Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Κολπική μαρμαρυγή: 8 μύθοι που ακόμη πιστεύουμε

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία ακανόνιστη ταχυκαρδία και η πιο συχνή μoρφή καρδιακής αρρυθμίας. Στην ουσία, πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας δυσλειτουργίας στο «ηλεκτρικό σύστημα» της καρδιάς. Παρόλο που είναι μια συχνή πάθηση, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις, που ακόμα πιστεύουμε.


Τα επεισόδια της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να έρχονται και να φεύγουν ενώ υπάρχουν και άτομα που παρουσιάζουν χρόνια κολπική μαρμαρυγή. Αν και η ίδια συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή, είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που μερικές φορές απαιτεί επείγουσα θεραπεία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη καρδιακή αρρυθμία, αν σκεφθεί κάνεις ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι πάσχουν από αυτήν στην Ελλάδα. Η συχνότητα δε αυξάνεται στο 4% σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών και στο 7% σε ηλικίες άνω των 70. Ποιες είναι οι παρανοήσεις που έχουμε αναφορικά με την καρδιακή αυτή συνθήκη;
1ος μύθος: Μόνο οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν κολπική μαρμαρυγή
Ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός δεν αφορά μόνο στους ηλικιωμένους. Στην πραγματικότητα, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι αλήθεια ότι πιο συχνά το φαινόμενο παρουσιάζεται όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος. Ωστόσο, η ηλικία έρχεται σε δευτερεύοντα ρόλο στην περίπτωση που πάσχετε από άλλες καρδιακές παθήσεις, πνευμονοπάθεια ή υπέρταση, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος της κολπικής μαρμαρυγής.

2ος μύθος: Εάν υποστείτε κολπική μαρμαρυγή, θα το νιώσετε
Η αλήθεια είναι ότι ίσως τη νιώσετε, ίσως πάλι όχι. Πολλοί άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή περιγράφουν συμπτώματα όπως αίσθημα ταχυπαλμίας ή ξαφνικά φτερουγίσματα στο στήθος. Άλλοι αναφέρουν ότι αισθάνονται ζάλη, λιποθυμία, ξαφνική κούραση ή ό,τι τους «κόβετε» η ανάσα. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, όπου δε μπορεί ο ασθενής να γνωρίζει εάν έχει κολπική μαρμαρυγή μέχρι να το καταλάβει ο γιατρός, έπειτα από συγκεκριμένες εξετάσεις.
3ος μύθος: Ένα ή δύο επεισόδια δεν είναι ανησυχητικά
Η υποκείμενη αιτία της κολπικής μαρμαρυγής δεν υποχωρεί χωρίς θεραπεία, η οποία μάλιστα διαρκεί μια ζωή. Όμως, τα συμπτώματά σας μπορεί να έρχονται και να φεύγουν. Αυτά τα επεισόδια ονομάζονται σποραδικές συνθήκες παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής. Τα συμπτώματα διαφέρουν πάρα πολύ και μπορεί να είναι από ήπια έως πολύ σοβαρά, αλλά σπάνια διαρκούν περισσότερο από μία ημέρα.
Υπάρχουν διάφοροι «τύποι» κολπικής μαρμαρυγής εκτός από την παροξυσμική. Η εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή, όπου τα επεισόδια διαρκούν περισσότερο από 7 ημέρες ή σταματά, είτε με φαρμακοθεραπεία ή ηλεκτρική ανάταξη, η χρονία εμμένουσα, όταν δηλαδή διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο με τα χαρακτηριστικά της εμμένουσας μορφής και η μόνιμη ή χρόνια όπου αποτελεί το μόνιμο καρδιακό ρυθμό.

4ος μύθος: Οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή δε θα πρέπει να ασκούνται
Οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή αποφεύγουν το γυμναστήριο, επειδή φοβούνται ότι η άσκηση θα αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό τους, όχι επειδή δεν πρέπει να γυμνάζονται. Αντίθετα, η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς βοηθά να έχετε ποιοτικό ύπνο, να διατηρείτε ένα υγιές βάρος και να διαχειρίζεστε το άγχος. Αλλά φυσικά, πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μιλήσετε με τον γιατρό σας για την κατάλληλη θεραπεία και άσκηση που θα ακολουθείτε, ενώ εάν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, αποφύγετε τις δραστηριότητες, όπου είναι πιθανότερο να τρυαματιστείτε.
5ος μύθος: Μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά εάν δεν έχετε συμπτώματα
Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να σταματήσετε την αγωγή που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός σας, στην περίπτωση που θεωρήσετε ότι τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής έχουν υποχωρήσει. Τα φάρμακα αυτά επικεντρώνονται στην πρόληψη και τη θεραπεία θρόμβων στο αίμα, που μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας, να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν έχετε προβλήματα με τα φάρμακά σας ή αν αναρωτιέστε, εάν χρειάζεται να τα παίρνετε ακόμα και χωρίς συμπτώματα. Σε καμία περίπτωση ωστόσο, μη σταματήσετε μόνοι σας την αγωγή.

6ος μύθος: Η κολπική μαρμαρυγή είναι απειλητική για τη ζωή
Μπορεί να είναι τρομερά τρομακτικό όταν η καρδιά σας χτυπά σε ένα χαοτικό ρυθμό, αλλά τα καλά νέα είναι ότι η κολπική μαρμαρυγή συνήθως δεν είναι μια θανατηφόρα κατάσταση. Εάν βέβαια, αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο, καταστάσεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες.
Γι 'αυτό θα πρέπει να συνεργαστείτε στενά με το γιατρό σας, ώστε να θέσετε υπό έλεγχο την κολπική μαρμαρυγή, η οποία συνήθως δεν έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα της ζωής σας.
7ος μύθος: Δε χρειάζεται να αλλάξετε συνήθειες
Ένα περιστασιακό αλκοολούχο ποτό πιθανότατα δεν θα επιβαρύνει την κατάστασή σας, αλλά η συχνή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Ακόμη και η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει τον ακανόνιστο αυτό ρυθμό στην καρδιά σας. Συζητήστε με το γιατρό σας για τις υγιεινότερες επιλογές ενός τρόπου ζωής που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και να αποτρέψει μελλοντικά επεισόδια ταχυκαρδίας.
8ος μύθος: Αν η κατάλυση δεν λειτουργήσει την πρώτη φορά, ποτέ δεν θα λειτουργήσει
Η κατάλυση (ablation) είναι επεμβατική θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός εισάγει έναν καθετήρα στο χέρι ή στη βουβωνική χώρα του ασθενούς, προκειμένου να καταστρέψει τον ιστό, που του προκαλεί κολπική μαρμαρυγή, με τη βοήθεια της θερμότητας που δημιουργεί από τον καθετήρα.
Μερικές φορές, μια κατάλυση δε μπορεί να διορθώσει πλήρως το πρόβλημα την πρώτη φορά και ίσως χρειαστεί να το επαναλάβετε. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι αν δεν πετύχει την πρώτη φορά, δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Ρωτήστε το γιατρό σας, για να μάθετε πιο εμπεριστατωμένα τα ποσοστά επιτυχίας της κατάλυσης, αλλά και άλλες θεραπευτικές μεθόδους για την κολπική μαρμαρυγή.

click@Life