Πώς να φτιάξετε τον τέλειο πουρέ πατάτας
Ο πουρές είναι το αγαπημένο φαγητό όλων των παιδιών, μετά τα τηγανιτά αυγά και το παγωτό. Και το καταλαβαίνετε όταν αρχίζουν να λιώνουν με το πιρούνι τους τις πατάτες από το μπριάμ…
Ο πουρές συνηθίζεται περισσότερο σαν συνοδευτικό, παρά σαν κυρίως πιάτο. Ιδανικά πρέπει να είναι βελούδινος, ελαφρύς, κρεμώδης και κάπως λιπαρός, «σχεδόν αμαρτωλός».
Μπορείτε να τον σερβίρετε σκέτο, γαρνιρισμένο με ποικίλες σάλτσες, να συνοδεύσετε άψογα το κοκκινιστό σας, να τον σερβίρετε όμορφα στημένο ή ακόμα και «κακοσχηματισμένο». Το θέμα είναι η γεύση του κι όσο νόστιμο κι αν βρίσκετε τον πουρέ του εμπορίου, σίγουρα αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον φρέσκο, αυθεντικό πουρέ από πραγματική πατάτα.
Επιλέξτε σωστά τις πατάτες
Το βράσιμο
Βράστε τις πατάτες ολόκληρες. Πολλές συνταγές προτείνουν να καθαρίζετε και να κόβετε σε κομμάτια τις πατάτες προτού τις βράσετε, αλλά είναι προτιμότερο να τις βράζετε ολόκληρες για να διατηρούν την υγρασία στο εσωτερικό τους. Οι πατάτες πρέπει να είναι πολύ βρασμένες πριν τις πολτοποιήσετε, οπότε μην φοβηθείτε το χρόνο βρασίματος. Στη συνέχεια, σουρώστε τις πολύ καλά και καθαρίστε τις από τη φλούδα.
Η πολτοποίηση
Ο τέλειος πουρές
1 κιλό πατάτες
2 λίτρα νερό για το βράσιμο
Λίγο αλάτι
200 γρ. γάλα
600 γρ. βούτυρο ανάλατο
Το επόμενο στάδιο, θέλει να βράσετε σε ένα φαρδύ τηγάνι, τη μισή ποσότητα από το γάλα και τη μισή ποσότητα από το βούτυρο της συνταγής. Λιώστε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μπλέντερ, αλλά προσοχή να μην το παρακάνετε και στραγγίξετε τη γλουτένη που περιέχουν. Ρίξτε τον πολτό μέσα στο βούτυρο και το γάλα που πρώτα θα έχετε ζεστάνει. Αν μάλιστα θέλετε, μπορείτε κατά τη διάρκεια της πολτοποίησης, να προσθέσετε μικρούς κύβους βουτύρου για να βοηθήσετε στην πολτοποίηση.
Τέλος, ανακατέψτε πολύ καλά. Μην ξεχάστε να προσθέσετε στον πουρέ και ό,τι αρωματικά σας κάνει κέφι.
click@Life
<< Αρχική σελίδα