Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Wasabi: περιγραφή και ιδιότητες



Wasabi: περιγραφή και ιδιότητες
Γνωρίζετε το wasabi; Η παγκόσμια αγορά «γεύσεων» έχει αρκετές επιρροές από την Άπω Ανατολή. Μια από τις πιο διαδεδομένες Ιαπωνικές «συνήθειες» λοιπόν είναι η χρήση του wasabi. Πράσινο, πικάντικο, περίεργο.... τι είναι τέλος πάντων το wasabi, που σιγά-σιγά ενσωματώνεται όλο και
περισσότερο στην Ευρωπαϊκή κουζίνα;

Το wasabi είναι φυτό της ίδιας οικογένειας με το horshradish (χρένο) και γι' αυτό κάπου-κάπου αναφέρεται και ως Japanese Horshradish. Η ρίζα του στην ουσία έχει αυτήν την ισχυρή και πικάντικη γεύση. Το βρίσκουμε και ως ρίζα, αλλά πιο συχνά επεξεργασμένο σε ημίρρευστη κατάσταση, είτε ήδη συνδυασμένο με άλλα -συνήθως ανατολίτικης προέλευσης- μπαχαρικά.

Είναι εξαιρετικά θρεπτικό στοιχείο (100 gr wasabi αποδίδουν 109 θερμίδες και μόνον 0,63 gr λιπαρά) και οι Ιάπωνες που το πρωτοχρησιμοποίησαν, το συνδυάζουν κατά κόρον με το σούσι και τα θαλασσινά τους, ενώ η "μόδα" του wasabi έχει φθάσει και στις ΗΠΑ, όπου διάσημα sandwitches περιέχουν wasabi cream.

Στην Ευρώπη σχεδόν 100% συνδυάζεται με τα ψαρικά, είτε μόνο του είτε σε κάποιον συνδυασμό, όπως με το ginger, σαν σάλτσα ή σαν dressing, αφού είναι πολύ συχνή η χρήση του σε σαλάτες με βάση το λάχανο, όπως η κόσλο.

Top news είναι η εμφάνιση προ μηνός στην αγορά μαγιονέζας μe βάση το wasabi! Καταπράσινη, πικάντικη, νόστιμη δεν ξέρεις που να την πρωτοχρησιμοποιήσεις! Η αλήθεια είναι όμως ότι συνδυάζεται εύκολα και δίνει μια εκρηκτική πινελιά στο πιάτο σας!


fytokomia.gr