Σιρόπι και λικέρ δυόσμου και μέντας
Ας
δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε σιρόπι και λικέρ από τον αρωματικό
δυόσμο. Ακριβώς τις ίδιες συνταγές ακολουθείτε για να κάνετε σιρόπι και
λικέρ μέντας. Το σιρόπι μπορείτε να το χρησιμοποιείτε σε διάφορα ποτά,
γλυκά και παγωτά. Δίνει υπέροχο άρωμα. Επίσης αν ξεμείνετε από φύλλα
δυόσμου ή μέντας, μπορείτε να το
προσθέσετε στο τσάι σας (χωρίς ζάχαρη)
και θα πάρει φανταστική γεύση.
Ας δούμε τις συνταγές:
Σιρόπι δυόσμου (μέντας)
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 1½ φλιτζάνι νερό,
1 φλιτζάνι ζάχαρη και
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο.
Tα σιγοβράζετε για 3 λεπτά περίπου.
Σουρώνετε το σιρόπι και το σερβίρετε με σόδα, τζιν και λεμόνι ή με αφρώδη οίνο.
Λικέρ Δυόσμου (μέντας)
Υλικά
3 – 4 ποτήρια τα φύλλα δυόσμου χωρίς κοτσάνια
½ λίτρο τσίπουρο
½ λίτρο ούζο
½ κιλό μαύρη ζάχαρη βιολογική ζάχαρη
2 μοσχοκάρυδα ολόκληρα
1 κομμάτι κανέλλα (να είναι αρωματική)
4 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
Εκτέλεση
-Καθαρίζουμε, ξεπλένουμε και στεγνώνουμε με πανάκι κουζίνας τα φύλλα του δυόσμου.
-Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς και το αφήνουμε για ένα 40 περίπου ημέρες στον ήλιο.
-Κάθε εβδομάδα ανακατεύουμε ελαφρά και κοιτάμε αν έχει λιώσει η ζάχαρη.
-Όταν περάσουν οι 40 ημέρες σουρώνουμε το περιεχόμενο του βάζου σε μία λεκάνη με ένα ψιλό τούλι και το περνάμε και δεύτερο χέρι με τούλι.
-Το βάζουμε σε ένα βάζο, από εκείνους τους παλιούς με τα πολύπλοκα σχέδια, για να είναι πιο όμορφο.
Τα λικέρ γίνονται για να συνοδεύσουν γλυκά, να σερβιριστούν ως χωνευτικά, να παντρευτούν με ορεκτικά, να εμπλουτίσουν ροφήματα, όπως το καφέ, το τσάι, την σοκολάτα, να αναδείξουν χυμούς, να δημιουργήσουν δροσιστικά κοκτέιλ, απλά όπως με ένα αφρώδες ή πιο πολύπλοκα και φυσικά να νοστιμεύσουν σάλτσες, να σβήσουν κρεατικά της κατσαρόλας, να φρεσκάρουν σαλάτες και να αποτελέσουν βάση για τη δημιουργία γλυκών.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 1½ φλιτζάνι νερό,
1 φλιτζάνι ζάχαρη και
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο.
Tα σιγοβράζετε για 3 λεπτά περίπου.
Σουρώνετε το σιρόπι και το σερβίρετε με σόδα, τζιν και λεμόνι ή με αφρώδη οίνο.
Λικέρ Δυόσμου (μέντας)
Υλικά
3 – 4 ποτήρια τα φύλλα δυόσμου χωρίς κοτσάνια
½ λίτρο τσίπουρο
½ λίτρο ούζο
½ κιλό μαύρη ζάχαρη βιολογική ζάχαρη
2 μοσχοκάρυδα ολόκληρα
1 κομμάτι κανέλλα (να είναι αρωματική)
4 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
Εκτέλεση
-Καθαρίζουμε, ξεπλένουμε και στεγνώνουμε με πανάκι κουζίνας τα φύλλα του δυόσμου.
-Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς και το αφήνουμε για ένα 40 περίπου ημέρες στον ήλιο.
-Κάθε εβδομάδα ανακατεύουμε ελαφρά και κοιτάμε αν έχει λιώσει η ζάχαρη.
-Όταν περάσουν οι 40 ημέρες σουρώνουμε το περιεχόμενο του βάζου σε μία λεκάνη με ένα ψιλό τούλι και το περνάμε και δεύτερο χέρι με τούλι.
-Το βάζουμε σε ένα βάζο, από εκείνους τους παλιούς με τα πολύπλοκα σχέδια, για να είναι πιο όμορφο.
Τα λικέρ γίνονται για να συνοδεύσουν γλυκά, να σερβιριστούν ως χωνευτικά, να παντρευτούν με ορεκτικά, να εμπλουτίσουν ροφήματα, όπως το καφέ, το τσάι, την σοκολάτα, να αναδείξουν χυμούς, να δημιουργήσουν δροσιστικά κοκτέιλ, απλά όπως με ένα αφρώδες ή πιο πολύπλοκα και φυσικά να νοστιμεύσουν σάλτσες, να σβήσουν κρεατικά της κατσαρόλας, να φρεσκάρουν σαλάτες και να αποτελέσουν βάση για τη δημιουργία γλυκών.
fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα