Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Αναγεννούν κύτταρα! Tέλος στις μεταμοσχεύσεις

Τέλος στην ανάγκη μεταμοσχεύσεων φιλοδοξεί να βάλει η ανακάλυψη Ισπανών ερευνητών, οι οποίοι βρήκαν τρόπο να αναγεννούν τα γερασμένα κύτταρα του οργανισμού.
Με τη νέα μέθοδο δεν θα υπάρχει λόγος αντικατάστασης των φθαρμένων οργάνων με άλλα νεότερα, αφού θα είναι δυνατή η αναγέννηση των ιδίων.
Η ανακάλυψη έρχεται από τα εργαστήρια του Ισπανικού Κέντρου Αντικαρκινικής Ερευνας.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να πάρουν ενήλικα κύτταρα και να τα επαναφέρουν στην αρχέγονη κατάστασή τους. Οπως εξήγησε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Μάνουελ Σεράνο, η έρευνα βασίστηκε στη μέθοδο Αναγεννητικής Ιατρικής που πρώτη εισήγαγε η Γιαπωνέζα Σίνια Γιαμανάκα, η οποία βραβεύτηκε γι' αυτήν με Νόμπελ Ιατρικής το 2012.
Ο λόγος για ένα κοκτέιλ τεσσάρων γονιδίων (Oct4, Sox2, Klf4 και c-Myc), το οποίο έχει την ικανότητα να γυρίζει τον χρόνο πίσω στα κύτταρα.

Το σημαντικό επίτευγμα των Ισπανών ήταν ότι κατάφεραν να αναπτύξουν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία περιείχαν τα εν λόγω τέσσερα γονίδια σε συγκεκριμένα όργανα και ιστούς τους.
Αφού ενεργοποίησαν τα γονίδια με τη βοήθεια μιας αντιβιοτικής ουσίας, παρατήρησαν ότι ορισμένα ενήλικα κύτταρα ιστών και οργάνων, όπως αυτά των νεφρών και του στομάχου, επιβράδυναν την εξελικτική τους ανάπτυξη και άρχισαν να πραγματοποιούν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, μέχρι που επανήλθαν στη μορφή των βλαστοκυττάρων!

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μάλιστα ότι τα βλαστοκύτταρα αυτά, τα οποία δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό του οργανισμού, είχαν την ικανότητα να διαφοροποιηθούν σε μεγαλύτερο εύρος σε σχέση με τα αντίστοιχα που αναπτύχθηκαν στους εργαστηριακούς σωλήνες.
Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Ισπανοί επιστήμονες στην επιθεώρηση «Nature», τα κύτταρα έγιναν «παντοδύναμα» και έφτασαν να έχουν τα χαρακτηριστικά που έχουν τα βλαστοκύτταρα στα ανθρώπινα έμβρυα στο τρίτο μόλις 24ωρο της ανάπτυξής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο πρώιμα βλαστοκύτταρα δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν μέχρι σήμερα οι μελετητές στα εργαστήρια.

Οι επιστήμονες θα πρέπει τώρα να αναπτύξουν ένα σύστημα από «διακόπτες», με τους οποίους θα μπορούν να «ανάβουν» ή να «σβήνουν» τη διαδικασία παραγωγής παντοδύναμων κυττάρων σε συγκεκριμένα όργανα και ιστούς του σώματος, καθώς μέχρι στιγμής πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη διαδικασία.
 
 
 
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ
.i-diadromi.gr