Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Παρτέρια με θαμνώδεις τριανταφυλλιές

Στις πιο πολλές περιπτώσεις οι τριανταφυλλιές φυτεύονται σε παρτέρια. Φυτεύονται σε ομάδες και φαίνονται σαν χρωματιστές τούφες πάνω στο έδαφος (νησίδες). Το παρτέρι  επίσης πρέπει να δείχνει συμπαγές και να μην ξεχωρίζουν τα φυτά μεταξύ τους. Μ' αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε και
τα πολλά αγριόχορτα ανάμεσα στα φυτά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να συνθέσουμε ένα όμορφο παρτέρι με τριανταφυλλιές και φυσικά αυτό εξαρτάται από  το γούστο του καθενός και από το χώρο που διαθέτει.

• Αν θέλουμε να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο παρτέρι, κάτι σαν ανθισμένη τούφα τότε χρησιμοποιούμε μία μόνο ποικιλία, οι πολλές ανακατωμένες ποικιλίες δεν θα δώσουν αξιόλογο αποτέλεσμα.
• Σε μεγάλα παρτέρια μπορούμε να φυτέψουμε 2 ή περισσότερες ποικιλίες αλλά ξεχωριστά τη μία από την άλλη. Σε πολλές περιπτώσεις πετυχαίνουμε ένα ανάγλυφο αποτέλεσμα φυτεύοντας την πιο ψηλή στο κέντρο και τη χαμηλότερη στην περιφέρεια του παρτεριού.
• Για να δείξει το παρτέρι συμπαγές φυτεύουμε πυκνά ώστε κατά την περίοδο της βλάστησης να μην φαίνεται η γη.
• Για τις πιο συνηθισμένες κατηγορίες τριανταφυλλιών (θαμνώδεις και με τριαντάφυλλα σε μπουκέτα) αυτές οι αποστάσεις είναι 40-50 εκ. φυτό από φυτό.
• Οι χαμηλές ποικιλίες φυτεύονται πυκνότερα.
• Γενικά οι πυκνές φυτεύσεις των τριανταφυλλιών  ευνοούν και το πότισμα με σταγόνα για οικονομία στο νερό και καλύτερα αποτελέσματα.


Συνεπώς, ένα στοιχειώδες παρτέρι είναι 3 τριανταφυλλιές της ίδιας ποικιλίας, η μία κοντά στην άλλη.
Γενικά, στους κήπους με σχεδιασμό ή στους ροδώνες τα μονόχρωμα παρτέρια προτιμούνται. Φυτέψτε στο γκαζόν όπου θα σας δώσουν ένα ανάγλυφο αποτέλεσμα. Υπολογίστε τουλάχιστον 5 τριανταφυλλιές σε κάθε τέτοιο παρτέρι.
Υπάρχει κι άλλος τύπος παρτεριού όπου ανακατεύουμε πολλές ποικιλίες κυρίως από την κατηγορία "θαμνώδεις με μεγάλα τριαντάφυλλα". Αυτή η "ακαταστασία" και η διαφορά σε μέγεθος των ποικιλιών δίνουν πολλές φορές ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Σε τέτοια παρτέρια θα βάλετε τις ποικιλίες που προτιμάτε για να κόβετε τριαντάφυλλα για το βάζο. Είναι καλό να μπαίνουν τρία φυτά από την ίδια ποικιλία  κοντά (0,50μ φυτό από φυτό) και να αφήνουμε κενό μεγαλύτερο από 1 μέτρο  ώστε να ξεχωρίζει η κάθε ποικιλία.
Στις άκρες όλων των παρτεριών μπορούν να φυτευτούν μινιατούρες ή νάνες ποικιλίες τριανταφυλλιάς, αλλά σε μικρότερες αποστάσεις μεταξύ τους (0,25 ως 0,30μ) και να περιχαρακώσουν έτσι υπέροχα το παρτέρι. Σ' αυτήν την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα ποώδη (ετήσια ή πολυετή) λουλούδια.
Τέλος μπορείτε να δημιουργήσετε μικτές νησίδες όπως αναφέραμε παραπάνω αλλά σ' αυτή την περίπτωση δεν χρησιμοποιούνται μόνο 2 αλλά πολλές ποικιλίες  σε τούφες πολλών φυτών η καθεμία κι έτσι δημιουργούμε ένα ρόδινο ανάγλυφο στρώμα. Επιπλέον, στις νησίδες αυτού του τύπου φυτεύουμε από τις πιο ψηλές ως τις πιο χαμηλές κατηγορίες τριανταφυλλιάς προσέχοντας πάντα να μην ενοχλούνται οι χαμηλές ποικιλίες από τις ψηλότερες, δηλαδή κυρίως να μη τις σκιάζουν.


avramis.gr/fytokomia.gr