Όταν γεννιέται ο άνθρωπος, έχει περισσότερο καφέ λίπος για να μπορέσει να διατηρηθεί ζεστός. Οι επιστήμονες πάντα πίστευαν ότι το καφέ λίπος μειώνεται με την ηλικία, αλλά πρόσφατα ανακάλυψαν ότι οι ενήλικες εξακολουθούν να έχουν καφέ λίπος, κάποιοι περισσότερο από άλλους, γεγονός που καθορίζει και την αντίδραση του οργανισμού στην καύση των θερμίδων.
Από την άλλη πλευρά, το «λευκό» λίπος είναι αυτό που παράγεται από τα λευκά λιποκύτταρα, τα οποία αποθηκεύουν ενέργεια και συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους.
Το ζήτημα δηλαδή στην απώλεια βάρους, είναι να μετατραπεί το λευκό (κακό) λίπος σε καφέ, προκειμένου να καίει περισσότερες θερμίδες. Τελευταίες έρευνες πάντως μιλούν και για ένα ακόμα είδος λίπους, το «μπεζ» το οποίο μοιάζει περισσότερο με το καφέ.
Τα τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες είναι εκείνα που προκαλούν το σώμα να καίει περισσότερες θερμίδες από ό, τι η ίδια η τροφή περιέχει. Σ’ αυτά ανήκουν τα λαχανικά (π.χ μαρούλι) αλλά και οι καυτερές πιπεριές ή το πράσινο τσάι.
Η αλήθεια είναι, ότι η έννοια των τροφίμων με αρνητικές θερμίδες έχει μία δόση ρεαλισμού, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι αν ξεκινήσετε να καταναλώνετε μόνο τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες θα οδηγηθείτε σε δραματική απώλεια βάρους.
Ένα από τα πιο σημαντικά τεχνάσματα για να αλλάξει…σχήμα το σώμα σας είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας. Δηλαδή: κάθε κιλό μυός καίει 14 θερμίδες την ημέρα, μεγάλο μέρος δε αυτού, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερη η μυϊκή μάζα, τόσο πιο «εύκολη» η απώλεια θερμίδων. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πιο δύσκολη η απώλεια κιλών, όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, επειδή δηλαδή μειώνεται η μυϊκή μάζα.
Η καφεΐνη καίει το λίπος (όμοια με την καυτερή πιπεριά, όπως προαναφέρθηκε στα τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες). Επίσης, το μαύρο και ιδιαίτερα το πράσινο τσάι βοηθούν σημαντικά στην καύση του λίπους. Αλλά υπάρχουν και επιπτώσεις: η υπερβολική καφεΐνη είναι εθιστική και μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.
Τα καφεϊνούχα ποτά, επίσης όπως τα αναψυκτικά ροφήματα και τα «ενεργειακά ποτά», προσθέτουν συχνά βάρος, ακόμη και αν είναι χωρίς ζάχαρη. Άρα αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αρκετά από τα «διαιτητικά» ροφήματα μπορεί στην ουσία να επιβαρύνουν τη δίαιτα και την υγεία σας, παρά να σας βοηθούν στην προσπάθεια της απώλειας βάρους.
Θερμιδική πυκνότητα είναι η απλή ιδέα, ότι ορισμένες τροφές έχουν πολλές θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ άλλες πολύ λίγες. Για παράδειγμα, για να καταναλώσετε 100 θερμίδες μαρούλι, θα πρέπει να φάτε τουλάχιστον έναν...κουβά μαρούλι.
Ενώ από την άλλη, μία κουταλιά της σούπας βούτυρο έχει τις ίδιες 100 θερμίδες. Μπορείτε να πάρετε περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων από δύο πορτοκάλια, ενάμισι μήλο ή το ένα τρίτο από ένα στήθος κοτόπουλου.
<< Αρχική σελίδα