Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Κοτόπουλο γεμιστό με σταφύλια και φρέσκα μυρωδικά

Πάρα πολύ νόστιμη και καλοκαιρινή αυτή η συνταγή, περιλαμβάνει τρία στάδια. Ένα μασαζάκι στο κοτόπουλο με ελαιόλαδο και θυμάρι, που γίνεται πριν το γεμίσουμε. Αυτό το κόλπο θα κάνει το στήθος του κοτόπουλου πολύ μαλακό και θα του δώσει μια υπέροχη μυρωδιά. Μπορείτε να το
εφαρμόζεται και σε άλλα συνταγές που κάνετε με ψητό κοτόπουλο. Όποιος δεν συμπαθεί το στήθος του κοτόπουλου ειδικά θα δοκιμάσει και θα εκπλαγεί με τη γεύση. Αν σας φαίνεται δύσκολο ή μπελαλίδικο μπορείτε να το παραλείψετε. Στο επόμενο βήμα γεμίζουμε το κοτόπουλο με τη γέμιση που έχουμε φτιάξει. Μπορείτε τη γέμιση να την έχετε φτιάξει από πολύ νωρίτερα, δεν παθαίνει τίποτα. Τέλος πριν φουρνίσετε το κοτοπουλάκι σας μπορείτε να το δέσετε για να έχει καλύτερη εμφάνιση στο τραπέζι και να ψηθεί πιο ομοιόμορφα. Αν πάλι η εμφάνιση δεν σας απασχολεί, παραλείψτε το κομμάτι αυτό και ψήστε το απλά βάζοντας το όπως είναι στο ταψί σας. Η ιδανική του συνοδεία είναι ένα ζεστός σπιτικός πουρές. Τα ζουμάκια του συγκεκριμένου φαγητού τον ζητούν απελπισμένα.







Για σαλάτα, πρασινάδες ότι βρείτε τούτη την εποχή, μαρούλι ρόκα ή λόλα. Όσο για το dressing της σαλάτας, θα απολαύσετε μια ευχάριστη έκπληξη. Ελαιόλαδο (1/4 φλυτζανιού), τριμμένο φρέσκο τζίντζερ (2 κουταλιές), ψιλοκομμένο σκόρδο (2 σκελίδες), χυμό λεμονιού (2 κουταλιές), αλάτι, πιπέρι και όλα σε ένα βαζάκι. Ανακινούμε το βαζάκι και έτοιμο. Μπορεί να το φτιάξετε και πολύ ώρα πριν και να το βάλετε στο ψυγείο. Λίγο πριν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, το ρίχνετε πάνω από τη σαλάτα σας. Ότι περισσέψει στο ψυγείο για επόμενη χρήση.

Υλικά (για 6 – 8 άτομα)
-κοτοπουλάκια  mignon (3 τεμάχια) ή ένα κοτόπουλο κατά προτίμηση βιολογικό (καθαρισμένα και πλυμένα καλά) 1500 – 1800γρ
-ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι
-ρίγανη φρέσκια 2 – 3 κουταλιές
-βούτυρο ή ελαιόλαδο 1 κουταλιά ή 2 ελαιόλαδο
-κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1
-φασκόμηλο φρέσκο ψιλοκομμένο 1 κουταλιά
-σκόρδο 2 μικρές σκελίδες
-μαϊντανός ψιλοκομμένος 2 – 3 κουταλιές
-ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί 100γρ
-ρώγες σταφυλιού χωρίς κουκούτσι 300γρ
-λευκό κρασί 1 ποτήρι καλά γεμάτο
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση       
-Βάζουμε το ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο σε ένα βαζάκι και προσθέτουμε τα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κλείνουμε καλά το βάζο και το κουνάμε να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
-Το βάζουμε στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ ή αν δεν έχουμε χρόνο στην κατάψυξη, μέχρι το ελαιόλαδο να πήξει και να γίνει μαλακό (σαν βούτυρο).
-Παίρνουμε τα κοτοπουλάκια μας τα βάζουμε σε ένα ταψί με την πλευρά του στήθους προς τα πάνω. Στο σημείο που είναι το στήθος του κοτόπουλου με το χέρι μας ξεχωρίζουμε το δέρμα του κοτόπουλου από το κρέας. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια τσεπούλα. Παίρνουμε το ελαιόλαδο που έχει παγώσει και αλείφουμε το μέρος του στήθους που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, ώστε να πάει παντού (φωτό). Κλείνουμε την τσεπούλα, βάζοντας το δέρμα στη θέση του πάνω στο στήθος.
-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
-Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά να λιώσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να γυαλίσει ανακατεύοντας που και πού.
-Στο μεταξύ παίρνουμε το μπαγιάτικο ψωμί και το κάνουμε ψίχουλα με τα χέρια. Αν θέλουμε πιο γρήγορα το βάζουμε σε ένα μιξεράκι να αλεστεί καλά ή το τρίβουμε στον τρίφτη του τυριού.
-Προσθέτουμε στο κρεμμύδι, το σκόρδο, το φασκόμηλο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για λίγο σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθούν και να βγουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τα ψίχουλα του ψωμιού και ανακατεύουμε για λίγο. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
-Προσθέτουμε τα μισά σταφύλια στη γέμιση με το ψωμάκι και ανακατεύουμε καλά.
-Γεμίζουμε με ένα κουτάλι το εσωτερικό του κοτόπουλου σιγά σιγά. Μόλις γεμίσει το κλείνουμε με δύο οδοντογλυφίδες. Δεν μας πειράζει να κλείσει τελείως. Γιατί η γέμιση μας δεν έχει φόβο να βγει έξω κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Δένουμε το κοτόπουλο μας με σπάγκο ψησίματος
-Αλείφουμε τα κοτόπουλα με το μίγμα ελαιόλαδου ρίγανης που μας περίσσεψε, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε και λίγο λευκό κρασί στο ταψί μας.
-Ψήνουμε αρχικά για 20 με 30 λεπτά στους 200°C. Συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180°C για μιάμιση με δύο ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του κοτόπουλου μας. Στη διάρκεια του ψησίματος περιχύνουμε τα κοτόπουλα με το λευκό κρασί (μία με δύο φορές). Πέντε λεπτά πριν κλείσουμε το φούρνο προσθέτουμε στο ταψί τα υπόλοιπα σταφύλια. Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε για λίγο το φαγητό μας μέσα να μελώσει.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ


 realfamilyfood.com/fytokomia.gr